to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Όταν οι πυρκαγιές αποκαλύπτουν

Στο εκτεταμένο πελατειακό σύστημα δεν υπάρχουν νόμοι και κανόνες που να μην μπορούν να παρακαμφθούν


Σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πύρινες καταστροφές, με ξεχωριστή την εκατόμβη στο Μάτι, είδαμε από τις εναέριες τηλεοπτικές καλύψεις τα διαχρονικά πολεοδομικά εγκλήματα ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης διαφθοράς. Παράνομοι οικισμοί, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς δρόμους, χωρίς υποδομές πυρασφάλειας. Είδαμε τώρα στη Σαρωνίδα πολυτελέστατες βίλες, μέχρι και πολυκατοικίες (!) μέσα σε δασική έκταση.

Στη χώρα μας, τα εκτός σχεδίου και νόμιμης αδειοδότησης κτίσματα υπολογίζονται σε πάνω από 1 εκατομμύριο! Οι αρμόδιες πολεοδομικές Αρχές είναι σαν να μην υπάρχουν. Κανένας έλεγχος δεν ασκείται. Καμία κατεδάφιση δεν γίνεται. Οι παραβάτες έχουν δύναμη. Αν υπολογίσουμε πως κάθε παράνομο κτίσμα αφορά τουλάχιστον δύο ανθρώπους με δικαίωμα ψήφου, στηρίζεται εκεί μια βολική πανίσχυρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό αποκαλείται, όπως μάθαμε πρόσφατα, πολιτική «σταθερότητα»!

Παράνομα κτίσματα που δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν και να υδροδοτηθούν, αλλά οι ιδιοκτήτες τους προσπερνούν τους νόμους και αποκτούν σύνδεση. Πώς; Όπως όλα στην Ελλάδα: θα βοηθήσει ο κομματάρχης, ο δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος, θα βρεθεί, τέλος πάντων, το «κονέ» και οι αντιστάσεις στη ΔΕΗ, και όπου αλλού χρειάζονται, θα καμφθούν με παχυλούς φακέλους, όπως συμβαίνει σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Στο εκτεταμένο πελατειακό σύστημα δεν υπάρχουν νόμοι και κανόνες που να μην μπορούν να παρακαμφθούν.

Υπάρχει σ’ αυτό το κράτος οικονομικός έλεγχος των δημόσιων λειτουργών; Έλεγχος και υπηρεσίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς; Πόθεν έσχες για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα, για τα περιουσιακά στοιχεία; Δυστυχώς, το ψάρι βρομάει από το κεφάλι.

Και κάθε φορά, δυστυχείς κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών ρωτούν μπροστά στις κάμερες «Πού είναι η πυροσβεστική;», «Πού είναι το κράτος;». Φέτος, για παράδειγμα, η Πυροσβεστική εισήλθε στην αντιπυρική περίοδο με 4.547 κενές θέσεις! Το 85% των οχημάτων της περίπου, σε σύνολο 3.500, είναι οχήματα πάνω από δέκα ετών! Τα εγγεγραμμένα κονδύλια για τη μισθοδοσία του προσωπικού είναι μειωμένα κοντά στα 7.500.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι!

Να πού είναι το κράτος λοιπόν. Αυτό το κράτος που οι κυβερνήσεις του προστατεύουν τους παραβάτες για να αποσπάσουν την ψήφο τους. Και η καλύτερη κυβέρνηση σ’ αυτό αποδεικνύεται, μακράν των προηγουμένων στη Μεταπολίτευση, η κυβέρνηση της φαμίλιας Μητσοτάκη.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)