to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 26.08.2020

Πολιτική

Οταν η ΝΔ θεωρούσε την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο... «ανεύθυνη»

Μπορεί σήμερα να χειροκρότησαν όρθιοι, έμπλεοι εθνικής υπερηφάνειας για τη Ελλάδα που «μεγαλώνει», όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση για την κύρωση των Συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία, στο κοινοβούλιο, όμως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έκρυβαν απλώς την πολιτική μικροπρέπεια που χαρακτηρίζει το κυβερνών κόμμα. Οι ίδιοι άνθρωποι το 2018 χαρακτήριζαν «ανεύθυνη» την πρόταση που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον τότε υπουργό εξωτερικών Ν. Κοτζιά


Η «Ελλάδα μεγαλώνει». Το έχουν πει κι άλλοι εμείς είμαστε όμως αυτοί που το κάνουν πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το δίκιο της θάλασσας. Το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές και το οποίοι έχουν άσκηση γείτονες μας με συμβιβασμό στο δίκαιο της θάλασσας. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ομολόγους του Αλβανίας και Ιταλίας για αυτή μας την απόφαση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γυρνώντας το χρόνο δυο χρόνια πίσω: για «έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης» έκανε λόγο ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων έγινε «πρόχειρα και αποσπασματικά».

Κατηγόρησε μάλιστα την τότε κυβέρνηση ο κος Κουμουτσάκος ότι «υποσκάπτει» θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. «Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων», υπογράμμισε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και ο Ε. Βενιζέλος. 

Μαθήματα αξιών και σεβασμού των εθνικών δικαίων όμως έδινε και ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας

Τώρα αν σκέφτεστε οτι ο Υπουργός Υγείας δεν είναι ο πιο κατάλληλος εκφραστής των απόψεων της ΝΔ για τα εθνικά θέματα, τοτε σίγουρα θα συμνφωνήσετε οτι ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Αγγ. Συρίγος είναι απο τους πιο βαθείς γνώστες των θεμάτων αυτών. Ιδού τι έγραφε στο μπλογκ του «έγκριτου» έκφραστή του «πατριωτικού» χώρου Σταύρου Λυγερού:

Ο Αγγ. Συρίγος γράφει: «Η πρόταση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σταδιακά, ξεκινώντας ως πρώτο βήμα το Ιόνιο (από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα) είναι λανθασμένη. Επιβεβαιώνει ότι στο Αιγαίο ισχύουν οι «ειδικές περιστάσεις» των Τούρκων. Ούτε είναι σωστή η αντίληψη ότι σε πρώτο βήμα θα προχωρήσουμε στο Ιόνιο και σε δεύτερο βήμα θα πάμε και στο Αιγαίο. Λόγω των τουρκικών αντιδράσεων και πιέσεων, θα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε μετά την πρώτη επέκταση στο Ιόνιο, σε άλλες επεκτάσεις σε άλλες περιοχές.

Το σωστό θα ήταν να υπάρξει με ένα μόνον βήμα επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και μαζί κάπου στο Αιγαίο. Επί παραδείγματι, η επέκταση μπορεί να περιλαμβάνει ολόκληρη την Κρήτη ή ολόκληρη την Πελοπόννησο. Οι Τούρκοι δεν έχουν ποτέ διεκδικήσει θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κρήτη ή την Πελοπόννησο. Σίγουρα θα αντιδράσουν σε μία τέτοια επέκταση, αλλά δεν έχουν έδαφος να δημιουργήσουν επεισόδιο»

Θ.Πλεύρης: Δίνουμε επιχειρήμματα στην Τουρκία

Και αν αυτά ήταν τα σοβαρά σχόλια εκείνη την εποχή, ιδού τι έλεγαν οι άλλοι της ΝΔ, οι της «αντρικής σχολής», οι «παραπάνω απο εσένα» πατριώτες. Εδώ ο βουλευτής της ΝΔ εξηγεί ότι αποσπασματική εφαρμογή των 12 μιλίων συνεπάγεται με αποδοχή του ειδικού καθεστώτος στο Αιγαίο.

Και ο Αδωνις συμφωνεί ότι δηλώνει φόβο και δινει επιχειρήμματα στην Τλυρκία η οποία αξιώνει ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο

Δυο χρόνια μετά βεβαίως, ο κόσμος έχει έρθει ανάποδα. H κυβέρνηση προχωράει με δειλά βήματα, όμως σπασμωδικά και χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική σε ένα μέτρο επέκτασης της εθνικής κυριαρχίας που είχε εξαγγελθεί απο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως αν πιστεύουν αυτά που οι ίδιοι έλεγαν πριν δυο χρόνια, τότε η επέκταση δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής σταδιακής επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει, αλλά στο πλαίσιο μιας συναλλαγής που ισως έχει ενδοτικά χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)