to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 11.11.2022

Κοινωνία

Τέλος στο χτεσινό «θρίλερ» με τις πτήσεις της Emirates - Δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του υπόπτου

Δεν προέκυψε τίποτα επιβαρυντικό σε βάρος του υπόπτου των πτήσεων της Emirates, σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ


Τέλος στο θρίλερ με το ύποπτο άτομο που φέρεται να είχε επιβιβαστεί σε μια από τις δύο χθεσινές πτήσεις της Emirates για Ντουμπάι και Νέα Υόρκη, έβαλε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι «κατόπιν ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ουδέν αξιόποινο προέκυψε σε βάρος ατόμου, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι επέβαινε σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας και είχε χαρακτηριστεί ως ύποπτο».

----------------------------------------------------------------

Ο Τούρκος υπήκοος και το αναξιόπιστο email που σήμανε συναγερμό

Σύμφωνα με διαρροές από την ΕΛΑΣ,  ο άνδρας είναι Τούρκος υπήκοος ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο άτομο που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν επιβάτης σε κάποια από τις δύο πτήσεις, τελικά εντοπίστηκε στην Αθήνα όπου διαμένει και έχει αιτηθεί και άσυλο και από την εξέτασή του, δεν προέκυψε κάτι σε βάρος του, οπότε και δεν προσήχθη.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε έπειτα από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Σε αυτό αναφερόταν ότι ο άνδρας επιβαίνει σε μια από τις δύο βραδινές πτήσεις της Emirates από την Αθήνα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η πληροφορία αξιολογήθηκε από τις αρμόδιες αρχές ως όχι ιδιαίτερα αξιόπιστη, ωστόσο αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος των επιβατών. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, μετά την έκβαση της υπόθεσης εξετάζεται το ενδεχόμενο το email να εστάλη κακόβουλα από πρόσωπο που ανήκει στο περιβάλλον του υπηκόου Τουρκίας.

Επιβάτης περιγράφει όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πτήσης

Ο Γιάννης Σπυριδάκης που ήταν μεταξύ των επιβατών, περιέγραψε στο OPEN τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση που εξελίχθηκε σε θρίλερ.

«Βγήκε μία ενημέρωση από το προσωπικό ότι επιστρέφουμε στην Αθήνα. Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν είχαμε ακούσει καλά την ανακοίνωση, στη συνέχεια το προσωπικό μας ενημέρωσε ότι όντως θα επιστρέψουμε. Δεν είχαν πει τον λόγο στην αρχή. Είχαν πει πως απλά πρέπει να επιστρέψει το αεροσκάφος στην Αθήνα. Μετά από προσπάθειες δικές μας είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας», ανέφερε στην αρχή.

Αναφορικά με το εάν κάποιοι είχαν καταλάβει ότι κάτι συνέβαινε, ο κ. Σπυριδάκης διευκρίνισε ότι «Λόγω και της περασμένης ώρας, ήταν δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί ότι υπήρχε συνοδεία F-16. Ακόμα και το ίντερνετ που κάποιοι είχαμε πληρώσει για την πτήση, ξαφνικά διακόπηκε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ιδιαίτερη αναστάτωση δεν υπήρξε, απλά άρχισε να υπάρχει ένα περίεργο κλίμα, αναρωτιόμασταν όλοι τι συμβαίνει».

Μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο, «γιατί ήταν μια μεγάλη ανησυχία του κόσμου να προσγειωθεί επειδή είχαμε μόνιτορ μπορούσαμε να δούμε όλη την πορεία και καταλαβαίναμε πως ακολουθούσε μία τρελή πορεία», λέει έπειτα και προσθέτει ότι «αφού προσγειωνόμαστε και φεύγει ο ένας προβληματισμός, αρχίζει να γίνεται η αποβίβαση μόνο των επιβατών που μπήκαν στο αεροπλάνο από την Αθήνα, γιατί στην αρχή είχε έρθει από Ντουμπάι».

Έγινε έλεγχος και στα διαβατήρια και προσωπικά αν θεώρησε η αστυνομία ότι έπρεπε να γίνει σε κάποιον και στις αποσκευές, σύμφωνα με τον επιβάτη, ενώ στο αεροπλάνο έμειναν όσοι είχαν επιβιβαστεί από το Ντουμπάι.

«Εμείς καθαρή εικόνα του περιστατικού είχαμε όταν προσγειωθήκαμε πλέον, ανοίξαμε τα κινητά μας και μέσω των social media καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται», επισημαίνει στη συνέχεια ο Γιάννης Σπυριδάκης.

Τέλος, γνωστοποιεί πως η πρώτη ανακοίνωση ήταν ότι θα πετάξουμε με την επόμενη πτήση, σήμερα στις 20:00 αλλά «αργά το βράδυ χθες ανακοινώθηκε πως θα φύγουμε με αυτή των 17:20».

Τι θα γινόταν εάν το αεροσκάφος είχε πειρατευτεί

Ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης και πιλότος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μίλησε στο Mega σχετικά με το εάν ο πιλότος του αεροσκάφους δεν υπάκουε στις εντολές των μαχητικών, τότε θα ήταν υποχρεωμένοι να το καταρρίψουν.

«Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται κατά παρέκκλιση, έχουν φτιαχτεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου και είναι υποχρεωτικές για όλες τις περιοχές του δυτικού κόσμου που αποδέχονται την νομοθεσία του ICAO. Εάν το αεροσκάφος πειρατευτεί, και αυτό το γνωρίζουμε υπό την έννοια ότι θα αλλάξει κατεύθυνση, θα αλλάξει ύψος ή θα έχει αιτήματα που θα βγουν από τους ασυρμάτους, τότε εάν αυτό οδηγηθεί να πετάξει πάνω από μη κατοικημένες περιοχές και όχι κατ’ αναγκαιότητα στη θάλασσα, υπάρχει η εντολή το αεροσκάφος αυτό να καταρριφθεί. Αυτό είναι το πρωτόκολλο. Κάθε χώρα έχει μία επιτροπή κρίσης για τέτοιες περιπτώσεις», εξήγησε συγκεκριμένα.

Το χρονικό

Το θρίλερ αφορούσε δύο αεροπλάνα της Emirates και ξεκίνησε λίγο πριν από τις 21:00 την Πέμπτη, όταν σήμανε συναγερμός στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από πληροφορία των αμερικανικών Αρχών για ύποπτο άτομο που πιθανόν να έχει επιβιβαστεί σε μία από δύο πτήσεις της Emirates, η μία για Ντουμπάι και η άλλη για Νέα Υόρκη.

Αμέσως δόθηκε εντολή να σταματήσει η διαδικασία απογείωσης της πτήσης για Ντουμπάι και το αεροπλάνο επέστρεψε στον σταθμό. Οι Αρχές έλεγξαν εξονυχιστικά όλους τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η πτήση προς Νέα Υόρκη είχε ήδη απογειωθεί και έτσι δόθηκε εντολή στον πιλότο να επιστρέψει στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ άμεσα απογειώθηκαν δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που συνόδευσαν το αεροπλάνο της Emirates.

Μόλις έφτασε το αεροπλάνο της Emirates, μετέβη κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής και έκανε έλεγχο σε επιβάτες και αποσκευές, χωρίς να εντοπίσουν κάποιο ύποπτο άτομο.

Οι επιβάτες της πτήσης ΕΚ209 της Emirates οδηγήθηκαν σε ξενοδοχείο για να διανυκτερεύσουν.

Πηγή: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)