to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ορίζοντες» που οδηγούν κάθετα σε αδιέξοδο

Για ακόμα μια φορά οι φοιτητές/τριες και σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με ακόμη ένα αντιδραστικό και αυταρχικό νομοσχέδιο, βγαλμένο από μαύρες εποχές του παρελθόντος


Οι βλέψεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για την Παιδεία και το Πανεπιστήμιο ήταν από την αρχή ξεκάθαρες. Η εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων, η κατάργηση του ασύλου, το ν+2 και η μεταφορά της έρευνας στο Υπουργείο Ανάπτυξης από αυτό της Παιδείας, δεν ήταν παρά μόνο η αρχή. Αυτοί που δεν έχουν φοιτήσει σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, αποφάσισαν να ορίσουν τις ανάγκες και τα «θέλω» χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα. Γιατί τα 40.000 παιδιά που έμειναν εκτός σχολών μάλλον δεν ήταν αρκετά για να πείσουν την Νίκη Κεραμέως για την αναγκαιότητα του Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου.

Το τελειωτικό χτύπημα δίνεται τώρα με την δημιουργία ενός πανεπιστημίου για λίγους, κατ’ επίφαση δωρεάν που θα λειτουργεί με την λογική επιχείρησης. Στο οποίο η δημοκρατική λειτουργία και η ελεύθερη έκφραση θα αποτελεί πρόβλημα και τροχοπέδη στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων σχεδίων.

Οι φάκελοι προσόντων και τα διασπασμένα πτυχία είναι η κορυφαία κίνηση για να δημιουργήσουν μελλοντικούς εργαζομένους δύο ταχυτήτων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Με πτυχία χωρίς καμία απολύτως αξία , αφού τα προγράμματα σπουδών θα διαμορφώνονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον κάθε φοιτητή , ιδιαίτερα για τους φοιτητές κοινωνικών επιστημών.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει ριζικά την δομή των πανεπιστημίων μας. Σύμφωνα με το μέρος Α, κεφάλαιο Β, άρθρα 7 έως 19, αλλάζει πλήρως η δομή της Συγκλήτου των ΑΕΙ. Περιθωριοποιεί την Σύγκλητο και δημιουργεί ένα συμβούλιο διοίκησης, αποτελούμενο από 11 άτομα εκ των οποίων μόνο τα 6 αποτελούν καθηγητές του πανεπιστημίου. Ο πρύτανης και αυτός, στην ουσία διορισμένος , συγκεντρώνει στα χέρια του όλες τις εξουσίες του συμβουλίου, στο οποίο και προεδρεύει. Από την άλλη φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι και κατώτερες καθηγητικές βαθμίδες εξοβελίζονται από την σύγκλητο και δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο σε ότι αφορά το πανεπιστήμιο.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ενιαία ψηφοδέλτια και επιχειρεί να βάλει χέρι στο φοιτητικό συνδικαλισμό και τους ίδιους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους οποίους μέχρι τώρα καμία Κυβέρνηση δεν είχε προσπαθήσει να ακουμπήσει. Η διάταξη αυτή αποτέλεσε την αφορμή για να εναντιωθεί στον νόμο μέχρι και η ΔΑΠ Νομικής, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση ενάντια στην Ν. Κεραμέως αλλά και την ηγεσία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ την οποία χαρακτηρίζουν “θλιβερό φερέφωνο” που δεν τολμά να εναντιωθεί στον νέο νόμο.

Το Πανεπιστήμιο της μεταπολιτευτικής περιόδου, με την τεράστια συμβολή στην πρόοδο της χώρας, που διακρίνεται στις διεθνείς κατατάξεις, επιχειρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ να καταστεί παρελθόν. Ώστε ο τόπος, να οδηγηθεί στην περιορισμένη Δημοκρατία της allright δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Βήμα-βήμα η Ελλάδα καθίσταται το διεθνές παράδειγμα προς αποφυγή για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μοναδικό γεγονός, όπου μια κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει μόνη της ένα νομοσχέδιο χωρίς την στήριξη κανενός άλλου, όχι απλά κόμματος, αλλά και όλων όσων σχετίζονται και επηρεάζονται από αυτό. Ένα είναι σίγουρο. Θα μας βρουν όλους απέναντι τους. Έξω από την Βουλή θα βρίσκεται σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα που αντιδρά στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι θα ρίξουμε τον νέο νόμο στην πράξη και δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του όπως ακριβώς δεν επιτρέψαμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας το προηγούμενο διάστημα.

Οι δυναμικές μας κινητοποιήσεις και ο ανυποχώρητος αγώνας υπεράσπισης του Δημόσιου Δωρεάν και Δημοκρατικού πανεπιστημίου είναι η αρχή του τέλους για την ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη που βρίσκεται σε αποδρομή.

*Λελούδας Χρήστος , μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, εκλεγμένος με το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς

**Παπαγιάννης Μιχάλης , γραμματέας Δ.Σ. του Φ.Σ. Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών , εκλεγμένος με το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς

***Σπίνου Κασσιανή , μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης , εκλεγμένη με το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)