to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 01.12.2014

πηγή: στο Κόκκινο

Διεθνή

Οργή και αγωνία στο Μεξικό για τους φοιτητές που «χάθηκαν» στην Ιγκουάλα‏

«Οι γονείς των παιδιών ζητούν εξηγήσεις και περιμένουν τα αποτελέσματα εξετάσεων DNA από την Αυστρία» λέει η Ναταλία Μορελεόν, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Μεξικό.


Από τη Μαρία Λίλα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πορείες είχαν ακολουθήσει τον περασμένο μήνα τις τρομακτικές αποκαλύψεις γύρω από τη μαζική δολοφονία των 43 φοιτητών, που αγνοούνταν από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι αρχές με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών είχαν ανακοινώσει ότι οι φοιτητές δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς της περιφέρειας Γκερέρο σε συνεργασία με τη συμμορία ναρκωτικών «Guerreros Unidos» (Ενωμένοι Πολεμιστές) στην οποία μετείχε και ο δήμαρχος της Ιγκουάλα με τη σύζυγό του.

Οι δράστες που συνελήφθησαν και ομολόγησαν το έγκλημα υποστήριξαν ότι έκαψαν τα πτώματα των φοιτητών και πέταξαν μέσα σε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών στάχτες και απομεινάρια τους, όμως ακόμη δεν έχει γίνει καμία ταυτοποίηση και έχει σταλεί υλικό για εξέταση στο Ίνσμπρουκ.

Μέχρι τότε οι γονείς αγωνιούν ενώ αρκετοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να βρεθούν τα παιδιά τους.

Σύσσωμη η μεξικανική κοινωνία στηρίζει τον αγώνα τους για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται και οι Ζαπατίστας.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Πένια Νιέτο βρίσκεται «στριμωγμένος» στη γωνία κι αναμένεται σήμερα να προτείνει στη Βουλή σειρά μεταρρυθμίσεων που θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη διάλυση της δημοτικής αστυνομίας, η οποία αποτελείται από 1.800 τμήματα και θεωρείται διεφθαρμένη με διασυνδέσεις τόσο με το οργανωμένο έγκλημα όσο και με την τοπική πολιτική εξουσία.

Σκάνδαλα διαφθοράς πάντως «αγγίζουν» ήδη τον Νιέτο και τη σύζυγό του για τη «δωρεά» βίλας από μεγαλοεργολάβο της χώρας και η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ.

Ο Πένια Νιέτο είχε αναλάβει πρόεδρος πριν από δύο χρόνια υποσχόμενος να αποκαταστήσει την δημόσια τάξη στο Μεξικό, όπου περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2007 εξ αιτίας της βίας που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)