to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 08.04.2017

Διεθνή

Το οπλοστάσιό της παρέδωσε η ΕΤΑ στις γαλλικές αρχές

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ στην Ισπανία έδωσε στην αστυνομία μια λίστα με 12 κρυψώνες όπλων στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η οργάνωση αφοπλίστηκε πλήρως πια βάζοντας τέλος στον 40χρονο ένοπλο αγώνα της


Αυτές οι 12 κρυψώνες όπλων και εκρηκτικών φέρεται να αποτελούν ό,τι έχει απομένει από το οπλοστάσιο της ETA, η οποία ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή τον "πλήρη αφοπλισμό" της για σήμερα, Σάββατο, μετά το τέλος το 2011 τεσσάρων δεκαετιών ένοπλου αγώνα.

Στη Μπαγιόν της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) Μισέλ Τουμπιανά, ένας από τους "ειρηνοποιούς" της γαλλικής κοινωνίας των πολιτών, διευκρίνισε ότι "οι οκτώ κρυψώνες με όπλα της ΕΤΑ περιέχουν 120 πυροβόλα όπλα, τρεις τόνους εκρηκτικών και χιλιάδες πυρομαχικά".

«Ας αφοπλιστεί, ας διαλυθεί, ας ζητήσει συγγνώμη και [ας] βοηθήσει να εξιχνιαστούν τα εγκλήματα που δεν έχουν διαλευκανθεί», λέει η κυβέρνηση του Μ. Ραχόι, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ισπανίας για την οργάνωση, στη δράση της οποίας αποδίδονται 829 θάνατοι στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών ένοπλου αγώνα.

Η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου, μια ανεξάρτητη δομή, που εργάζεται για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Χώρα των Βάσκων, "πιστοποιεί τον αφοπλισμό" της παράνομης οργάνωσης. Μεταξύ των μελών της επιτροπής αυτής είναι ένας πρώην γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, ο Βρετανός Ρέιμοντ Κένταλ.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι αυτόνομες κυβερνήσεις της ισπανικής Χώρας των Βάσκων (Euskadi) και της Ναβάρας, καθώς και η περιφέρεια της γαλλικής Χώρας των Βάσκων υποστήριξαν το διάβημα της επιτροπής να πιστοποιήσει τον αφοπλισμό της ΕΤΑ.

Ένα χρονικό της οργάνωσης από την AFP

Ιδρυθείσα το 1959, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του φρανκισμού, η ETA, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκήρυξε τον Οκτώβριο του 2011 τον ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας.

«Ένα μεγάλο Βήμα» λέει ο Υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας

Η παράδοση από την ισπανική οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ στις γαλλικές αρχές σήμερα μιας λίστας με τις κρυψώνες των όπλων της είναι "ένα μεγάλο βήμα", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ, διευκρινίζοντας ότι αστυνομική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του οπλοστασίου αυτού.

"Αυτό το στάδιο της εξουδετέρωσης ενός οπλοστασίου που περιέχει και εκρηκτικές ύλες είναι ένα μεγάλο βήμα", μια "αναμφισβήτητα σημαντική ημέρα", τόνισε ο Φεκλ σε δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Η ΕΤΑ πρέπει να συζητήσει για το μέλλον της

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, του εκτός νόμου "πολιτικού σκέλους" της ένοπλης βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, εκτιμά ότι η παράδοση από την ΕΤΑ των όπλων της είναι ένα "ιστορικό γεγονός", μετά το οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί "συζήτηση μεταξύ των μελών της για το μέλλον της".

"Η λέξη 'ιστορικός' χρησιμοποιείται τόσο καταχρηστικά που χάνει την αξία της. Αλλά πιστεύω ότι το γεγονός πως μια οργάνωση όπως η ΕΤΑ εξαφανίζεται ή αφοπλίζεται φέτος το 2017, είναι ιστορικό γεγονός", δήλωσε ο Οτέγκι, πρώην μέλος της ETA και ηγέτης του αυτονομιστικού κινήματος Sortu σε συνέντευξή του στο AFP.

Θα πρέπει να ζητηθεί η διάλυση της ΕΤΑ; "Πιστεύω ότι η ETA πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των μελών της για μέλλον της. Αλλά εγώ δεν πρόκειται κάνω δημόσια έκκληση", απαντά σε αυτή τη συνέντευξη που παραχώρησε μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση της ETA για τον αφοπλισμό της, ο οποίος άρχισε σήμερα.

Ο 58χρονος Οτέγκι εξέτισε τον Μάρτιο του 2016 ποινή φυλάκισης εξήμισυ χρόνων για απόπειρα επανασύστασης του εκτός νόμου κόμματος Μπατασούνα. Πρόσωπο που αρνήθηκε να ζητήσει ανοιχτά "συγνώμη" από τα θύματα της ΕΤΑ στο όνομα της οργάνωσης, ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που ήθελαν τερματισμό της βίας.

Πληροφορίες AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 

tags: ETA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)