to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 10.12.2012

Κοινωνία

«Ομπρέλες» αλληλεγγύης στο Ν. Ψυχικό

Στο Νέο Ψυχικό δημιουργήθηκε πριν από δύο μήνες η «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης και πολιτισμού Ομπρέλες», μια κίνηση που αριθμεί δεκάδες μέλη και βασίστηκε στη σκέψη ότι η αλληλοϋποστήριξη έχει ως βάση τον πορισμό και την αναδιανομή βασικών αγαθών και υπηρεσιών.



Πρόκειται συγχρόνως για ένα εγχείρημα ανασυγκρότησης των κοινωνικών σχέσεων, μέσα από την ανάδυση νέων νοοτροπιών σε σχέση με την καταναλωτική κουλτούρα. Οι Ομπρέλες λειτουργούν στη βάση της απόλυτης ισοτιμίας των μελών της και οι δράσεις της συζητούνται και αποφασίζονται στις δημόσιες εβδομαδιαίες συνελεύσεις των μελών της, ενώ συγκροτούνται και επί μέρους ομάδες δράσης.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι Ομπρέλες διοργανώνουν παζάρι τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ έχουν ήδη ολοκληρώσει μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη λαϊκή αγορά του Νέου Ψυχικού. Η έκθεση αυτή δεν ήταν μόνο μια πολιτιστική δράση: η προβολή των ανθρώπων της λαϊκής συνδυάστηκε με την προσφορά τροφίμων από τους πωλητές και από τους υπόλοιπους επισκέπτες της έκθεσης. Τα τρόφιμα αυτά διανεμήθηκαν σε ένα δίκτυο οικογενειών ανέργων της περιοχής, το οποίο συνεχώς διευρύνεται. 

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θερμή και αρκετοί μαγαζάτορες της περιοχής ζήτησαν να διοργανωθεί μια νέα έκθεση, με θέμα αυτή τη φορά την προβολή των δικών τους (εναπομεινάντων) μαγαζιών, με αντάλλαγμα την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών. Με το νέο αυτό βήμα οι Ομπρέλες, όχι μόνο εξασφαλίζουν μια σταθερότερη ροή βοήθειας για τους ανθρώπους που στηρίζουν, αλλά, συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση τους,  ωριμάζουν τις συνθήκες για να συγκροτήσουν σε σταθερή βάση ένα ανταλλακτικό δίκτυο που να περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών και αγαθών (από ψάρια μέχρι μαθήματα κιθάρας). 

Η συγκρότηση του δικτύου αυτού αποτελεί αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο στόχο τους, καθώς θεωρούν ότι η οικονομική αλληλοϋποστήριξη και η ανάκτηση της δημόσιας ζωής στη βάση της ισότιμης ενεργοποίησης του κάθε πολίτη είναι στόχοι απολύτως αλληλένδετοι.


Πηγή:  epohi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)