to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:48 | 21.05.2019

Πολιτική

«Ψηφίζουμε για να μη γυρίσουμε ποτέ ξανά πίσω στις μνημονιακές πολιτικές»

"Γεμίσατε την πραγματική πλατεία της Λάρισας, όχι την ιμιτασιόν και δίνετε μήνυμα νίκης την Κυριακή", είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες της Λάρισας, του Θεσσαλικού Κάμπου, από την κεντρική πλατεία της Λάρισας.


Πηγή φωτογραφιών: Γραφείο Τύπου/Andrea Bonetti

"Γεμίσατε την πραγματική πλατεία της Λάρισας, όχι την ιμιτασιόν και δίνετε μήνυμα νίκης την Κυριακή", είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες της Λάρισας, του Θεσσαλικού Κάμπου, από την κεντρική πλατεία της Λάρισας.

"Ο Κάμπος σήμερα ακυρώνει τις δημοσκοπήσεις της συμφοράς, δεν υπάρχει αμφιβολία μετά την παρουσία σας εδώ για το ποιος θα γελά και ποιος θα κλαίει το βράδυ της Κυριακής", είπε. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες σήμερα στέλνουν "στα αζήτητα την προπαγάνδα των επιτελείων, τα ψέματα και την εικονική πραγματικότητα". Έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας, της κάλπης, της λαϊκής ετυμηγορίας".

"Νόμιζαν ότι αρκεί να έχουν αγοράσει εφημερίδες και κανάλια, επικοινωνιολόγους και δημοσκόπους για να τους εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Νόμιζαν ότι αυτό αρκεί για να ξαναγυρίσουν πίσω οι ίδιοι στις θέσεις εξουσίας που τους έλειψαν και να γυρίσουν πίσω και το λαό στο βαθύ σκοτάδι των μνημονίων", είπε. "Είχαν προδιαγράψει ότι θα κάνουν εκλογικό περίπατο. Νόμιζαν ότι ο ελληνικός λαός θα παραδοθεί. Τον υποτίμησαν όμως για άλλη μια φορά", σημείωσε και τόνισε πως όπως στις προηγούμενες αναμετρήσεις, "το ίδιο θα πάθουν και την Κυριακή", καθώς "ο ελληνικός λαός θα δώσει απάντηση στην προπαγάνδα, την συκοφαντία, στο ψέμα και την απάτη".

Είπε πως ο λαός πως γνωρίζει "ποιος λεηλάτησε τις δυνατότητές του και ποιος χρεοκόπησε τη χώρα, ποιοι είναι αυτοί που ζητούν να ξαναγυρίσουν για να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν" και ποιος έδωσε τη μεγάλη μάχη για να βγει η χώρα στο ξέφωτο.

Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του λαού και όσα κέρδισε με τις θυσίες του

"Το χειρότερο είναι ότι παρουσιάζονται αμετανόητοι. Ακόμη και το ΔΝΤ, οι σκληροί τεχνοκράτες, βγαίνουν και παραδέχονται ότι ρήμαξαν την Ελλάδα την καταστροφική τετραετία ‘10-'14, ότι ρήμαξαν μια χώρα και μια οικονομία για να σωθούν οι τράπεζες", είπε ο Αλ. Τσίπρας και επιτέθηκε στη ΝΔ.

Είπε ότι "μόνο η ΝΔ μιλά για success story για τα χρόνια του κου Σαμαρά και Βενιζέλου. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης που ονειρεύεται να συνεχίσει το έργο των απολύσεων και των περικοπών. Μόνο αυτοί μας λένε ότι είχαν ιστορία επιτυχίας, ο κ. Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρός του που όταν απέλυε γιατρούς και έκοβε δαπάνες από την υγεία, έλεγε ότι είναι δικά τους τα μέτρα, όχι της τρόικας, μη τυχόν και του πάρει η τρόικα τη δόξα".

Όμως ο λαός δεν ήρθε στο προσκήνιο το 2015 για να γυρίσει στην αφάνεια το 2019, ήρθε για να διαφεντεύει και ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνά αυτόν τον τόπο. Ό,τι πέτυχε η κυβέρνηση αυτή το πέτυχε χάρη στη στήριξη του λαού, είπε και τόνισε αυτή η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του λαού και όσα κέρδισε με τις θυσίες του.

Σχεδόν 900 εκατ. ευρώ απελευθερώνονται άμεσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για  επενδύσεις και μεγάλα δημόσια έργα στον αγροτικό τομέα

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση για το νομό της Λάρισας, ανακοινώνοντας ότι "μπροστά μας έχουμε μια πολύ μεγάλη εξέλιξη, για την οποία έχει δουλέψει πολύ ο υπουργός, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Βασίλης Κόκκαλης: Σχεδόν 900 εκατ. ευρώ απελευθερώνονται άμεσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για  επενδύσεις και μεγάλα δημόσια έργα στον αγροτικό τομέα. Επίσης, για την υποστήριξη της παραγωγής χρηματοδοτούμε με 71 εκατ. αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία".

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την έγκριση χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων για την περίοδο 2015-2019, ύψους 279 εκατ. ευρώ (τριπλασιασμός κονδυλίων σε σχέση με την τετραετία 2010-2014), έγκριση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα ύψους σχεδόν 1 δισ., (τριπλασιασμός σε σχέση με την τετραετία 2010-2014 που ήταν 348 εκατ.), την ολοκλήρωση της αναδημιουργίας της λίμνης της Κάρλας, που εκκρεμούσε σχεδόν 20 χρόνια, τη δημιουργία νέου Εμπορευματικό Κέντρο στη Λάρισα, την ολοκλήρωση που προχωρά της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου για την γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, την παραχώρηση στον Δήμο Λαρισαίων στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, του στρατοπέδου Τζήμα και μια έκταση 60 στρεμμάτων από το στρατόπεδο Μπουγά, την αναστύλωση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας. Μίλησε για τη δημιουργία στον νομό δομές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Είπε ότι όμως η μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει για τον αγροτικό τομέα. Ειδικότερα ανέφερε ότι "παραλάβαμε μια χώρα όπου η αγροτική ασφάλιση ήταν ελλιπής και όπου το 2026 θα εκμηδενιζόταν η βασική σύνταξη", ενώ "σήμερα οι αγρότες είναι ενταγμένοι στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και πάνω από το 90%  πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο". "Έχουμε θεσπίσει το αφορολόγητο έως 12.000 ευρώ για τις ενισχύσεις του 1ου πυλώνα και το πλήρες αφορολόγητο για τον δεύτερο πυλώνα, "συνολικά, 9 στους δέκα αγρότες έχουν σήμερα αφορολόγητο", πρόσθεσε. "Εμείς διασφαλίσαμε μάλιστα ότι οι αγρότες εισπράττουν  έγκαιρα, τις επιδοτήσεις τους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει να συμψηφιστούν τα χρέη των αγροτών με τις επιδοτήσεις: να πάρει δηλαδή το κράτος τις επιδοτήσεις μέσα από την τσέπη των αγροτών, ενώ εμείς θεσπίσαμε το ακατάσχετο μέχρι 7.500 ευρώ στους λογαριασμούς του κάθε αγρότη". Επισήμανε ακόμη τη θέσπιση της κατάργησης του Τέλους Επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, τη μείωση φορολογίας για τους Συνεταιρισμούς από 13% στο 10%, την έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα για τους αγρότες μέλη συνεταιρισμών.

 21 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Δεν είναι παροχές αυτά που δίνει σήμερα η κυβέρνηση, είναι οι θυσίες του λαού αυτές που επιστρέφονται

"Δεν είναι παροχές αυτά που δίνει σήμερα η κυβέρνηση, είναι οι θυσίες του λαού αυτές που επιστρέφονται", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας αυτή η κυβέρνηση έδωσε τη μάχη για την στήριξη της κοινωνίας και των αδύναμων. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατοχύρωση της  καθολικής και δωρεάν πρόσβασης στην Υγεία για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, τις 19.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους. Σημείωσε επιπλέον ότι αυτή η κυβέρνηση έδωσε τη μεγάλη μάχη και χάρη στην αξιοπιστία που κέρδισε και την ανάκαμψη της οικονομίας που πέτυχε, όπως είπε, κατάφερε να μην εφαρμοστεί η αχρείαστη περικοπή των συντάξεων απ' την 1.1.2019. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αύξησε τον κοινωνικό προϋπολογισμό από 700 εκατ. το 2015 στα 3,2 δις για να μην μείνει κανένα μόνος του στις δυσκολίες της ζωής.

Είπε ότι όλα αυτά τα πέτυχε η κυβέρνηση έχοντας απέναντι της όχι μόνο την τρόικα του εξωτερικού, αλλά και την "τρόικα του εσωτερικού", "πότε εδώ στην Ελλάδα να πηγαίνουν χέρι χέρι με το ΔΝΤ, πότε στην Ευρώπη να παρακαλάνε το Σόιμπλε και τους ακραίους να κρατήσουν γερά, να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις παράλογες απαιτήσεις τους.'Βάστα Σόιμπλε και Βάστα ΔΝΤ'. Αυτά έλεγαν, αυτά έγραφαν, όταν δίναμε εμείς τις μάχες για την κοινωνική πλειοψηφία".
"Τις τελευταίες μέρες δείχνουν το πραγματικό σκληρό πρόσωπο τους, που κοιτά τον κόσμο από τη σκοπιά των ολιγαρχών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων χωρίς έγνοια για τον άνθρωπο του μόχθου", είπε, συνεχίζοντας την επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ. "Αυτό κάνουν όταν μιλάνε για το ξεπερασμένο οχτάωρο και την επταήμερη εργασία και μετά βγαίνουν και λένε ότι έκαναν λάθος, όταν θέλουν να βάλουν δημοσίους λειτουργούς στο σύστημα υγείας να δουλεύουν για να κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, όταν με περισσή αλαζονεία χωρίζουν τους πολίτες σε κατηγορίες: Ο ψυκτικός από το Περιστέρι και ο μάνατζερ από την Εκάλη. Οι λίγοι και εκλεχτοί που θα διοικούν και οι πολλοί  που θα υπακούν", ανέφερε.

"Ε λοιπόν εμείς εδώ, από τη Θεσσαλία τους λέμε: πάρτε το χαμπάρι. Τώρα αλλάξανε τα πράγματα. Στην Ελλάδα θα διοικούν οι πολλοί και θα υπακούνε οι λίγοι. Θα είναι κυρίαρχος ο ελληνικός λαός, θα είναι αυτός που δίνει εντολές. Γιατί έχει έρθει η ώρα των πολλών", υπογράμμισε. 25 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και τα μέτρα ελάφρυνσης, η ψήφος στη ΝΔ είναι εντολή κατάργησης αυτών των μέτρων

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τη νέα οικονομική πολιτική που έχει εγκαινιάσει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που θα παίρνει τα βάρη από τους πολλούς και που με δικαιοσύνη να μοιράζει τις δυνατότητες και τις ανάσες και τις ελαφρύνσεις. Αναφερθείς στην περασμένη ΔΕΘ, εξήγησε ότι γι' αυτό τότε ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση την μείωση του ΕΝΦΙΑ, το επίδομα ενοικίου για 240.000 οικογένειες, τις 10.000 προσλήψεις για την ειδική αγωγή και τη βοήθεια στο σπίτι, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Επισήμανε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή τη 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα αλλά και στην ενέργεια στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Τόνισε ότι αυτά τα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται καλείται ο λαός να τα εγκρίνει την Κυριακή στην κάλπη. "Αυτό είναι και το κεντρικό δίλημμα των ευρωεκλογών, είτε το θέλουμε είτε όχι: η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και τα μέτρα ελάφρυνσης, η ψήφος στη ΝΔ είναι εντολή κατάργησης αυτών των μέτρων".

Παίρνοντας αφορμή από συνθήματα των συγκεντρωμένων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε πως το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ποιος θα κυβερνά τη χώρα θα το αποφασίσει ο λαός, όχι οι μιντιάρχες και οι δημοσκόποι. Σχολιάζοντας δε τη σεναριολογία στα σόσιαλ μίντια περί πολιτικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν ανάλογα με τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στις ευρωεκλογές που προεξοφλείται σε αυτά τα σενάρια υπέρ της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν έχουν καταλάβει τι θα γίνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με πολλές μονάδες και πως τότε ναι θα έχουμε εκλογές, αλλά μάλλον στη ΝΔ θα έχουν εκλογές...

"Το δίλημμα της ευρωκάλπης δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα αλλά με ποια πολιτική θα κυβερνηθεί η χώρα, γιατί είναι πολλά τα γεράκια των τεχνοκρατών που περιμένουν...", είπε αναφορικά με τα θετικά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Είπε ότι "οι αντίπαλοί μας το είπαν καθαρά: δεν εγγυόμαστε την 13η σύνταξη γιατί είναι λαϊκισμός και ανέφικτο, δεν το αντέχει η οικονομία, δεν εγγυόμαστε την εφαρμογή κανενός μέτρου στήριξης των πολλών, γιατί θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας".

"Ψηφίζουμε για να μη γυρίσουμε ποτέ ξανά πίσω στις μνημονιακές πολιτικές", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Έχουμε τη δύναμη, ήρθε η ώρα των πολλών

"Το σχέδιο αυτό για να υλοποιηθεί, χρειάζεται τη δική σας εμπιστοσύνη, το κρίσιμο είναι η εμπιστοσύνη και η στήριξη του λαού, στην κάλπη την επόμενη Κυριακή", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος σε κάθε συνταξιούχο που είδε, όπως είπε, να του μειώνουν τη σύνταξη στο 40%, είπε: "ανεξάρτητα σε ποια κάλπη βρέθηκες στο παρελθόν, έχε στο νού σου, την Κυριακή η 13η σύνταξή σου θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργησή της θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ".

Απευθυνόμενος στον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τη νοικοκυρά και τον μαγαζάτορα, είπε: "η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στα τρόφιμα, στην ενέργεια, η βελτίωση της αγοραστικής σου δύναμης που την ένιωσες από χτες με την εφαρμογή της, θα είναι  στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργηση της θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ".

Απευθυνόμενος στον αγρότη και την αγρότισσα, είπε: "η προστασία του εισοδήματός σου θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργηση αυτής της προοπτικής θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ".

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τέλος όλους τους πολίτες: "Την Κυριακή πάρτε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη κάλπη. Την Κυριακή πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας. Την Κυριακή δώστε οριστικό τέλος στην επιστροφή των μνημονιακών πολιτικών. Την Κυριακή δώστε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Έχουμε τη δύναμη, ήρθε η ώρα των πολλών".

Κάλεσε δε τους 17άρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσουν το "όπλο" που έχουν για να ορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους, το "όπλο" είναι η κρίση και οι ιδέες τους, είπε και τα "μπόλια" είναι η ψήφος τους. Μην χαρίσετε τα "όπλα" και τα "μπόλια" σας είπε. Τους ζήτησε να δώσουν ισχυρό μήνυμα στο "φίδι που έσπασε το αυγό και ξεμυτίζει το κεφάλι του": Ποτέ στην Ελλάδα φασισμός, ποτέ φασισμός στην Ελλάδα των αγώνων, της δημοκρατίας, της αντίστασης, ποτέ φασισμός, ποτέ οι ναζί και Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα".

Οι λαοί του Νότου και οι προοδευτικές κυβερνήσεις τους θα δώσουν το μάθημα που αξίζει σε αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω

"Η μάχη που δίνουμε είναι και μάχη που αφορά τις ευρωπαϊκές εκλογές και σε όλη την Ευρώπη σηκώνει κεφάλι η ακροδεξιά και όσοι θέλουν να επιβάλουν έναν δρόμο λιτότητας", είπε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι "απαντάμε ότι οι λαοί του Νότου και οι προοδευτικές κυβερνήσεις τους θα δώσουν το μάθημα που αξίζει σε αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω".

Ανέφερε ότι το μήνυμα θα είναι πολλαπλό και θα είναι και προς αυτούς που υποστηρίζουν ως πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Βέμπερ, "εκείνον τον ανθέλληνα Βαυαρό" που στις δύσκολες μέρες που η Ελλάδα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας, όπως είπε, κουνούσε το δάκτυλο και ζητούσε να βγει από το ευρώ. Τον κατηγόρησε ότι και σήμερα συνεχίζει να κουνά το δάκτυλο που η χώρα εφαρμόζει θετικά μέτρα ελάφρυνσης για τον λαό. "Τους λέμε ξεχάστε το, κάντε κουμάντο στη χώρα σας κ. Βέμπερ, στη Γερμανία, όχι στην Ελλάδα", τόνισε και σημείωσε πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ "είναι ένα μάθημα και στην ευρωπαϊκή νομενκλατούρα". "Τελείωσαν αυτά που ξέρατε, ο ελληνικός λαός σηκώνει ανάστημα και προχωρά μπροστά".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους πολίτες, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, "αυτή τη μεγάλη δυναμική που είδα απ' άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, την κοσμοπλημμύρα που συναντώ σε κάθε πόλη να τη μετατρέψουμε σε κινητήρια δύναμη, να διαδώσουμε το μήνυμα της νίκης και της νέας ελπίδας για τον τόπο μας".

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου  του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη Λάρισα:

Πολίτες της Λάρισας, πολίτες του Θεσσαλικού Κάμπου, γεμίσατε την πραγματική  πλατεία της Λάρισας, όχι την ιμιτασιόν. Την γεμίσατε απ’ άκρη σ’ άκρη και δίνετε μήνυμα νίκης για την επόμενη Κυριακή. Δίνετε μήνυμα αισιοδοξίας. Η συγκλονιστική σας παρουσία  σήμερα εδώ, σε συνέχεια της συγκλονιστικής υποδοχής που έτυχα στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα,  σηματοδοτεί ότι ο κάμπος ακυρώνει, τελειώνει τις δημοσκοπήσεις της συμφοράς. Δεν υπάρχει πια αμφιβολία, μετά την παρουσία σας εδώ, για το ποιος είναι μπροστά, ποιος θα γελά και ποιος θα κλαίει το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την συγκλονιστική σας παρουσία σήμερα.

Η Λάρισα σήμερα  δίνει απάντηση. Ο λαός είναι εδώ. Είναι παρών για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα και τις θυσίες του. Δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει. Δεν μπορεί να πάρει κανείς πίσω, τις θυσίες που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, για να μπορούμε σήμερα να είμαστε σε ξέφωτο και να σχεδιάζουμε ένα καλύτερο μέλλον, για την πατρίδα, για τον τόπο, για τις επόμενες γενιές.

Και σήμερα στέλνετε στα αζήτητα την προπαγάνδα των επιτελείων.  Στέλνετε στα αζήτητα τα ψέματα και την εικονική πραγματικότητα. Τη πολιτική απάτη που επιχείρησαν να στήσουν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διότι κάποιοι περνούσαν και συνεχίζουν να περνούν, την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, ως ανόητο και αδαή λαό, ως αδαή πλειοψηφία. Έτσι έλεγαν. Αλλά τώρα τα ψέματα τελείωσαν. Τώρα έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας. Η ώρα της κάλπης. Η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας. Η ώρα της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης. Για να υπερασπιστούμε όσα με κόπους και θυσίες κερδίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Νόμιζαν, πολίτες της Λάρισας, πολίτες του Θεσσαλικού Κάμπου, ότι αρκεί να έχουν αγοράσει με τα χρήματα και την οικονομική τους δύναμη, εφημερίδες, κανάλια, επικοινωνιολόγους, δημοσκόπους. Νόμιζαν ότι αυτό τους αρκεί για να  τους εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Νόμιζαν ότι αρκεί αυτό για να ξαναγυρίσουν πίσω στις θέσεις εξουσίας που τόσο τους έλειψαν, αλλά και να ξαναγυρίσουν πίσω τον λαό μας στο βαθύ σκοτάδι των μνημονίων. Είχαν προδιαγράψει όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι θα κάνουν έναν εκλογικό περίπατο. Νόμιζαν ότι ο ελληνικός λαός θα παραδοθεί. Τον υποτίμησαν, όμως, για άλλη μια φορά. Όπως έκαναν τον Γενάρη του 2015. Όπως έκαναν τον Σεπτέμβρη του 2015. Όπως έκαναν τον Ιούλιο του 2015 στην συγκλονιστική εκείνη παρουσία του λαού μας, που είπε όχι στα σχέδιά τους.

Το ίδιο σας διαβεβαιώνω ότι θα πάθουν και την ερχόμενη Κυριακή. Ο λαός μας θα δώσει απάντηση στην προπαγάνδα, την συκοφαντία, στο ψέμα και την απάτη. Γιατί ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση. Έχει πια πολύ μεγάλη εμπειρία από όλα όσα πέρασε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Διότι γνωρίζει καλά ποιος λεηλάτησε τις δυνατότητές του. Γνωρίζει καλά ποιος χρεοκόπησε τη χώρα. Και γνωρίζει καλά ποιοι ήταν αυτοί που κληθήκαμε, σε δύσκολες συνθήκες,  να καθαρίσουμε τα δικά του σπασμένα και ποιοι τώρα ζητούν να ξαναγυρίσουν, μόνο και μόνο για να συνεχίσουν τα ίδια από κει που σταμάτησαν, αμετανόητοι για τη μεγάλη ζημιά που έκαναν στον τόπο, ρίχνοντάς τον στην χαράδρα της χρεοκοπίας, λεηλατώντας τις δυνατότητές του, προχωρώντας σε μια διαδικασία κοινωνικής λεηλασίας για 4 και πλέον χρόνια. 

Ο λαός δεν ξεχνά ποιοι χρεοκόπησαν τον τόπο. Ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας και δεν ξεχνά ποιοι έδωσαν τη μεγάλη μάχη για να βγάλουν τη χώρα σε ξέφωτο και να δώσουν τώρα τη δυνατότητα στο λαό μας να ελπίζει ξανά, να έχει προοπτική, να μπορεί σιγά σιγά να ανεβάζει το βιοτικό του επίπεδο.

Αλλά έλεγα, φίλες και φίλοι, πολίτες της Λάρισας, ότι το χειρότερο απ’ όλα δεν είναι ότι τους έλειψαν οι θέσεις της εξουσίας για να ξαναγυρίσουν, να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το έργο της κοινωνικής καταστροφής. Το χειρότερο είναι ότι παρουσιάζονται αμετανόητοι. Ακόμη και το ΔΝΤ, οι σκληροί τεχνοκράτες, βγαίνουν σήμερα και παραδέχονται ότι ρήμαξαν την Ελλάδα την καταστροφική τετραετία 2010 – 2014. Ότι ρήμαξαν μια χώρα και μια οικονομία χωρίς σχέδιο μόνο και μόνο για να σωθούν οι τράπεζες. Και μόνο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη επιμένει να μιλά για success story για τα χρόνια του κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης που ονειρεύεται να συνεχίσει το έργο των απολύσεων και των περικοπών. Ακόμα και το ΔΝΤ παραδέχεται ότι ρήμαξαν και λεηλάτησαν τη χώρα. Μόνο αυτοί μας λένε ότι είχαν success story. Ο κ. Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρός του βέβαια, που όταν ήταν υπουργός Υγείας και απέλυε γιατρούς και έκοβε δαπάνες από την υγεία, έλεγε ότι είναι μέτρα αυτά είναι δικά τους, δεν είναι της τρόικας. Δεν ήθελε να του πάρει τη δόξα η τρόικα. Δεν τα ξεχνάει αυτά ο ελληνικός λαός. Τα θυμάται αυτά ο ελληνικός λαός.

Γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι άφησαν πίσω τους μια οικονομία διαλυμένη, άδεια ταμεία, μια λεηλατημένη χώρα, και προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή της μεγάλης πολιτικής ανατροπής, το Γενάρη του 2015, προσπάθησαν με σχέδιο να μας οδηγήσουν στην χαράδρα της χρεοκοπίας, με το σχέδιο της δημοσιονομικής ασφυξίας, με το σχέδιο της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης. Και όταν απέτυχε αυτό το σχέδιο, για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, διαρκώς σχεδίαζαν και προέβλεπαν καταστροφές, καταποντισμούς, χρεοκοπίες, περικοπές, νέα μνημόνια, κόφτες και κάθε δεύτερη μέρα την πτώση της κυβέρνησης.

Όμως δεν κατάλαβαν καλά ένα πράγμα, ο λαός μας ήρθε στο προσκήνιο τον Γενάρη του 2015, και τον Σεπτέμβρη ξανά, όχι για να ξαναγυρίσει στην αφάνεια το 2019. Ο λαός μας ήρθε για να μείνει. Ήρθε για να διαφεντεύει το μέλλον του, και αυτός, ο κυρίαρχος λαός, είναι που θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνά αυτόν τον τόπο.  Και τώρα είναι πάλι εδώ για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του και όσα κέρδισε με τις θυσίες του. Γιατί ό,τι πέτυχε αυτή η κυβέρνηση το πέτυχε χάρη στη δική σας στήριξη, χάρη στη  στήριξη του ελληνικού λαού.

Το γεγονός ότι βγήκαμε από τα μνημόνια μετά από 8 ολόκληρα χρόνια τον περασμένο Αύγουστο, δεν ήταν δική μας επιτυχία, αλλά δική σας. Γιατί μας πιστέψατε, γιατί μας στηρίξατε, γιατί σφίξατε κι εσείς μαζί μας τα δόντια σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Γιατί το Σεπτέμβρη του 2015, όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, ένα δύσκολο συμβιβασμό, για να μπορέσουμε όμως σήμερα να κάνουμε όλοι μαζί πολλά βήματα μπροστά, διότι εμείς ούτε μια στιγμή δεν ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε, ποιοι μας έφεραν σε θέσεις διακυβέρνησης, ποιων τα συμφέροντα ήρθαμε να υπερασπιστούμε. Τον Σεπτέμβρη δηλαδή του 2015, όταν αναγκαστήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, εσείς ήσασταν αυτοί, ο ελληνικός λαός, που έκρινε την εντιμότητά μας, την καθαρότητά μας, το σχέδιό μας, και βάλατε πλάτη για να μπορέσουμε να είμαστε σήμερα σε θέση να κοιτάζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον και να μπορούμε να επιστρέφουμε πίσω μέρος των θυσιών στον ελληνικό λαό.  Δεν είναι παροχές αυτά που δίνει η κυβέρνηση σήμερα, είναι οι θυσίες του λαού που επιστρέφονται.

Όμως, πολίτες της Λάρισας, πολίτες της Θεσσαλίας,  αν για κάτι κάποιοι λένε ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα, η μεγαλύτερη επιτυχία για εμάς, ήταν το γεγονός ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, εγώ θα πω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα, το μεγαλύτερο κατόρθωμα, ήταν το γεγονός ότι μέσα σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής επιτήρησης, μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, από την πρώτη στιγμή δώσαμε μάχες για να υπερασπιστούμε τους πιο αδύναμους και πετύχαμε πολλά, σε όλους τους τομείς, γι αυτούς. Από την πρώτη στιγμή, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, δώσαμε τη μάχη και βρήκαμε τον τρόπο. Το πρώτο νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης ήταν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για να σταματήσουν συμπολίτες μας να τρώνε από τα συσσίτια, να σταματήσουμε να βλέπουμε αυτές τις σκηνές, με συμπολίτες μας στους κάδους των απορριμμάτων να ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ, και είπαμε ότι μπορεί να είναι λιγοστές οι δυνατότητές μας, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του στην κρίση.

Από την πρώτη στιγμή, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, ήμασταν εμείς αυτοί που δώσαμε τη μάχη και κερδίσαμε  2,5 εκ. ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα. Καταργήσαμε το 5ευρω στα νοσοκομεία. Κάναμε τα ελλειμματικά νοσοκομεία πλεονασματικά, διότι σταματήσαμε τη ρεμούλα, τη διαπλοκή, το πάρτι στο χώρο της υγείας και προχωρήσαμε σε 19.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επαναφέραμε  τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, για να δώσουμε τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να έχει ελπίδα, να διεκδικεί, να αγωνίζεται, να διαπραγματεύεται.

Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους ανθρώπους, αυτή τη ρατσιστική διάταξη για τις νέες και τους νέους εργαζόμενους της χώρας μας. Και βεβαίως, δώσαμε τη μεγάλη μάχη που κανείς δεν περίμενε ότι θα κερδίσουμε, διότι είχαν προεξοφλήσει ότι τα γεράκια της τρόικα και του ΔΝΤ θα είναι αυτοί που θα κυβερνάνε τη χώρα για δεκαετίες, και όχι μόνο για 8 χρόνια, όσο ήταν πάνω από το κεφάλι μας, αλλά ήμασταν αυτοί που ναι, χάρη στην αξιοπιστία που κερδίσαμε, χάρη στη δυνατότητα να ανακάμψει η οικονομία καταφέραμε να πετύχουμε να μην εφαρμοστούν οι αχρείαστες μειώσεις στις συντάξεις που είχε επιβάλει το ΔΝΤ από 1/1/2019.

Γιατί, φίλες και φίλοι, εμείς, όλα αυτά τα χρόνια, κινηθήκαμε με μοναδικό κριτήριο να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά και να δώσουμε τη δυνατότητα από το υστέρημα της ελληνικής οικονομίας να στηριχτούν οι πιο αδύναμοι. Να  προστατευθούν οι πιο αδύναμοι. Και στον χώρο της παιδείας, από την πρώτη στιγμή, και  με τα σχολικά γεύματα, με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, δώσαμε τη δυνατότητα στους πιο αδύναμους μαθητές να στηριχθούν.  Και βεβαίως, ήμασταν εμείς αυτοί που δώσαμε από 700 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 ο προϋπολογισμός στις κοινωνικές δαπάνες, να έχουμε φτάσει σήμερα στα 7,2 δις ευρώ, ώστε να μην μείνει κανένας μόνος του απέναντι στη κρίση.

Όμως φίλες και φίλοι, όλα αυτά τα πετύχαμε, όχι μονάχα έχοντας απέναντί μας την τρόικα και τους θεσμούς, αλλά έχοντας απέναντί μας και την λεγόμενη τρόικα του εσωτερικού. Αυτούς που καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης προσπάθειας που κάναμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, όχι μόνο δεν έβαλαν πλάτη στον εθνικό σκοπό, αλλά βρέθηκαν να υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια.

Σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας μάχη για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, πάντοτε  βρίσκαμε απέναντι αυτούς, πότε να πηγαίνουν χέρι - χέρι με το ΔΝΤ εδώ στην Ελλάδα, πότε στην Ευρώπη να παρακαλάνε τον Σόιμπλε και τους ακραίους να κρατήσουν γερά, να μην υποχωρήσουν από τις παράλογες απαιτήσεις τους. Θυμάστε τα συνθήματά τους, τις ανακοινώσεις τους. Αυτά που  έλεγαν και έγραφαν. Βάστα Σόιμπλε, βάστα Γερούν και βάστα ΔΝΤ, έλεγαν και έγραφαν, όταν δίναμε εμείς αυτές τις σκληρές μάχες για την κοινωνική πλειοψηφία.

Όμως τις τελευταίες μέρες, πολίτες της Λάρισας, δείχνουν – δεν ξέρω αν το θέλουν ή όχι, αλλά  δείχνουν- το πραγματικό τους πρόσωπο. Δείχνουν το σκληρό πρόσωπο που κοιτάει τον κόσμο από τη σκοπιά των ολιγαρχών, από την σκοπιά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Χωρίς έγνοια για τον εργαζόμενο, τον φτωχό, τον αγρότη, τον άνθρωπο του μόχθου. Και αυτό κάνουν όταν μιλάνε στις συνεντεύξεις τους –ή τους ξεφεύγουν ή εξεπίτηδες, είναι ένα θέμα που ακόμα δεν το έχω καταλήξει  αν τους ξεφεύγουν ή το κάνουν επίτηδες-, για να προδιαγράψουν ένα μέλλον σκληρό, σκοτεινό για τον ελληνικό λαό.

Αλλά όταν μιλάνε για το ξεπερασμένο οχτάωρο, που εμείς οι κολλημένοι στο χθες θέλουμε να υπερασπιστούμε, όταν μιλούν, ακούτε – ακούτε για την επταήμερη εργασία, και μετά βγαίνουν και λένε ότι έκαναν λάθος. Όταν θέλουν να βάλουν, και μας το λένε, τους δημοσίους λειτουργούς στο σύστημα υγείας να δουλεύουν για να κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ιδιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Όταν με περισσή αλαζονεία χωρίζουν τους πολίτες σε κατηγορίες: Ο ψυκτικός από το Περιστέρι και ο μάνατζερ από την Εκάλη. Αυτοί οι λίγοι και εκλεχτοί που θα διοικούν και οι πολλοί που θα υπακούν.

Ε, λοιπόν, εμείς εδώ από τη Λάρισα, από τη Θεσσαλία εδώ που ξέρει να δίνει αγώνες για τους πολλούς, από τη Θεσσαλία των κολίγων που εξεγέρθηκαν απέναντι στους τσιφλικάδες, τους λέμε:  πάρτε το χαμπάρι. Τώρα αλλάξανε τα πράγματα. Στην Ελλάδα θα διοικούν οι πολλοί και θα υπακούνε οι λίγοι. Θα είναι κυρίαρχος ο λαός. Θα είναι αυτός που θα δίνει τις εντολές. Γιατί έχει έρθει η ώρα των πολλών. Και από τον Αύγουστο και μετά έχουν φανεί πια οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Από τον Αύγουστο και μετά μπορούμε να σχεδιάζουμε χωρίς να έχουμε τα χέρια μας δεμένα πίσω από την πλάτη. Από τον Αύγουστο και μετά μπορούμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίζουμε κυρίαρχα τα μέσα που θα πιάσουμε τους στόχους με τους οποίους έχουμε συμφωνήσει.

Και από τον Αύγουστο και μετά εγκαινιάσαμε μια νέα οικονομική πολιτική με ένα και μόνο στόχο: κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα να νιώσει στην καθημερινότητά του την έξοδο από τα μνημόνια. Την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας. Κάθε πολίτης να νιώσει ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν είναι απλά μια ιστορική στροφή για τη χώρα στη διεθνή σφαίρα, στο διεθνές επίπεδο, αλλά είναι και μια στροφή στην καθημερινότητά μας. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως και εσείς γνωρίζετε, ότι όλα αυτά τα χρόνια εσείς, οι πολλοί, βάλατε πλάτη, και ότι ακόμα και από τον Αύγουστο  και μετά υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που περνάνε μεγάλες δυσκολίες. Και την ανάκαμψη της οικονομίας δεν την έχουν δει ακόμα στην καθημερινότητά τους.

Μπορεί η ανεργία να έπεσε από το 28% που την παραλάβαμε στο 19%, αλλά ακόμα το 19% των συμπολιτών μας είναι άνεργοι, πολλά νέα παιδιά είναι άνεργα. Οι εργαζόμενοι έχουν δυσκολίες στον χώρο εργασίας. Οι μικροεπαγελματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες. Η έγνοια μας, λοιπόν, είναι όλοι αυτοί να νιώσουν στη καθημερινότητά τους ότι κάτι άλλαξε στη χώρα, ότι βγήκαμε από το μνημόνιο, ότι προχωράμε μπροστά. Ότι δεν έχει νόημα να ευημερούν οι αριθμοί, αν δεν ευημερούν οι άνθρωποι. Δεν έχει νόημα να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς, όπως είχαμε στο παρελθόν, αν δεν μπορούν όλοι οι Έλληνες να έχουν κέρδη, οφέλη από αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε από τον Σεπτέμβρη του 2018, από τη ΔΕΘ,  μια νέα οικονομική πολιτική που θα παίρνει τα βάρη από τους πολλούς. Που με δικαιοσύνη, όπως με δικαιοσύνη μοίρασε τα βάρη στα χρόνια τα σκληρά, τώρα με δικαιοσύνη να μοιράσει και τις δυνατότητες, με δικαιοσύνη να μοιράσει και τις ανάσες. Με δικαιοσύνη να ελαφρύνει τους πολλούς, δίνοντας προοπτική και στην ελληνική οικονομία.

Γι’ αυτό και τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ ανακοινώσαμε την μείωση κατά 10% φέτος μεσοσταθμικά και 20% του χρόνου, 30% από φέτος για τη λαϊκή οικογένεια του ΕΝΦΙΑ.  Ανακοινώσαμε το επίδομα στέγης για 240.000 νοικοκυριά. Ανακοινώσαμε 10.000 προσλήψεις για την ειδική αγωγή και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», αλλά και με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες.
Και τα μέτρα αυτά τα ψηφίσαμε όλα, ένα προς ένα, όλα τα μέτρα που ανακοινώσαμε πέρυσι το Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ.

Και σήμερα, μόλις βγήκαν τα στοιχεία της Eurostat και φάνηκαν οι νέες δυνατότητες από την ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς να χάσουμε στιγμή, προχωρήσαμε σε νέα μέτρα για να στηρίξουμε τους πολλούς, αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Και την προηγούμενη βδομάδα ψηφίσαμε στη Βουλή τη 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους, για όλους τους συνταξιούχους, με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Και αυτά τα μέτρα, πολίτες της Λάρισας, αυτά ακριβώς τα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται, καλείται ο ίδιος ο λαός, καλείστε όλοι εσείς να τα εγκρίνετε  την ερχόμενη Κυριακή στην κάλπη.

Γιατί αυτό είναι και το κεντρικό δίλημμα των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτό είναι το κεντρικό δίλημμα. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και στα μέτρα ελάφρυνσης. Η ψήφος στη Ν.Δ., όμως, είναι εντολή κατάργησης αυτών των μέτρων. Και δεν το λέω εγώ. Το ποιος θα είναι αρχηγός, το ποιος θα κυβερνάει τη χώρα, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Δεν θα το αποφασίσουν οι μεγαλοεκδότες, οι μιντιάρχες. Δεν θα το αποφασίσουν οι δημοσκόποι, ο ελληνικός λαός θα το αποφασίσει. Τις τελευταίες μέρες έχουν στήσει ένα πανηγύρι στα μέσα ενημέρωσης και ρωτάνε, τι θα γίνει αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 7 μονάδες, τι θα γίνει αν θα χάσει με 10 μονάδες, τι θα γίνει αν θα χάσει με 5 μονάδες, τι θα γίνει αν θα χάσει με 3 μονάδες, πότε θα γίνουν οι εκλογές. Ξέρετε τι δεν έχουν καταλάβει; Τι θα γίνει αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με πολλές μονάδες. Αλλά τότε, ναι, θα έχουμε εκλογές, αλλά μάλλον στη Ν.Δ. θα κάνουν εκλογές.

Πολίτες της Λάρισας, έλεγα λοιπόν, το δίλημμα της κάλπης. Το δίλημμα αυτής της κάλπης προσέξτε το, της ευρωπαϊκής κάλπης, δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει αύριο. Αλλά είναι πράγματι, πιστέψτε με, με ποια πολιτική θα συνεχίσει η χώρα. Διότι είναι πολλοί αυτοί που καιροφυλακτούν, τα γεράκια των τεχνοκρατών, οι νεοφιλελεύθεροι μέσα και έξω από τη χώρα, που περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών για να βγουν και να πουν «τα μέτρα αυτά θα ακυρωθούν». Τα μέτρα αυτά θα μείνουν μόνιμα γιατί θα τα εγκρίνει ο ελληνικός λαός στην κάλπη, στις 26 του Μάη.

Και σήμερα, δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία για το ποιο είναι το δικό μας σχέδιο και ποιο είναι το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων. Οι αντίπαλοί μας το είπαν καθαρά πια: δεν εγγυούμαστε, είπαν, την 13η σύνταξη, γιατί είναι λαϊκισμός και ανέφικτο. Δεν την αντέχει η οικονομία, έτσι μας είπαν. Δεν εγγυούμαστε, είπαν, κανένα μέτρο στήριξης των πολλών, διότι θέτει σε κίνδυνο, είπαν, τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Και ποιοι το είπαν αυτό; Αυτοί που άφησαν τη χώρα με ελλείμματα υψηλά, αυτοί που δεν μπόρεσαν ποτέ να πιάσουν πρωτογενή πλεονάσματα, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα. Αυτό, όμως, είναι το σχέδιό τους, και είναι καθαρό πια. Το σχέδιό τους δεν είναι μόνο να καταργήσουν τα επιδόματα, γιατί δεν θέλουν λέει δώρα Χριστουγέννων. Το σχέδιό τους δεν είναι μόνο να καταργήσουν τη σύνταξη που δώσαμε. Αλλά να ξαναρχίσουν τις απολύσεις, να εφαρμόσουν το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, την εφταήμερη εργασία, να βάλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο. Και να καταργήσουν, βεβαίως, και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Δεν έχουν επίγνωση πώς ζει, πώς αγωνιά, πώς ανασαίνει, ποιες είναι οι ανάγκες, ποιες είναι οι επιθυμίες, ποιες είναι οι προσδοκίες του λαού. Γιατί όταν αυτοί μιλούν για ανακύκλωση της φτώχειας και για επιδόματα της φτώχειας, το 200σάρι, το 100στάρικο, το 150άρι του επιδόματος ενοικίου, όταν αυτοί μιλούν για ψίχουλα για την 13η σύνταξη, το 500άρι που παίρνει ο συνταξιούχος, δεν ξέρουν τι σημαίνει γι’ αυτόν τον συνταξιούχο το 500άρι. Γιατί γι’ αυτούς το 500άρικο είναι απλά το φιλοδώρημα που δίνουν στα εστιατόρια τα ακριβά που πηγαίνουν τα βράδια. Έχουν πλήρη άγνοια της πραγματικής ζωής. Εμείς, όμως, δεν τους κατηγορούμε για την άγνοια που έχουν. Τους κατηγορούμε για το πρόγραμμά τους. Γιατί το πρόγραμμά τους είναι χειρότερο από αυτό του ΔΝΤ. Γι’ αυτό, λοιπόν, λέμε ότι την άλλη Κυριακή ψηφίζουμε για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική. Την άλλη Κυριακή ψηφίζουμε για να μην γυρίσουμε ποτέ ξανά πίσω στις μνημονιακές πολιτικές, που τις ζήσαμε στο πετσί μας και ξέρουμε πού οδήγησαν την κοινωνία και τον ελληνικό λαό.


Όμως, μιας και βρίσκομαι εδώ απέναντί σας εδώ στη Λάρισα, επιτρέψτε μου  να πω λίγα λόγια για τα πεπραγμένα μας, όχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά να πω και λίγα λόγια για όσα έχουν γίνει εδώ, στον τόπο σας, τα τελευταία χρόνια.
Στον τόπο σας, που το 2015-2019 εγκρίναμε χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων για το Νομό Λάρισας ύψους 280 εκατ. ευρώ, δηλαδή τριπλασιάσαμε τα κονδύλια σε σχέση με την τετραετία 2010-2014, όταν ήταν μόλις 87 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας εγκρίναμε έργα ύψους σχεδόν 1 δις, όταν την τετραετία 2010-2014 ήταν μόλις 348 εκατ. ευρώ, κι εδώ όχι απλά τα πολλαπλασιάσαμε, τα τριπλασιάσαμε κι εδώ.
Προσέξτε, με αυτά τα έργα κάποιοι ζητάνε σήμερα την ψήφο σας. Χαλάλι τους κι ας μην κάνουν καμία αναφορά σ’  αυτή την κυβέρνηση. Ας ξέρουν ότι εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν θα κάνουν ή όχι αναφορά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι τα έργα αυτά ήταν έργα που έβαλαν ένα λιθαράκι σωστό, που βοήθησαν τους ανθρώπους της Θεσσαλίας, τους ανθρώπους της Λάρισας, τον αγροτικό κόσμο. Γιατί αυτό που εμάς μας αφορά και αυτό που μας νοιάζει είναι να καλυτερεύσουν οι συνθήκες για τον απλό καθημερινό κόσμο και να καλυτερέψουν τα πράγματα για τον τόπο μας.

Σ’  αυτή την τετραετία ολοκληρώσαμε την αναδημιουργία της λίμνης της Κάρλας, ένα έργο που εκκρεμούσε σχεδόν 20 χρόνια. Δημιουργήσαμε ένα νέο Εμπορευματικό Κέντρο στη Λάρισα. στην περιοχή του Κουλουρίου, στην έκταση που ανήκει στον ΟΣΕ. Ολοκληρώνουμε την ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρόμου για την γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη που είχε ξεκινήσει από το μακρινό 1997 και σχεδόν 20 χρόνια μετά την παραλάβαμε με μόλις το 17% των εργασιών να έχουν γίνει.
Και συνεχίζουμε  βεβαίως, όπως συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε και την εθνική οδό, τις σήραγγες στα Τέμπη.  Ξέρετε, οι άλλοι, οι ικανοί είχαν αφήσει τα έργα να βαλτώνουν. Εμείς, οι ερασιτέχνες, εμείς που δεν ξέραμε πώς να λειτουργούμε τα πράγματα, ολοκληρώσαμε τα έργα. Ξέρετε όμως γιατί;  Γιατί οι άλλοι ήταν επαγγελματίες στη μίζα, ήταν επαγγελματίες στη διαπλοκή, ήταν επαγγελματίες στη ρεμούλα, ενώ εμείς με εντιμότητα προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα για τον τόπο σας.
Παραχωρούμε στο Δήμο Λαρισαίων στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το στρατόπεδο Τζήμα και μια έκταση 60 στρεμμάτων από το στρατόπεδο Μπουγά. Αναστηλώνουμε το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης Ένα έργο πολύ σημαντικό, ένα έργο τομής για τον πολιτισμό. Και να αναφέρω εδώ την ιδιαίτερη πίεση που ασκήθηκε από την συντοπίτισσα και βουλευτή σας την Άννα τη Βαγενά γι αυτό το έργο.
Δημιουργήσαμε στο νομό σας δομές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πια ένα δυναμικό κομμάτι της νέας συνολικής αρχιτεκτονικής των ελληνικών Πανεπιστημίων. Έχει πλέον  οχτώ Σχολές, 34 Τμήματα, 6 Ινστιτούτα, 4 Ερευνητικά Κέντρα.
Ιδίως όμως το μεγάλο έργο, η μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει για τον αγροτικό κόσμο. Στον αγροτικό τομέα η δουλειά που έγινε ήταν πολύ σημαντική. Ξέρετε ότι παραλάβαμε μια χώρα όπου η αγροτική ασφάλιση ήταν ελλιπής και όπου το 2026, σε λίγα χρόνια από σήμερα, δεν θα υπήρχε καν σύνταξη για τον αγρότη. Σήμερα οι αγρότες είναι ενταγμένοι όλοι στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και πάνω από το 90%  των αγροτών  πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο. Έχουμε θεσπίσει το αφορολόγητο έως 12000 ευρώ για τις ενισχύσεις του 1ου πυλώνα και το πλήρες αφορολόγητο για τον 2ο πυλώνα.
Συνολικά, 9 στους δέκα αγρότες έχουν σήμερα αφορολόγητο εισόδημα, ενώ παλαιότερα φορολογούνταν από το 1ο ευρώ. Εμείς διασφαλίσαμε ότι οι αγρότες θα εισπράττουν και εισπράττουν  έγκαιρα, τις επιδοτήσεις τους,  ενώ ήταν ο κύριος Μητσοτάκης αυτός που είχε προτείνει σε μια συζήτηση στη Βουλή να συμψηφιστούν τα χρέη των αγροτών με τις επιδοτήσεις: να πάρει δηλαδή το κράτος τις επιδοτήσεις μέσα από την τσέπη των αγροτών!
Ενώ εμείς ήρθαμε και θεσπίσαμε:
Το ακατάσχετο  μέχρι 7,5 χιλιάδες ευρώ στους λογαριασμούς του κάθε αγρότη. Θεσπίσαμε επίσης την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Τη μείωση της φορολογίας για τους Συνεταιρισμούς στο 10%. Την έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα για τους αγρότες μέλη συνεταιρισμών. Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, τα κάναμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
Επίσης στηρίξαμε και τους κτηνοτρόφους με τις ενισχύσεις που δόθηκαν τα περασμένα Χριστούγεννα σε 6 χιλιάδες κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που έλαβαν ενίσχυση ύψους 6 εκατομμυρίων. Και έρχονται άμεσα ανάλογες ενισχύσεις De minimis  ύψους επιπλέον 10 εκ. ευρώ

Και μπροστά μας έχουμε, και θέλω να το αναγγείλω σήμερα εδώ, από την κεντρική πλατεία της Λάρισας, μια πολύ μεγάλη εξέλιξη, για την οποία έχει δουλέψει προσωπικά, τόσο ο υπουργός ο Σταύρος ο Αραχωβίτης όσο και ο συντοπίτης σας, ο υφυπουργός, ο Βασίλης ο Κόκκαλης. Σχεδόν 900 εκατομμύρια απελευθερώνονται άμεσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για επενδύσεις και μεγάλα δημόσια έργα στον αγροτικό τομέα.
Επίσης για την υποστήριξη της παραγωγής  71 εκ. ευρώ για αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία. Στηρίζουμε τη Θεσσαλία, στηρίζουμε τον αγροτικό κόσμο. Είμαστε δίπλα στις ανάγκες τους. Στηρίζουμε την προοπτική τους. Και το σχέδιο αυτό, φίλες και φίλοι, προβλέπουμε με τις επενδύσεις τις δημόσιες αλλά και τις ιδιωτικές στον αγροτικό τομέα, προβλέπουμε να φέρει πάνω από 50.000 νέες και διατηρούμενες θέσεις απασχόλησης στον αγροτικό τομέα.
Αυτά είναι τα πεπραγμένα μας, πολίτες της Λάρισας. Αυτά είναι τα πεπραγμένα μας τα τέσσερα αυτά χρόνια, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στον τόπο σας, στη Θεσσαλία, στη Λάρισα. Και αυτό είναι και το σχέδιο μας. Το σχέδιό μας είναι η ενίσχυση των εργαζόμενων, η ενίσχυση των αγροτών, η ενίσχυση των συνταξιούχων, αλλά και η ενίσχυση των νέων ανθρώπων. Για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους οι νέοι άνθρωποι, να δουλέψουν και να προκόψουν εδώ.
Όμως το σχέδιο αυτό για να υλοποιηθεί, για να μην μείνει στα χαρτιά δεν αρκεί μόνο να είναι ένα σχέδιο συγκροτημένο, μεθοδικό, δεν αρκεί η δική μας ευθύνη απέναντι σ’  αυτό. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των πολλών, τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων. Το σχέδιο αυτό για να υλοποιηθεί χρειάζεται τη δική σας εμπιστοσύνη. Δεν αρκούν οι 153 βουλευτές στη Βουλή. Το κρίσιμο είναι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να δώσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη σ’  αυτό το σχέδιο στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής.
Γι αυτό, φίλες και φίλοι, πολίτες της Λάρισας, θέλω σήμερα εδώ, από την κεντρική σας πλατεία να απευθυνθώ σε κάθε συνταξιούχο, σε κάθε απόμαχο της βιοπάλης και να πω, συνταξιούχε που είδες να σου μειώνουν τη σύνταξη  40% σχεδόν από  το ΄0 ως το ΄4, ανεξάρτητα από το σε ποια κάλπη βρέθηκες όλα τα προηγούμενα χρόνια,  ανεξάρτητα από τις πολιτικές σου προτιμήσεις, έχε στο νου σου,  την Κυριακή, η 13η σύνταξή σου θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργηση της σύνταξής σου θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Μικρομεσαίε επιχειρηματία, νοικοκυρά, μαγαζάτορα,  η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, η βελτίωση της αγοραστικής σου δύναμης, που την ένιωσες από χθες με την εφαρμογή των μέτρων, θα είναι  την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργησή της θα είναι στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Αγρότη και αγρότισσα, η προστασία του εισοδήματός σου, η προοπτική να μείνουν τα παιδιά σου στον τόπο τους και να δουλέψουν εδώ θα είναι την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργηση αυτής της προοπτικής θα είναι στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Καλούμε λοιπόν όλες τις Ελληνίδες και  όλους τους Έλληνες, διότι, όταν εμείς λέμε για την Ελλάδα των πολλών, θέλουμε να ενώσουμε τους Έλληνες και όχι να τους διχάσουμε. Αντιθέτως όταν αυτοί υποστηρίζουν τα συμφέροντα των ελίτ είναι που θέλουν να διχάσουν τους Έλληνες.
Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες και τους λέμε την Κυριακή πάρτε στα χέρια σας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη.
Την Κυριακή πάρτε στα χέρια σας τη ζωή σας. Την Κυριακή δώστε οριστικό τέλος στην επιστροφή των μνημονιακών πολιτικών. Την Κυριακή δώστε το μήνυμα, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Έχουμε τη δύναμη. Ήρθε η ώρα των πολλών.
Φίλες και φίλοι,
Ο προοδευτικός κόσμος του Θεσσαλικού κάμπου, οι δημοκράτες πολίτες ενωμένοι, θα δώσουν την απάντηση. Θα δώσουν την απάντηση σε όσους οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Και θα στηρίξουν τη μεγάλη και δύσκολη αυτή πορεία για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.
Θέλω όμως, κλείνοντας την παρουσία μου εδώ στη συγκλονιστική σημερινή συγκέντρωση της Λάρισας, να απευθύνω κι ένα μήνυμα στις νέες και στους νέους. Στις νέες και τους νέους που ήταν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Στις νέες και τους νέους που πλήρωσαν το μάρμαρο της ανεργίας που έφτασε στο 60%. Στις νέες και τους νέους που βρέθηκαν να φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό, να φεύγουν από την πατρίδα τους. Στις νέες και τους νέους που τους υποτίμησαν χρόνια και χρόνια και να τους πω
Εσείς ήσασταν αυτοί που στο διάβα της ιστορίας της πατρίδας μας δίνατε πάντα μπροστάρηδες τη μεγάλη μάχη και κερδίζατε τις μεγάλες δημοκρατικές μάχες, τις μάχες για την πρόοδο και την προκοπή της πατρίδας μας. Εσείς ήσασταν μπροστάρηδες στις κρίσιμες στιγμές. Και στην περίοδο της Νεολαίας του Λαμπράκη, του 114, την περίοδο του Πολυτεχνείου, στη μεταπολίτευση, εσείς ήσασταν μπροστά, εσείς ήσασταν αυτοί που φέρατε τη μεγάλη αλλαγή το ΄81, εσείς ήσασταν αυτοί πάλι που δώσατε πνοή στο νεολαιίστικο κίνημα, ναι, εσείς ήσασταν αυτοί που δώσατε τη νίκη τον Γενάρη του ΄15, τον Σεπτέμβρη του ΄15, τον Ιούλη του ΄15.
Τώρα απευθύνομαι πάλι σε εσάς και κυρίως όμως απευθύνομαι σ’  αυτούς που θα πάνε για πρώτη φορά να ψηφίσουν, στους 17άρηδες, που όταν περνάγαμε το νομοσχέδιο στη Βουλή για να μπορούν να ψηφίσουν, οι αντίπαλοί μας μας έλεγαν ότι 17 χρονών ψηφίζουν μόνο στις δικτατορίες και μας κατηγορούσαν.  Γιατί; Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Γιατί; Γιατί σας φοβούνται Γιατί; Γιατί φοβούνται την κρίση σας.
Πάρτε λοιπόν στα χέρια σας το μόνο όπλο που έχετε για να ορίζετε εσείς το μέλλον σας, το όπλο και τις σφαίρες σας. Το όπλο είναι οι ιδέες και η κρίση σας. Τα βόλια σας είναι η ψήφος σας. Μην χαρίζετε τα όπλα σας, μην χαρίζετε τα βόλια σας σε αυτούς που θέλουν το μέλλον σας να είναι προδιαγεγραμμένο, που θέλουν να αποφασίζουν για σας χωρίς εσάς.
Και, κυρίως, με τη μαζική συμμετοχή σας στις κάλπες, νέες και νέοι, δώστε ένα ισχυρό μήνυμα στο φίδι που βγαίνει από την τρύπα του, στο φίδι που έσπασε το αυγό και ξεμυτίζει το κεφάλι του. Δώστε μήνυμα ισχυρό. Ποτέ στην Ελλάδα φασισμός. Ποτέ στην Ελλάδα της Δημοκρατίας, της αντίστασης, των μεγάλων αγώνων. Ποτέ φασισμός.  Ποτέ  η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.
Και το μήνυμά σας αυτό, να ακουστεί από άκρη σε άκρη, σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι η μάχη που δίνουμε –μην το ξεχνάμε- είναι και μια μάχη που αφορά και τις ευρωπαϊκές εκλογές, και σε όλη την Ευρώπη σηκώνει κεφάλι η ακροδεξιά. Σε όλη την Ευρώπη σηκώνουν κεφάλι αυτοί που θέλουν να επιβάλουν στους λαούς ένα δρόμο λιτότητας, ένα δρόμο καταπίεσης. Και απαντάμε σε όλους αυτούς. Οι λαοί του Νότου και οι κυβερνήσεις τους οι προοδευτικές, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και εδώ στην Ελλάδα, θα δώσουν το μάθημα που αξίζει σ’  αυτούς που θέλουν να μας ξαναγυρίσουν πίσω στις εποχές του σκοταδισμού, να μας ξαναγυρίσουν πίσω στις σκοτεινές μέρες της δεκαετίας του 40. Θα δώσουν το μάθημα που τους αξίζει οι νέες και οι νέοι, και ο δημοκρατικός κόσμος.
Πολίτες της Λάρισας,
Το μήνυμα θα είναι πολλαπλό. Θα είναι ένα μήνυμα σε αυτούς που υποστηρίζουν ως πρόεδρο της Κομισιόν εκείνον τον ανθέλληνα Γερμανό, εκείνο τον Βαυαρό, που τις μέρες τις δύσκολες ,που η Ελλάδα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας έβγαινε και μας κουνούσε το δάχτυλο, και ζήταγε να τιμωρηθούμε και να βγούμε από το ευρώ. Και που σήμερα συνεχίζει την ίδια ρητορική, και βγήκε να μας πει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που δώσαμε στους Έλληνες πολίτες βγαίνουν από τους κόπους, τα χρήματα, τις καταθέσεις των ευρωπαίων πολιτών. Και του λέμε, ξεχάστε τα αυτά που ξέρατε. Δίνουμε μέτρα ελάφρυνσης στον ελληνικό λαό από τις θυσίες του ελληνικού λαού, από τους κόπους του ελληνικού λαού. Κάντε κουμάντο στη χώρα σας κ. Βέμπερ Κάντε κουμάντο στη Γερμανία, όχι στην Ελλάδα.
Να λοιπόν που η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μάθημα και σ’ αυτούς. Ένα μάθημα στην ευρωπαϊκή νομενκλατούρα, ένα μάθημα στο ευρωπαϊκό ιερατείο που νομίζει ότι επειδή για 8 χρόνια μας είχε του χεριού του, θα συνεχίσουν να μας έχουν κάτω από την πίεση, κάτω από την μπότα τους. Ε  λοιπόν όχι. Τελείωσαν αυτά που ξέρατε. Ο ελληνικός λαός σηκώνει ανάστημα και προχωράει μπροστά.
Σας καλώ λοιπόν όλους και όλες από σήμερα μέχρι και την επόμενη Κυριακή αυτή  τη μεγάλη δυναμική που είδα στις πλατείες και στους δρόμους απ  άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, αυτή την κοσμοπλημμύρα που συνάντησα στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, εδώ στη Λάρισα, αυτή την κοσμοπλημμύρα που συναντώ σε κάθε πόλη που επισκέπτομαι, αυτή την κοσμοπλημμύρα να την μετατρέψουμε σε κινητήρια δύναμη, Με τον γνωστό και παραδοσιακό τρόπο. Διότι η δική μας δύναμη είστε εσείς, το μυαλό σας, η καρδιά σας, η συνείδησή σας, η κρίση σας. Η δική μας δύναμη είναι η κρίση των πολλών. Δεν έχουμε εμείς τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης να μας στηρίζουν. Δεν έχουμε την  μεγάλη οικονομική δύναμη. Έχουμε όμως τα επιχειρήματά μας, έχουμε τις ιδέες μας, έχουμε την εντιμότητά μας και έχουμε τον κόσμο, τη μεγάλη πλειοψηφία, τους πολλούς για τους οποίους αγωνιζόμαστε.

Σας καλώ λοιπόν τις επόμενες μέρες σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά να διαδώσουμε αυτό το μήνυμα της νίκης. Αυτό το μήνυμα της αισιοδοξίας και της νέας ελπίδας για τον τόπο μας. Γιατί αυτός ο λαός μέσα από δυσκολίες, μέσα από θυσίες κατάφερε να παραμείνει όρθιος. Και μπορεί από δω και στο εξής να έχει ελπίδα ξανά, να έχει προσδοκία ξανά.

Γι αυτό ενώνουμε δυνάμεις. Γι’ αυτή την ελπίδα και γι’ αυτή την προσδοκία. Γιατί αυτό αξίζουν οι πολλοί. Και σήμερα το δείχνετε. Έφτασε επιτέλους η  ώρα των πολλών.

Λένε, χρόνια τώρα εδώ στη Λάρισα, ότι όποιος γεμίζει αυτή την πλατεία, κερδίζει τις εκλογές. Δεν ξέρω τι λένε γι' αυτόν που δεν τολμά καν να κάνει συγκέντρωση σε αυτή την πλατεία και κρύβεται σε μια γούβα στην πλατεία Ταχυδρομείου. Τα συμπεράσματα δικά σας, δώσατε απάντηση σήμερα.
Σας ευχαριστώ και θέλω να αφιερώσω αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στον σύντροφο Μάνθο που χάσαμε πρόωρα και θα ήταν πολύ χαρούμενος σήμερα αν ήταν εδώ μαζί μας. Γεια σας.
Νά’ στε καλά, καλή δύναμη. Καλούς αγώνες. Καλή δύναμη και μέχρι την κάλπη. Γεια σας. Σας ευχαριστώ θερμά.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)