to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 03.01.2018

Κοινωνία

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας

Χωρίς τα περσινά προβλήματα και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις ολοκληρώνεται η ένταξη των προσφυγοπαίδων ανάλογα με την ηλικία τους στην αντίστοιχη εκπαιδευτική βαθμίδα στο Εκπαιδευτικό Σύστημα με την ίδρυση των Τάξεων Υποδοχής σε σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Σταυρούλα Πουλημένη - Στο Κόκκινο

Φέτος εκτός από τις τάξεις υποδοχής τα απογεύματα λειτουργούν για πρώτη φορά και οι αντίστοιχες δομές στα πρωινά σχολεία. Συνολικά τα παιδιά που φέτος εντάσσονται στην εκπαιδευτική διαδικασία στην Κεντρική Μακεδονία είναι 2.000 πολύ περισσότερα από την περσινή χρονιά που ήταν μόλις 700. Στο νομό Θεσσαλονίκης 900 προσφυγόπουλα φοιτούν σε πρωινά σχολεία και 300 σε απογευματινές δομές. Η εκπαιδευτική διαδικασία ξεκίνησε ταυτόχρονα εντός του Δεκεμβρίου και την Δευτέρα τα προσφυγόπουλα θα πάνε κανονικά στο σχολείο. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 29 Τάξεις Υποδοχής θα λειτουργήσουν σε Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτη Ανανιάδη.
 

Λειτουργούν, ήδη, περισσότερες από 80 Τάξεις Υποδοχής σε Δημοτικά Σχολεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Στις Τάξεις Υποδοχής φοιτούν προσφυγόπουλα που ζούνε σε διαμερίσματα του αστικού ιστού, επίσης ορισμένα παιδιά που προέρχονται από κέντρα φιλοξενίας, και τέλος μαθητές από λοιπές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 

Συνολικά 17 Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο στην Κεντρική Μακεδονία για τα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και τα οποία εντάσσονται για πρώτη φορά στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Εκπαίδευση παρέχεται και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς, εντός και των οκτώ Κέντρων Φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας, λειτουργούν παραρτήματα νηπιαγωγείων.
 

Στον νομό Θεσσαλονίκης τα προσφυγόπουλα που διαμένουν για λίγο ακόμη  διάστημα στο κέντρο φιλοξενίας στο Καβαλάρι φοιτούν στο δημοτικό και Γυμνάσιο του Αγ. Βασιλείου, τα παιδιά από το κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια στο δημοτικό, γυμνάσιο Λύκειο και ΕΠΑΛ των Λαγκαδικίων. Στην δομή των Διαβατών συνολικά 250 προσφυγόπουλα φοιτούν στο 1ο, 2ο και 12ο  δημοτικό Αμπελοκήπων, στο 2ο  και 16ο  δημοτικό Σταυρούπολης σε πρωινές ή απογευματινές τάξεις υποδοχής καθώς και σε νηπιαγωγείο εντός της δομής. 
 

Σε λίγες μέρες αναμένεται να λυθεί και το πρόβλημα μετακίνησης των προσφυγόπουλων από τη δομή Βόλβης για τα σχολεία της Νέας Απολλωνίας και του Σταυρού. 
 

«Φέτος η σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς καμία αντίδραση, προηγήθηκε ενημέρωση τόσο των δημάρχων, των συλλόγων γονέων και των καθηγητών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια ενώ παράλληλα υπήρχε και η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς» σημειώνει από την πλευρά του μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ανανιάδης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας τονίζοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά λειτούργησαν τάξεις υποδοχής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έπρεπε να βγουν οι αντίστοιχες αποφάσεις  και εγκύκλιοι. 

Επιπλέον καθυστερήσεις στην ένταξη οφείλονται και στις μετακινήσεις οικογενειών από κέντρα υποδοχής σε διαμερίσματα αλλά και σε διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες της υπηρεσίας ασύλου κτλ.
 

Σε κάθε περίπτωση και σε σύγκριση με την προηγούμενη σχολική χρονιά, το σχολικό έτος 2017-2018 βρίσκει περισσότερα προσφυγόπουλα ενταγμένα στον πρωινό κύκλο των σχολείων και λιγότερα στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης, γεγονός που χαρακτηρίζεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας «αποφασιστικό για την πλήρη ένταξή τους στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα».
 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας καταλήγει τονίζοντας ότι «στηρίζει έμπρακτα την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων χωρίς διακρίσεις, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)