to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:28 | 16.04.2016

Πολιτική

Ολοκληρώνεται ο μαραθώνιος Τσακαλώτου-Σταθάκη στην Ουάσινγκτον - Ηχηρά μηνύματα από Λιου και Σαπέν

Με Σόιμπλε, Λιου, Ντράγκι και Λαγκάρντ συναντήθηκαν οι Έλληνες υπουργοί, σήμερα, Σάββατο η συνάντηση Τσακαλώτου με τον Γερούν Ντάισλεμπλουμ - Μ. Σαπέν: Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών - «Είμαστε ξεκάθαροι με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι το πρόβλημα που αφορά το ελληνικό χρέος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό. Δεν θα ήταν καλή εξέλιξη το να επαναληφθεί μια κρίση σαν αυτήν που έχουμε δει στο παρελθόν», ανέφερε ο Τζ. Λιου - Λαγκάρντ και Τσακαλώτος «συμφώνησαν η ομάδα του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις»


(Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προσέρχεται στη συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο)

 

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές στις ΗΠΑ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε στην Ουάσινγκτον. (περισσότερα)

«Ναι είμαι πολύ ικανοποιημένος και είμαι ευχαριστημένος. Αν δεν ήταν εποικοδομητική δεν θα ήμουν ευχαριστημένος», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Υποστήριξε ότι δεν έγινε αναφορά στο θέμα των WikiLeaks και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το σχόλιο του Τζ. Λιου ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα και να γεφυρωθούν οι διαφορές με την ΕΕ απάντησε πως «πάντα είμαστε υπέρ ως αριστεροί άνθρωποι, οι άνθρωποι να γεφυρώνουν τις διαφορές τους....» 

Από την πλευρά του Ταμείου εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την τρέχουσα αναθεώρηση του προγράμματος του ESM και την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα.

Η Γενική Διευθύντρια τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα, ρεαλιστικά μέτρα και μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνοδεύεται από την αναγκαία μείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Η Κρ. Λαγκάρντ και ο Ευ. Τσακαλώτος συμφώνησαν η ομάδα του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν είναι και φανατικός υπέρ» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δήλωσε επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έπειτα από τη συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του Alpha TV αν η συνάντηση πήγε καλά, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «νομίζω καλά».

Ηχηρή παρέμβαση Λιου για να αποφευχθεί νέα ελληνική κρίση

Στο θέμα του χρέους έδωσε έμφαση ο αμερικανός υπουργός Τζακ Λιού, αλλά και ο Μισέλ Σαπέν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το ραντεβού ο Λιου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συζήτησαν «τη σημασία Ελλάδα, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση έγκαιρα. Ο αμερικανός υπουργός κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει την πρόοδο στα συμφωνηθέντα και να εφαρμόσει θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και τόνισε τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή να βάλει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι μέσω ελάφρυνσης».

«Είμαστε ξεκάθαροι με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν. Δεν θα ήταν καλή εξέλιξη το να επαναληφθεί μια κρίση σαν αυτήν που έχουμε δει στο παρελθόν», δήλωσε μετά ο Τζ Λιου, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής Θ. Τσίτσας. «Κανένας από τους διαπραγματευόμενους δεν πρέπει να εγκαταλείψει το τραπέζι των συζητήσεων, αλλά όλοι να πάρουν τιςσωστές και δύσκολες αποφάσεις έτσι ώστε να υπάρξει λύση».

Επεσήμανε την πρόοδο καθώς από πέρυσι η Ελλάδα έχει περάσει πολλούς εφαρμοστικούς νόμους, αλλά «υπάρχει ακόμα κενό και αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Όπως είπε «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ανάμεσα στις πλευρές εκείνες που διαπραγματεύονται, παρ’ όλα αυτά είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με όλες τις πλευρές για πολύ καιρό τώρα. Εχουμε παροτρύνει όλες τις πλευρές να βρουν μια μέση λύση και να πάρουν τις δύσκολες εκείνες αποφάσεις που είναι απαραίτητες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις, το έχει κάνει αλλά χρειάζεται και άλλο και οι θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν την συζήτηση με την Ελλάδα με θέληση να επιλυθούν οι διαφορές και να προχωρήσουν μπροστά».

Επεσήμανε ότι «ότι όλες οι πλευρές θέλουν την επίλυση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκονται στο ίδιο σημείο» ενώ αναφορικά με τον ρόλο του Προέδρου Ομπάμα, ο κ. Λιού, απάντησε: «Ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει την θέση του και το ποσό σημαντικό είναι το ελληνικό ζήτημα να λυθεί με τον σωστό τρόπο το συντομότερο δυνατό».

Μ. Σαπέν: Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών 

Την διαβεβαίωση προς την ελληνική πλευρά, ότι αναζητεί λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο «τρίγωνο ΔΝΤ - Γερμανία - Ελλάδα», παρέσχε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, ο Μισέλ Σαπέν τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπάρξει λύση έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή το αργότερο έως το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και σε βάρος των δανειστών. Ενώ, όσον αφορά στο χρέος, επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.

Πληροφορίες: Ημερησία, Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)