to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 13.10.2016

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Η αντιπολίτευση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων στο θέμα των αδειών

«Είναι μια ευκαιρία να συμφιλιωθεί η Νέα Δημοκρατία με την πραγματικότητα»


 «Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία και την αντιπολίτευση να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Είναι μια ευκαιρία να συμφιλιωθεί η Νέα Δημοκρατία με την πραγματικότητα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, για τη στάση της αντιπολίτευσης στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Real FM". Σε ερώτηση για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για "παρεμβάσεις" στη Δικαιοσύνη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που εξετάζει τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ νομίζω ότι κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εκεί οφείλεται και όλη η διάθεση της καταστροφολογίας, των παρεκτροπών της δημοκρατίας και του Συντάγματος εξαιτίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά είναι παραμύθια με δράκους. Ολοι ξέρουν πολύ καλά πότε συνέβαιναν αυτά και ποιοι προσπάθησαν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη».

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

«Κατ΄αρχήν, δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή ανοιχτό για το πώς και πότε θα γίνει ανασχηματισμός. Κάποια στιγμή θα γίνει, είναι βέβαιο, έχει αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό και παλιότερα. Όλοι είμαστε εδώ για να κριθούμε. Δεν ξέρω πότε θα γίνει, κανένας ανασχηματισμός, για να μιλάμε με κοινοτοπίες δεν έχει ανακοινωθεί πριν συμβεί», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Η ανάγκη είναι για έναν δομικό ανασχηματισμό, με ενδεχόμενες παρεμβάσεις στις αρμοδιότητες υπουργείων, στον τρόπο με τον οποίο έχουν συσταθεί τα υπουργεία μέχρι σήμερα, με βάση τις λειτουργίες, με βάση συναρμοδιότητες που υπάρχουν στα υπουργεία και αυτά δημιουργούν δυσκαμψίες. Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία είναι καθοριστικά για ένα αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα, εκτός από το κομμάτι των προσώπων που είναι επίσης καθοριστικό».

Για προστασία πρώτης κατοικίας και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέφερε ότι σύντομα θα έχει νομοθετηθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, σημειώνοντας: «Το τέλος της χρονιάς θα μας βρει με λυμένα όλα αυτά τα ζητήματα, σε σχέση και με την προστασία της πρώτης κατοικία των ανθρώπων που πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν -δεν μιλάμε για τους κακοπληρωτές- και βεβαίως το μεγάλο θέμα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που οφείλαμε και το είχαμε υποσχεθεί και το κάνουμε πράξη, να δοθεί η δεύτερη ευκαιρία .

Στο ερώτημα αν ο Νίκος Χριστοδουλάκης αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος, η ίδια απάντησε: «Έχω και εγώ και την πληροφορία ότι μάλλον θα είναι έτσι, αλλά δεν είμαι πολύ βέβαιη, πιθανότατα».


 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είμαστε εδώ μαζί με τον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» τον Αντώνη Δελλατόλα και πάμε να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε για την επικαιρότητα με την κυβερνητική εκπρόσωπο την κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Κυρία υπουργέ, καλημέρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα στους δυο σας και φυσικά στους ακροατές.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Καλημέρα σας κυρία υπουργέ. Να ξεκινήσω, επειδή είμαι ο σκληρός της παρέας!

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να το δεχθώ και αυτό!

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε τι είσαι σκληρός;

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Λοιπόν, να δούμε αν αυτό το Συνέδριο (που εγώ θεωρώ ότι κάθε Συνέδριο έχει μια σημασία) αφορά την κοινωνία. Πώς θα ακουστεί στον κόσμο η ομιλία Τσίπρα; Γιατί να αφορούν τον κόσμο οι συσχετισμοί, οι οποίοι, προφανώς, εσωκομματικά σας αφορούν; Είναι ένα Συνέδριο που θα δώσει μια διαφορετική φυσιογνωμία στον ΣΥΡΙΖΑ; Για να δούμε κατά πόσο ενδιαφέρει, όπως είπα πριν, ευρύτερα τον κόσμο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να συμφωνήσω μαζί σας ότι οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δεν αφορούν την κοινωνία. Ωστόσο, είναι το Συνέδριο του κόμματος, το οποίο σήμερα αποτελεί την πλειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος. Προφανώς και οι θέσεις και αυτά που θα ακουστούν στο Συνέδριο είναι σημαντικά: Η άποψη που θα διαμορφώσει για την πορεία της χώρας, το άνοιγμα στην κοινωνία, το ρόλο που θέλει να παίξει ως κόμμα μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνία. Αλλά είναι σημαντική η ιστορική στιγμή, γιατί έχουμε Αριστερή Κυβέρνηση πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, μέσα σε δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Νομίζω ότι από μόνη της η χρονική συγκυρία κάνει το Συνέδριο αυτό ιστορικής σημασίας. Είναι καθοριστικό για τον ρόλο του κόμματος που πρέπει να διαμορφωθεί. Ρόλος διακριτός, φυσικά, από την κυβέρνηση για τα τεκταινόμενα στη χώρα. Ξέρετε ότι χωρίς σωστή «διάγνωση» του τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και σε ποια στιγμή ακριβώς βρισκόμαστε, προφανώς τα συμπεράσματα δεν μπορεί να είναι σωστά. Άρα χρειάζεται και η ανασκόπηση του παρελθόντος και κριτική και αυτοκριτική και βεβαίως, κυρίως όμως, το βλέμμα στραμμένο μπροστά.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, κυρία εκπρόσωπε, θα μου επιτρέψετε να σας πω, με βάση την εμπειρία μου 34 χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ, ότι ποτέ, καμία κυβέρνηση, η οποία εμφάνιζε σημάδια φθοράς στις δημοσκοπήσεις δεν ανέκαμψε, επειδή το κόμμα της έκανε ένα καλό Συνέδριο. Δηλαδή, ότι κατά τη γνώμη μου η ανάκαμψη η πολιτική συνδέεται πάντα στο μυαλό των πολιτών με το κυβερνητικό έργο, με το τι κάνει η κυβέρνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με αυτή την έννοια, θέλω να σας ρωτήσω αν το Συνέδριο είναι κρίσιμο ή ο ανασχηματισμός είναι κρίσιμος που ακολουθεί. Γιατί, κατά τη γνώμη μου, το κρίσιμο είναι αν η κυβέρνηση θα καταφέρει σε κάποιους τομείς που σήμερα υστερεί εμφανώς, να υπάρξει παραγωγή έργου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συμφωνήσω μαζί σας στην αρχική σκέψη, δηλαδή ότι αυτό που απασχολεί τον πολίτη είναι η διαμόρφωση της καθημερινότητας, του καθενός προσωπικά, αλλά και συλλογικά και η λύση των προβλημάτων, που αναμένει από μία κυβέρνηση. Θα συμφωνήσω μαζί σας σε αυτό. Ωστόσο, δεν είναι ευθεία συνεπαγωγή: ο ανασχηματισμός ή το Συνέδριο. Νομίζω ότι το Συνέδριο έχει το δικό του ρόλο και ο ανασχηματισμός, φυσικά, έχει, επίσης, σημαντικό δικό του ρόλο, αλλά και τα δύο κρίνονται απαραίτητα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι ανασχηματισμός θα γίνει; Διορθωτικός; Δομικός; Θα είναι ένας ανασχηματισμός με σοβαρές και μεγάλες αλλαγές ή ένας ανασχηματισμός, όπου θα αλλάξουν ένα-δύο πρόσωπα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατ΄ αρχάς, δεν υπάρχει θέμα, αυτή τη στιγμή, ανοιχτό για το πώς και τι θα γίνει και πότε ανασχηματισμός.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αφήστε τώρα κυρία εκπρόσωπε! Όλοι ξέρουμε ότι έρχεται, έρχεται.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάποια στιγμή θα γίνει ανασχηματισμός. Είναι βέβαιον, έχει αναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό παλαιότερα. Ότι θα γίνει κάποια στιγμή ανασχηματισμός και όλοι είμαστε εδώ για να κριθούμε. Αυτό το οποίο λέω εγώ είναι ότι δεν ξέρω πότε θα γίνει. Και επίσης, κανένας ανασχηματισμός (δεν μιλάμε με κοινοτοπίες)- δεν έχει ανακοινωθεί από πριν, πριν συμβεί. Εκτιμώ ότι η ανάγκη είναι για έναν δομικό ανασχηματισμό.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εννοώ δομικό ανασχηματισμό και εννοώ με ενδεχόμενες παρεμβάσεις στις αρμοδιότητες υπουργείων, στον τρόπο με τον οποίο έχουν συσταθεί τα υπουργεία μέχρι σήμερα, βάση δυσλειτουργιών, βάση συναρμοδιοτήτων που υπάρχουν σε υπουργεία και αυτά δημιουργούν δυσκαμψίες. Νομίζω ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία είναι καθοριστικά για ένα αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα, εκτός από το κομμάτι των προσώπων, το οποίο επίσης είναι καθοριστικό.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Για να σας συνδέσουμε τώρα με ένα θέμα της επικαιρότητας πολύ καυτό: Αυτό των πλειστηριασμών. Αν θυμάμαι καλά και νομίζω ότι θυμάμαι, πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε βγει μια ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα φροντίσει να υπάρξει διακανονισμός για την πρώτη κατοικία (για τους πλειστηριασμούς, εννοώ) σε σχέση με ανθρώπους που χρωστούν στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά Ταμεία. Γιατί καθυστέρησε αυτό και ήρθε στο παρά πέντε της χρονιάς, στο παρά πέντε των αποφάσεων για τους πλειστηριασμούς;

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και βέβαια, να προσθέσω ότι έτσι επιτρέπεται σήμερα σε πολλούς να λένε –και σε μένα, που το σχολίασα το πρωί- ότι αυτό είναι και μια «προίκα» που παίρνει μαζί του ο Πρωθυπουργός ενόψει του Συνεδρίου. Δηλαδή, πηγαίνει στο Συνέδριο, έχοντας στην τσέπη του και το χαρτί της ασπίδας προστασίας της πρώτης κατοικίας για να περιοριστεί η εσωκομματική κριτική.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατ΄ αρχάς, να παραδεχτούμε ότι αυτό συνέβη ήδη, δηλαδή η προστασία της πρώτης κατοικίας από τις Τράπεζες στο μεγαλύτερο ποσοστό και των δανειοληπτών. Αλλά και αυτών που έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, σήμερα έχει λυθεί. Και με μια ρύθμιση που περιμένουμε και με μια εγκύκλιο ενδεχομένως, ρυθμίζονται και μερικά κενά αυτής της διαδικασίας. Να πούμε, όμως, ότι αυτό δεν έγινε τώρα. Αυτό έγινε –θυμάστε- κατά τη μεγάλη συζήτηση και της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και μέχρι και σήμερα συνεχίζεται και έχει και ένα κομμάτι στη δεύτερη αξιολόγηση -δεν έχει ολοκληρωθεί- το θέμα των κόκκινων δανείων. Μεγάλο θέμα, όχι εύκολο θέμα. Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτοί οι οποίοι περίμεναν ή κάποιοι οι οποίοι θα ήθελαν να μην υπάρχει προστασία για δανειολήπτες, φυσικά και έφερναν αντιστάσεις. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Ενδεχομένως, κάποιοι να ήθελαν και να κερδοσκοπήσουν. Αυτή η μάχη δόθηκε, λοιπόν, από την κυβέρνηση και κερδήθηκε. Και αυτό συνέβη και τον Μάιο. Και σήμερα έρχονται οι τελικές λεπτομέρειες, όπως το θέμα –αυτό που είπατε- των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, όπως όμως και η σημαντική ρύθμιση που ανακοινώθηκε και χθες από το ΚΥΣΟΙΠ σε σχέση με τη δεύτερη ευκαιρία για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Θα γίνει σύντομα αυτό και τυπικά;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ και θα γίνει σύντομα.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Μάλιστα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δηλαδή, το τέλος της χρονιάς θα μας βρει με λυμένα όλα αυτά τα ζητήματα, σε σχέση και με την προστασία της πρώτης κατοικίας των ανθρώπων που πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν. Δεν μιλάμε για τους κακοπληρωτές, για να βάλουμε και την παράμετρο αυτή. Και βεβαίως, το μεγάλο ζήτημα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στις οποίες πρέπει και οφείλαμε και είχαμε υποσχεθεί και το κάνουμε πράξη να δοθεί η δεύτερη ευκαιρία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, έρχομαι σε ένα θέμα που συνδέεται με την εξωτερική πολιτική. Μιλώ για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας και επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ με την οποία οι Τούρκοι αμφισβητούν ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και μάλιστα εξαφανίζουν ολόκληρα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Θέλω να σας ρωτήσω, ποια θα είναι η ελληνική αντίδραση και πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ και γενικότερα οι εταίροι μας κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει καταφανέστατα το Διεθνές Δίκαιο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει διατυπωθεί και δια του Πρωθυπουργού, προσφάτως, πριν από δύο ημέρες, ότι ανησυχούμε για τις εξελίξεις σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα που θέτετε από πλευράς της τουρκικής ηγεσίας. Βεβαίως, παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε εξαιρετικά προσεκτικά, όπως ξέρετε, όπως συνηθίζεται με όρους διπλωματίας. Και έτσι, δεν είναι πολύ καθαρό να πει κάποιος, να χαρακτηρίσει αν πρέπει να υπάρξουν επιθετικές ή όχι αντιδράσεις και από πλευράς του ΝΑΤΟ, όπως λέτε. Ωστόσο, παρακολουθούμε με προσοχή και παρεμβαίνουμε, όπως σας είπα, με διπλωματικό τρόπο σε όλες αυτές τις εξελίξεις, με σαφή τη θέση μας ότι η μη τήρηση των διεθνών συμβάσεων, προφανώς, δεν είναι ανεκτή.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Σε αυτή την επιστολή, κυρία υπουργέ, έχετε διαμαρτυρηθεί; Έχει διαμαρτυρηθεί το υπουργείο Εξωτερικών;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ξέρω να σας πω την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στη συγκεκριμένη επιστολή που μου λέτε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι βγήκε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το γνωρίζω.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει αντίδραση. Φαντάζομαι.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το γνωρίζω, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι σήμερα έχει πράξει τα δέοντα.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να σας ρωτήσω κάτι σε σχέση με το χρέος: Μπορείτε να κάνετε ως κυβερνητική εκπρόσωπος σήμερα μια σαφή διατύπωση, για το ποια είναι η θέση μας για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ και με ποια μορφή; Γιατί, όταν το ΔΝΤ –ξέρουν οι πάντες και εμείς προφανώς και οι ακροατές- συμμετέχει στο πρόγραμμα με οικονομική παρουσία και συμμετοχή, αυτό συνεπάγεται μέτρα, νέο πρόγραμμα. Ποια είναι σήμερα η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τη συμμετοχή του;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που λέτε «η θέση», είναι διατυπωμένη. Είναι σαφής η ελληνική θέση, θα την επαναλάβω βεβαίως. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι το ζήτημα για τη ρύθμιση του χρέους και της σχέσης του ΔΝΤ με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα σύνθετο ζήτημα και πολυπαραγοντικό. Και βεβαίως, για να είμαστε σαφείς, μιλάμε για όλες τις πτυχές του θέματος. Και γι’ αυτό η θέση δεν μπορεί να είναι ένα «ναι», ένα «όχι», ένα «ίσως». Γι’ αυτό, η θέση μας είναι σαφέστατη. Όσον αφορά το ρόλο του ΔΝΤ, είναι γνωστή από παλιά. Έχουμε πει και δεν έχουμε αλλάξει γνώμη ότι θα θέλαμε η Ευρώπη να είναι σε θέση να επιλύει τα ζητήματά της μόνη της. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι τον τελευταίο χρόνο και με όλες τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και με τη δράση του οικονομικού μας επιτελείου, έχουμε έρθει σήμερα σε ένα σημείο που είναι καθοριστικό και είναι το σημείο της έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε, σας θυμίζω, τον Μάιο με την αποτύπωση των άμεσων μέτρων (των βραχυπρόθεσμων και των μεσοπρόθεσμων) που εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι και περιμένουμε να μιλήσει πάλι σε συνέχεια το Eurogroup του Δεκεμβρίου. Ο ρόλος του ΔΝΤ σήμερα…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, λίγο θολό το σκηνικό του τι γίνεται και πού πάμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προσπαθώ να γίνω όσο πιο πολύ σαφής. Με την έννοια, όχι ότι δεν θέλω να είμαι σαφής –αντιλαμβάνεστε- αλλά να μιλήσω για τις παραμέτρους και πώς διαμορφώνεται σήμερα το σκηνικό. Δηλαδή, ότι το ΔΝΤ λέει ότι «εγώ, για να μπω στο πρόγραμμα, για να συμμετέχω από εδώ και πέρα και οικονομικά, χρειάζομαι τη διευθέτηση του χρέους. Διότι δεν είναι βιώσιμο κανένα πρόγραμμα, χωρίς την απομείωση του χρέους ή την ελάφρυνσή του. Σε αυτό συμφωνούμε και εμείς ως άποψη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι είναι πιο διστακτικοί απέναντι σε αυτό και χωρίς ενιαία φωνή. Σας θυμίζω τη διάσταση μεταξύ της γερμανικής πλευράς και των υπολοίπων. Και επίσης, χθες, είχαμε και την πολύ σημαντική τοποθέτηση του εκπροσώπου του Μάριο Ντράγκι, του κ. Κερέ, από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα, αν όλα τα μέρη δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τέθηκαν στη βάση της Συμφωνίας του Μαΐου. Μίλησε και για την ανάγκη απομείωσης του χρέους. Είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είναι ένας εκ των θεσμών με τους οποίους διαπραγματευόμαστε. Βλέπουμε, λοιπόν, διαφορές. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι παίκτες οι οποίοι διαπραγματεύονται. Κάποια στιγμή θα καταλήξει. Αλλά όπως πάντα, όλα αυτά, ξέρετε, καταλήγουν την τελευταία στιγμή. Πιστεύω ότι μέσα στον Δεκέμβριο…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ας ελπίσουμε ότι θα είναι θετική η κατάληξη, γιατί αλλιώς φοβάμαι ότι δεν θα επιβεβαιωθούν και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορεί να συμβούν, ταυτοχρόνως αντίθετα πράγματα, δηλαδή, και η θέση του ΔΝΤ και η θέση της γερμανικής πλευράς να ικανοποιηθούν. Κάποιο από τα δύο δεν θα ικανοποιηθεί.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι αλήθεια αυτό που διαβάζουμε σήμερα στα «ΝΕΑ» ότι ο πρώην υπουργός κύριος Χριστοδουλάκης, αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχω και εγώ την πληροφορία, ότι μάλλον θα είναι έτσι, αλλά δεν είμαι πολύ βέβαιη να σας απαντήσω. Πιθανότατα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα τελευταίο ερώτημα: Ένα μεγάλο τμήμα του Τύπου - ιδίως ο αντιπολιτευόμενος Τύπος - επικρίνει την κυβέρνηση ό,τι με μια σειρά κινήσεις της επιχειρεί να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη ενόψει των αποφάσεων για τις τηλεοπτικές άδειες. Για αυτό έγινε και η συνάντηση των Ανωτάτων Δικαστών με τον Πρωθυπουργό και ότι για αυτό δίνονται υποσχέσεις για τα οικονομικά τους ζητήματα, γι αυτό άνοιξε η συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δικαστών. Εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση δεν σέβεται την αυτονομία της δικαστικής εξουσίας και την αυτοτέλεια της και προσπαθεί να την επηρεάσει, φοβούμενη ό, τι θα χάσει στο ΣτΕ στη μάχη κόντρα στα κανάλια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς η πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας, νομίζω ότι κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Νομίζω ότι μόνο μέσα από τις δικές της τακτικές ετών, προσπαθεί να διαγνώσει και την πραγματικότητα. Εκεί οφείλεται όλο αυτό, μαζί με όλη την ρητορία της καταστροφολογίας, περί παρεμβάσεων και θεσμικών εκτροπών και ό,τι έρχεται η κατάλυση της Δημοκρατίας και του Συντάγματος στη χώρα εξ αιτίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι παραμύθια με δράκους. Όλοι ξέρουν πάρα πολύ καλά πότε συνέβαιναν και ποιοι προσπάθησαν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη. Αλλά και σήμερα στελέχοι της αντιπολίτευσης, διατυπώνουν την άποψη ότι αυτό θα κριθεί αντισυνταγματικό. Και ενώ κάποιος λέει ότι αυτό θα κριθεί αντισυνταγματικό, υποστηρίζουν ότι άλλοι παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι σκέψεις, που ούτε παιδιά δεν πείθουν. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω, επειδή σήμερα έγινε η διάσκεψη των προέδρων, που αποφάσισε ότι την επόμενη Τετάρτη θα έχει συνεδρίαση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ – ότι καλούμε τη Νέα Δημοκρατία και την αντιπολίτευση να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Είναι μια ευκαιρία να συμφιλιωθεί η Νέα Δημοκρατία με την πραγματικότητα.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα της Δικαιοσύνης, υπήρξε πρόταση, αν μπορείτε να μας πείτε βεβαίως, από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου προς τον Πρωθυπουργό να συμβάλει με κάποιο τρόπο για την παράταση του ορίου ηλικίας …

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το οποίο βέβαια ρυθμίζεται από το Σύνταγμα. Είναι θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: …λέω αν υπήρξε πρόταση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν γνωρίζω αν υπήρχε τέτοια πρόταση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Εκείνο που ξέρω είναι ότι με τον Πρωθυπουργό συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο. Ωστόσο, όπως λέτε και εσείς, είναι ζητήματα, τα οποία λύνονται μέσα από την τήρηση των νόμιμων ορίων. Χωρίς κανένας να θέλει η να μπορεί να παραβιάσει ούτε το Σύνταγμα, ούτε τους Νόμους. Δεν υπάρχει θέμα μη τήρησης του Συντάγματος ή των νόμων. Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει αποτυπωθεί μέχρι σήμερα στη βάση της πολιτικής της είναι η τήρηση των νόμων και του Συντάγματος της χώρας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ κυρία Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή συνέχεια.


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)