to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 21.07.2016

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Από σήμερα το βράδυ η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους

Συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη στα Παραπολιτικά 90,1 FMκαι τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο


Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσω, κυρία Γεροβασίλη, από τις δηλώσεις του κ. Λιου, του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Θεωρείτε ότι μπορεί να ανοίξουν έναν δρόμο, γιατί είναι βασικό θέμα το ζήτημα του χρέους, ωστόσο πάντα μένει σε ρητορικό επίπεδο. Μπορεί αυτή η δήλωση, αυτή η παρέμβαση να ανοίξει κάποιο δρόμο ή μια χαραμάδα στο ζήτημα της βιωσιμότητας;

Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να θυμίσω ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους έχει τεθεί όχι σε θεωρητικό επίπεδο. Για πρώτη φορά αποτυπώθηκε και στην περίοδο της πρώτης αξιολόγησης του Μαΐου και πάνω σε αυτή τη συζήτηση και ο κ. Λιου (το είπε και στις προ ολίγου δηλώσεις του) αναφέρθηκε σε εκείνη την περίοδο και μίλησε για την ανάγκη να συζητηθεί και να αναδιαρθρωθεί το χρέος και μάλιστα εκτιμά ο ίδιος ότι σήμερα είναι κρισιμότερο από ποτέ, με δεδομένο και μια αποσταθεροποίηση της ευρύτερης γεωπολιτικής περιοχής.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, το συνδέει και με…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θεωρώ, λοιπόν, ναι, ότι ο κ. Λιου, πραγματικά, συμβάλλει στο να προχωρήσει αυτή η συζήτηση, διότι κάποιοι είχαν την άποψη να ανοίξει το 2018, κάποιοι άλλοι εκτιμούσαν…

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, τουλάχιστον αυτό λέει η γερμανική πλευρά που, όπως ξέρετε, στο θέμα αυτό παίζει καταλυτικό ρόλο…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: …το παραπέμπει για μετά τις εκλογές στη Γερμανία το 2017.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ωστόσο, υπάρχουν οι φωνές και από τις ευρωπαϊκές χώρες και από τους θεσμικούς παράγοντες περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του χρέους. Να σας θυμίσω πόσο επιτακτικά το βάζει η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της και από πέρυσι με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2015, ότι είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να πετύχει το οποιοδήποτε πρόγραμμα εφαρμόζεται στη χώρα.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Να πάμε τώρα στο ζήτημα που μας προέκυψε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Έχουμε σήμερα την παρουσία των 8 Τούρκων αξιωματούχων στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης. Να ρωτήσω, εάν, μετά και την παρέμβαση που έκανε και ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, έχουν αυξηθεί οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για άμεση έκδοση των 8 αξιωματούχων.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερή από την πρώτη στιγμή, με την έννοια ότι, έγινε αντιληπτό και διατυπώθηκε και από τον Πρωθυπουργό και στις συνομιλίες που είχε και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και με τον Πρωθυπουργό, γιατί η Τουρκία ζητά την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών. Είναι, επομένως, αντιληπτό το αίτημα της Τουρκίας. Και εμείς, αν κάποιοι είχαν κάνει απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μας, προφανώς θα θέλαμε να τους δικάσουμε. Αυτό είναι κατανοητό. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά, προφανώς, θα ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες, που προβλέπονται και από το ελληνικό και από το Διεθνές Δίκαιο. Οι αποφάσεις θα ληφθούν και από την Επιτροπή Ασύλου, αλλά και από τους δικαστές και στη συζήτηση για την έκδοση και στη συζήτηση για την απέλαση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, λόγω της παράνομης εισόδου στη χώρα. Είναι παράλληλες διαδικασίες και βεβαίως οι δικαστικοί, αλλά και οι άνθρωποι της Επιτροπής Ασύλου έχουν να λάβουν πολύ σοβαρές αποφάσεις, βασισμένες πάντα στο Διεθνές, αλλά και το Ελληνικό Δίκαιο. Αυτή είναι η σταθερή πάγια θέση της χώρας. Βεβαίως, βλέπουμε και στη γειτονική χώρα, λόγω της αποσταθεροποίησης που έχει υπάρξει από το αποτυχόν πραξικόπημα, τα ζητήματα της Δημοκρατίας τα οποία προκύπτουν. Έτσι, όλα αυτά νομίζω ότι θα συνεκτιμηθούν από δικαστικούς κυρίως. Επίσης, από την πλευρά μας, μπορούμε να μιλάμε πολιτικά βεβαίως…

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, γιατί όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα έχει, κυρία Γεροβασίλη, όπως ξέρετε και εσείς πολύ καλά, πολύ έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και θα επηρεάσει στον έναν ή τον άλλον βαθμό τη σχέση μας με την Τουρκία.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πολιτικά, μας ενδιαφέρει. Είναι πολύ σημαντική η σχέση μας με τη γειτονική χώρα από πάντα, αλλά και σήμερα. Και ειδικά σήμερα, που ξέρετε ότι οι δύο χώρες, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία υλοποιούν και τη συμφωνία για το Προσφυγικό βεβαίως και οι στιγμές είναι κρίσιμες και ιδιαίτερα ευαίσθητες. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι γίνεται αντιληπτό και από την άλλη πλευρά, ανεξάρτητα αν αυτό ταυτίζεται με την επιθυμία της Τουρκίας για την άμεση έκδοση, διότι ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή, στο διπλωματικό επίπεδο, οι επαφές είναι συνεχείς. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα το αντιμετωπίσει η χώρα μας.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον εκλογικό νόμο, σήμερα το βράδυ ψηφίζεται. Μήπως είναι εν τέλει μία πύρρειος νίκη της κυβέρνησης, το γεγονός ότι δεν θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, αλλά από τις μεθεπόμενες; Και αν ισχύσει ο κύκλος της τετραετίας, μιλάμε τώρα για το 2023.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κύριε Παπαδόπουλε, θα ξεκινήσουμε από το αυτονόητο, ότι η απλή αναλογική, από σήμερα το βράδυ, θα είναι νόμος του κράτους. Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή, την οποία δεν νομίζω ότι μπορεί να μη συμφωνήσει κανένας και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ήττα της κυβέρνησης, όταν η πρότασή της γίνεται νόμος του κράτους. Και γίνεται νόμος του κράτους με αυξημένη πλειοψηφία, περισσότερο από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει αποτυχία. Βεβαίως, η πρόθεσή μας ήταν να ανοίξει ο δρόμος μιας προοδευτικής μεταρρύθμισης και είχαμε την εκτίμηση ότι αυτό ήταν εφικτό με δεδομένο τις θέσεις αρχής, τις οποίες είχαν προβάλει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο, με δεδομένο ότι το ΠΟΤΑΜΙ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του εξ αρχής ότι μιλούσε για bonus, διαφορετικό βεβαίως, αλλά bonus. Ήμασταν σε μια διαφορετική λογική. Ωστόσο, αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο και το οποίο δεν είναι ήττα της κυβέρνησης, αυτή είναι δραματική ήττα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη την πάγια θέση που την εξέφρασε και η Πρόεδρος, η κυρία Γεννηματά, η οποία είχε μιλήσει πρόσφατα για εκλογικό νόμο που θα στηρίζεται στην απλή αναλογική, χωρίς διχαστικά bonus, τα οποία δημιουργούν, παρά επιλύουν αδιέξοδα. Αυτή ήταν η τοποθέτηση της κυρίας Γεννηματά. Και ταυτοχρόνως, πριν ένα χρόνο, το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών. Αυτά συνέβησαν προσφάτως στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και από το ΠΑΣΟΚ πριν την κυρία Γεννηματά, αλλά και η ίδια η κυρία Γεννηματά είχε επικυρώσει τη στάση της απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Επομένως, αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα είναι μια μεγάλη οπισθοχώρηση ενός πολιτικού φορέα, ο οποίος θέλει να ανήκει στον προοδευτικό προσανατολισμό. Δεν βλέπουμε, όμως, την αντίστοιχη συμπεριφορά. Αντιθέτως, βλέπουμε ένα ΠΑΣΟΚ δεμένο στο άρμα της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεχομένως να είναι και δεμένο σε έναν μεγαλοϊδεατισμό, διότι τόσα χρόνια που υπήρχε ένα δικομματικό σύστημα και τώρα που δεν είσαι στην κυβέρνηση, προφανώς δεν το ξεπερνάς εύκολα. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή είναι μια ιστορική ήττα για εκείνο τον πολιτικό κόσμο που θέλει να λέγεται…

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιλογή που κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχετε κάποια ερμηνεία, θεωρείτε ότι είναι πιο κοντά, για παράδειγμα, εγώ διαβάζω και την ΑΥΓΗ σήμερα…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ ερμηνεύω τα γεγονότα και βλέπω ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν ήταν υποκριτική. Επαναλαμβάνω, υποκριτική, ερμηνεύοντας τα γεγονότα με βάση αυτά που σας είπα και προηγουμένως. Υποκριτική, δηλαδή, κάποια στιγμή που τα πράγματα δεν ήταν κρίσιμα και δεν ήταν η στιγμή να ληφθούν αποφάσεις, μιλούσε για την απλή αναλογική και την κατάργηση του bonus. Και τώρα που ήρθε η ώρα των αποφάσεων, βλέπουμε την υπαναχώρηση. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς υποκριτικά, ωφελιμιστικά, από μικροκομματικό συμφέρον (όπως θέλετε πείτε το) νομίζω ότι μόνο έτσι μπορεί να κριθεί αυτή η στάση. Αυτό, βεβαίως, δεν θα ανακόψει την πορεία της χώρας. Απλώς, δεν θα έχουμε στις επόμενες εκλογές το σύστημα της απλής αναλογικής. Πάντως, η απλή αναλογική θα είναι από σήμερα νόμος του κράτους και θα ανοίξει ο δρόμος περαιτέρω.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε και εσείς ότι θα είναι αυξημένη η πλειοψηφία των βουλευτών που θα ψηφίσει, πολύ παραπάνω από τους 153. Ένα από τα κόμματα που θα ψηφίσει είναι το κόμμα του κ. Λεβέντη. Και θέλω να σας ρωτήσω, επειδή ακριβώς το φθινόπωρο θα έχουμε και τα δύσκολα με τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και τις μεγάλες πιέσεις που θα ασκηθούν, αν και η επιλογή που κάνει το κόμμα του κ. Λεβέντη να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο, την κυβερνητική πρόταση, αν εκ των πραγμάτων σας φέρνει πιο κοντά και αν αποτελεί πλέον έναν δυνητικό κυβερνητικό εταίρο.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα ανοιχτά. Αυτά τα ζητήματα έχουν κλείσει όταν έγινε η συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και δεν σημαίνει ότι όταν συμπίπτει μια άποψη μεταξύ δύο πολιτικών χώρων, αυτομάτως αυτό ανοίγει και έναν δρόμο συγκυβέρνησης. Σε καμία των περιπτώσεων. Απαιτούνται πολύ περισσότερα από τόσα για να συζητήσει κάποιος τέτοια θέματα, που σε κάθε περίπτωση δεν αφορά τη συγκεκριμένη περίοδο για τη χώρα, αλλά ενδεχομένως για αργότερα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε τέτοια θέματα. Δεν υπάρχουν, δεν προκύπτουν τέτοια ζητήματα. Εδώ κρίνεται ο καθένας μας πώς εννοεί την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και πώς στέκεται απέναντι σε ληστρικά πλειοψηφικά συστήματα, τα οποία σας θυμίζω –το γνωρίζουν άπαντες- ότι κατά το συμφέρον της στιγμής, τα υποστήριζαν και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τα πολλά χρόνια που κυβέρνησαν τη χώρα, έχοντας την ευθύνη για όλα όσα έχουν συμβεί και στο επίπεδο αυτό.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Την Κυριακή θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός τη συζήτηση, κυρία Γεροβασίλη, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τι να περιμένουμε, διότι μέχρι στιγμής τα πάντα έχουν επικεντρωθεί στο ζήτημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα από τόσα και επίσης αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο του διαλόγου. Ωστόσο, οι βασικές κατευθύνσεις θα αναγγελθούν από τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα (25/7).

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι την Κυριακή, τη Δευτέρα;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, την Δευτέρα, με δεδομένο ότι την Κυριακή είναι η ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, θα υπάρξουν εκδηλώσεις από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επομένως, τη Δευτέρα με τις βασικές κατευθύνσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Αυτός ο διάλογος ο οποίος θα ανοίξει από τον Πρωθυπουργό την Δευτέρα, προφανώς, θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με έναν πολύ μεγάλο διάλογο. Βεβαίως, όταν λέω για «μεγάλο χρονικό διάστημα», δεν εννοώ δύο χρόνια. Αλλά προφανώς κάποιοι μήνες θα απαιτηθούν για να γίνει αυτή η συζήτηση, με τη σοβαρότητα που απαιτείται.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η σκέψη της κυβέρνησης, όπως αυτή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορεί να τεθεί και στην κρίση του κόσμου, εννοώ μέσω ενός δημοψηφίσματος;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το θέμα των δημοψηφισμάτων είναι και αυτό ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει αυτή καθ’ αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση. Κατά την άποψή μας, η ενίσχυση της λαϊκής παρέμβασης με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας θα πρέπει να είναι στόχος στη συνταγματική αναθεώρηση, όπως και η ενίσχυση της αυτονομίας του Κοινοβουλίου απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μου λέτε ότι από τις αλλαγές θα είναι και πώς θα γίνονται τα δημοψηφίσματα;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα πρέπει να δημιουργηθούν και θεσμικά αντίβαρα και να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που έχουμε ζήσει σε όλη την περίοδο του δικομματισμού στη χώρα. Θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ βαθιά ζητήματα και να εμβαθύνουμε πραγματικά και τη λαϊκή εντολή, αλλά και τη Δημοκρατία στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Σύνταγμα, το ελληνικό Σύνταγμα είχε σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας. Ωστόσο, κάποια ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί δεν χρειάζεται να εμβαθυνθούν. Επομένως, ο διάλογος είναι πολύ περισσότερος και θα ανοίξει σε πολύ περισσότερους τομείς από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα

γίνει πρόταση από πλευράς μας τις επόμενες ημέρες, όπως σας είπα. Ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η δική μας πρόταση απέναντι σε αυτό…

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί τελικά να μην είναι αυτό στις προτάσεις σας…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα το δούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν είναι αυτής της στιγμής. Αυτή τη στιγμή θα ανοίξει ο διάλογος και από τον Πρωθυπουργό θα μπουν οι κατευθύνσεις το πώς εμείς το εννοούμε.

Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Γεροβασίλη.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)