to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οικουμενική κυβέρνηση: Η τελευταία ζαριά του συστήματος

Υπό την προοπτική μιας νέας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική σταθερής διακυβέρνησης μακράς πνοής, το σχέδιο διάσωσης του παλαιού συστήματος και εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται. Η "οικουμενική κυβέρνηση" δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χώρας, αλλά διαιώνισή του


Υπό το βάρος των εντυπώσεων που δημιούργησε η υπερψήφιση της νέας συμφωνίας με τους δανειστές περίπου από τα τρία τέταρτα της Βουλής, μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, περίπου 4 στους 10, θεωρεί ότι η αυγουστιάτικη "συναίνεση" στο Κοινοβούλιο μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη κατάσταση, η εξαίρεση στον κανόνα, και να αποτυπωθεί σε μια "οικουμενική κυβέρνηση", δηλαδή, κατά βάσιν, σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.. Σ' αυτή την εκτίμηση συντείνουν και οι μετρήσεις της συγκυριακής "πρόθεσης ψήφου" στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, οι οποίες, όπως αναγνωρίζουν δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές, υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αποτυπώνουν τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων. Τον συσχετισμό που θα εμφανιστεί σε μια εβδομάδα. Συγκεντρώνει όμως πιθανότητες ένα τέτοιο σενάριο;

Κατ' αρχάς θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι τόσο αθώα τα πράγματα όσο θα ήθελαν να τα παρουσιάσουν η Ν.Δ. και κύκλοι διαφόρων συμφερόντων, δεν αποτελεί τη "λύση" σε ένα αριθμητικό πρόβλημα, είτε αυτό εμφανίζεται ως πρόβλημα σχηματισμού πλειοψηφίας για να εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή μετά την καταψήφισή της από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέπειτα συγκρότησαν τη ΛΑΕ, είτε εμφανίζεται -στις δημοσκοπήσεις- ως πρόβλημα συγκρότησης νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η συγκρότηση κυβέρνησης "μεγάλου συνασπισμού", "ειδικού σκοπού", "οικουμενικής" κ.ά. αποτελεί βασικό πολιτικό σχέδιο των κατεστημένων και μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου, Ποτάμι) και επιχειρηματικών κύκλων, της επονομαζόμενης διαπλοκής, τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο. Από τότε που διεφάνη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει δυναμικά στο προσκήνιο και το υπό κατάρρευση κυβερνητικό σχήμα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ήταν αδύνατον να ξεπεράσει τον κάβο της προεδρικής εκλογής του Μαρτίου. Όλοι θυμούνται τι γινόταν με τους βουλευτές στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο - Δεκέμβριο και τι πιέσεις ασκήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να συμπράξει στην εκλογή ΠτΔ.

Αφού το "σύστημα" απέτυχε να ανακόψει την ορμή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, προσχώρησε στο σχέδιο της "αριστερής παρένθεσης", με την προσδοκία η παρένθεση να κλείσει με κάποιο "ατύχημα" κατά τη διαπραγμάτευση πριν από το καλοκαίρι και έτσι να διασωθούν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Και το σχέδιο "αριστερή παρένθεση - ατύχημα" ναυάγησε με το Όχι του δημοψηφίσματος και την υπογραφή της συμφωνίας.

Τώρα, υπό την προοπτική μιας νέας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική σταθερής διακυβέρνησης μακράς πνοής, το σχέδιο διάσωσης του παλαιού συστήματος και εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται. Η "οικουμενική κυβέρνηση" δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χώρας, αλλά διαιώνισή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)