to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οικοτριβές: νέο μηνιαίο ένθετο της «Αυγής» για το περιβάλλον και την οικολογία

Ένα καινούργιο ένθετο στην Αυγή της Κυριακής ξεκινάει να εκδίδεται στις 27 Ιανουαρίου – και κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα. Τίτλος του: «Οικοτριβές». Πρόκειται για ένα εκδοτικό εγχείρημα που επικεντρώνει την ύλη του σε ζητήματα που αφορούν τη ριζοσπαστική αριστερή οικολογική πολιτική και τα κινήματα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.


G8 Protest


Όπως αναφέρει στο πρώτο της κείμενο η συντακτική ομάδα, με την έκδοση των «Οικοτριβών» επιδιώκεται να αναδειχθεί η αποσιωπημένη από το δημόσιο –και συχνά τον αριστερό– διάλογο οικολογική διάσταση της κρίσης. Οι νέες απειλές που προκαλεί η επέκταση της εκμετάλλευσης, η υποβάθμιση και η λεηλασία των φυσικών και ανθρώπινων αγαθών. Αλλά και να προβληθούν οι πολύμορφες αντιστάσεις και καινοτόμες κοινωνικές πρακτικές που αναπτύσσονται, τα αιτήματα και προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης».

Οι «Οικοτριβές», ένα εγχείρημα πολιτικοκοινωνικά μάχιμο, ανοιχτό στις νέες ριζοσπαστικές ιδέες και την κριτική, πλουραλιστικό και με στίγμα, θα φιλοξενούν άρθρα, αναλύσεις, συνεντεύξεις, σχόλια από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στα περιβαλλοντικά μέτωπα, στο «πεδίο» των προβλημάτων, στην οικολογική έρευνα και την εκπαίδευση. Κείμενα τεκμηρίωσης και γνώμης, που αναδεικνύουν τα κοινωνικά-οικολογικά επίδικα πολυεπίπεδα· από το «επιμέρους» και το τοπικό έως το παγκόσμιο πλαίσιο. Συμβολές στον διάλογο για την συνάρθρωση του ταξικού με το οικολογικό ζήτημα, για την επανανοηματοδότηση της έννοιας της ανθρώπινης ανάπτυξης και της «καλής ζωής», για τις σχέσεις κοινωνίας και φύσης που αντιστοιχούν στους αναγκαίους σήμερα ριζικούς κοινωνικούς μετασχηματισμούς.

Θέματα του πρώτου -16σέλιδου- τεύχους των «Οικοτριβών»: χρυσός στη Β. Ελλάδα, ιδιωτικοποίηση νερού, ενεργειακή φτώχεια, πετρελαϊκή παράνοια, διάσκεψη Ντόχα για το κλίμα, χωρικός σχεδιασμός στον καιρό του μνημονίου, προστασία της φύσης, η Χίος μετά τη φωτιά κ.ά.
tags: ΜΜΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)