to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 02.12.2016

Κοινωνία

Οικίσκοι αντικαθιστούν τις σκηνές στο κέντρο φιλοξενίας Μαλακάσας - Διαμαρτυρίες από τους πρόσφυγες για τις συνθήκες διαβίωσης

Η τοποθέτηση 20 οικίσκων, συνολικής χωρητικότητας 200 ατόμων, ξεκίνησε σήμερα και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας όπου την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία των προσφύγων που διαμένουν στη δομή για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν εν μέσω ψύχους


(φωτογραφία αρχείου)

Η τοποθέτηση 20 οικίσκων, συνολικής χωρητικότητας 200 ατόμων, ξεκίνησε σήμερα και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, 100 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα μετακινηθούν σήμερα σε ξενοδοχείο της περιοχής, έπειτα από συνεργασία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χρηματοδότηση της DG ECHO. Τα υπόλοιπα 100 ευάλωτα άτομα που φιλοξενούνται στη δομή αναμένεται να μεταφερθούν και αυτά σε ξενοδοχεία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα τοποθετήθηκαν και θερμαντικά σώματα στις σκηνές των προσφύγων. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου, για τη στέγαση των υπολοίπων προσφύγων (συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου φιλοξενούνται στη δομή 858 άτομα) θα τοποθετούνται 20 οικίσκοι την εβδομάδα, προκειμένου να αντικαταστήσουν όλες τις σκηνές.

Διαμαρτυρίες για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης

Χθες, Πέμπτη, προηγήθηκε διαμαρτυρία των προσφύγων που διαμένουν στη δομή για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν. Οι πρόσφυγες έστησαν σκηνές έξω από τη δομή και ζήτησαν τη βελτίωση των συνθηκών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κρύο.

Για ανεπαίσθητες βελτιώσεις στις δομές φιλοξενίας και ελλείψεις σε θέρμανση, πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια και ασφαλείς χώρους για τις ευάλωτες ομάδες κάνει λόγο το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. «Το κρύο, η βροχή και ο επερχόμενος χιονιάς βυθίζει στην απελπισία τον προσφυγικό πληθυσμό που έχει φτάσει στα όριά του. Άνθρωποι με προβλήματα υγείας, χρόνια και μη, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένοι που επέζησαν του δύσκολου οδοιπορικού προς τη Δύση, αναγκάζονται τώρα να επιζήσουν και του χειμώνα σε μία δυτική χώρα. Σε μία ευρωπαϊκή χώρα», επισημαίνει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, σε σχετική ανακοίνωσή του.

Επίσης, αναφέρει ότι «χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν χωρίς χαρτιά και αρκετοί συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση όσων προσπαθούν να αιτηθούν άσυλο και δεν τα καταφέρνουν λόγω διοικητικών αδυναμιών. Είναι απαράδεκτο, όμως, οι αδυναμίες της διοίκησης, αιτιολογημένες ή μη, να εκθέτουν σε κινδύνους και τραυματικές διαδικασίες ανθρώπους που δικαιούνται την προστασίας μας».

Χίος: Σταδιακή μεταφορά των προσφύγων που πάλευαν με τον καιρό εκτός του καταυλισμού της Σούδας

Αποτελέσματα φαίνεται ότι φέρνει η κινητοποίηση των διαχειριστών του καταυλισμού της Σούδας κάτω από την έντονη πίεση και το βάρος των κακών καιρικών συνθηκών και των διαμαρτυριών και καταγγελιών φορέων της Χίου, για τις άθλιες συνθήκες διαμονής των προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με το astraparis.gr

Τις δύο τελευταίες ημέρες η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα, προκειμένου να εξασφαλισθούν κλίνες σε ξενοδοχεία της πόλης, στα οποία θα μεταφερθούν ευάλωτες οικογένειες από εκείνες που διαμένουν εντός του καταυλισμού.

souda kriio_0004

Ταυτόχρονα, με την συμμετοχή της Μονομετοχικής Α.Ε. του δήμου Χίου και του προσωπικού του καταυλισμού, στις θέσεις που δημιουργούνται μεταφέρονται άλλοι που διαμένουν στις αυτοσχέδιες σκηνές και στα εκδρομικά αντίσκηνα εκτός του κυρίως καταυλισμού, όπου έχει δημιουργηθεί και το μεγάλο πρόβλημα με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Επίσης, ένας άλλος αριθμός μεταφέρονται – με ένα σχετικό στρίμωγμα – μέσα στον καταυλισμό, κυρίως στις μεγάλες σκηνές.

souda krio_0002

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διαχειριστών του καταυλισμού, από τους περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στον συγκεκριμένο εκτός καταυλισμού χώρο, το μεσημέρι της Πέμπτης, 1η Δεκεμβρίου 2016, είχαν μείνει 55 άτομα και οι προσπάθειες συνεχίζονται, ώστε να τακτοποιηθούν σε καλύτερες συνθήκες και οι τελευταίοι.

Διαβάστε σχετικά:

Τέσσερις ενορίες της Χίου αρνήθηκαν να ανοίξουν αίθουσες για να προστατευτούν οι πρόσφυγες

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)