to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:42 | 23.10.2023

Διεθνή

ΟΗΕ: «Σταγόνα στον ωκεανό» η ανθρωπιστική βοήθεια - Σε 2 μέρες τελειώνουν τα αποθέματα καυσίμων

Δραματική έκκληση - Τα 34 φορτηγά που εισήλθαν στη Γάζα, δεν αποτελούν ούτε το 4% του ημερήσιου μ.ο. των εμπορευμάτων που εισέρχονταν πριν τις 7 Οκτωβρίου


Είκοσι φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν από το πέρασμα της Ράφα στη Γάζα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Δέκα φορτηγά μετέφεραν προμήθειες του ΟΗΕ σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα, τα υπόλοιπα δέκα φορτηγά μετέφεραν προμήθειες από την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Το Σάββατο και την Κυριακή, συνολικά 34 φορτηγά μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γάζα με σωτήριες προμήθειες, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αυτό είναι λιγότερο από το 4% του ημερήσιου μέσου όρου των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Γάζα πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι παραδόσεις βοήθειας που εισέρχονται στη Γάζα δεν περιλαμβάνουν καύσιμα. Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, θα εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων της εντός των επόμενων δύο ημερών, αναφέρεται στη ίδια ανακοίνωση.

"Χωρίς καύσιμο σημαίνει μη λειτουργική αφαλάτωση του νερού. Χωρίς καύσιμα σημαίνει επίσης ότι οι ανθρωπιστικοί εταίροι θα πρέπει να επικεντρώσουν σχεδόν ολόκληρη την επιχείρηση παροχής βοήθειας στη μεταφορά νερού. Σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχουν αρτοποιεία και νοσοκομεία", ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

«Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Γάζα υπολογίζεται  σε περίπου 1,4 εκατομμύρια, με σχεδόν 580.000 ανθρώπους να στεγάζονται σε 150 καταφύγια έκτακτης ανάγκης που έχουν χαρακτηριστεί από την Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγυς Ανατολή UNRWA.

«Οι ανθρωπιστές συνάδελφοι προειδοποιούν για υπερπληθυσμό, καθώς ο μέσος αριθμός ατόμων ανά καταφύγιο έχει φτάσει πάνω από 2,5 φορές τη χωρητικότητα " , σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

"Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει δραματική λόγω ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό. Το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα, περιθάλπει αυτήν τη στιγμή περίπου 5.000 ασθενείς, πολύ περισσότερο από τη χωρητικότητά του των 700 ασθενών είναι επιπλέον των περίπου 45.000 εσωτερικά εκτοπισμένων που αναζητούν καταφύγιο εντός και γύρω από το νοσοκομείο», συνεχίζει η ανακοίνωση του OCHA.

«Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για 62 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη, επηρεάζοντας 29 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και 23 ασθενοφόρα. Επτά νοσοκομεία, όλα στην πόλη της Γάζας και τη βόρεια Γάζα, αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των ζημιών που υπέστησαν, της έλλειψης ρεύματος και προμηθειών και των εντολών εκκένωσης. Για 14η συνεχή ημέρα, η Γάζα παραμένει υπό πλήρη διακοπή ρεύματος», κατέληξε ο OCHA.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)