to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:10 | 14.12.2016

Διεθνή

ΟΗΕ: Ως ανθρώπινες ασπίδες χρησιμοποιούν τους αμάχους τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Χαλέπι

Οργανώσεις των ανταρτών εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν από τις πολιορκημένες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.


   Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή αυτή ανέφερε πως «έλαβε καταγγελίες πως οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής οργάνωσης Φάταχ αλ Σαμ και της Άχραρ αλ Σαμ εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν και ότι μαχητές της αντιπολίτευσης αναμιγνύονται με τον πληθυσμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οι άμαχοι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν».

   Η Φάταχ αλ Σαμ, ή Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας, είναι το πρώην Μέτωπο Υποστήριξης, ή Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, που διατείνεται ότι έχει διαρρήξει τους δεσμούς του με την αλ Κάιντα. Η Άχραρ αλ Σαμ είναι μια άλλη ισλαμιστική οργάνωση η οποία μάχεται εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

   Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, είχε επισημάνει πως το Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας και η οργάνωση Κατάεμπ Αμπού Αμάρα, κατά συγκλίνουσες πηγές, εκτελούσαν αμάχους διότι προσπάθησαν να φύγουν από τις τελευταίες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που παρέμεναν στα χέρια των ανταρτών.

   Η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο το οποίο ιδρύθηκε το 2011 από τον ΟΗΕ με αποστολή να συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα όπου μαίνεται τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια μια όλο και πιο περίπλοκη ένοπλη σύρραξη.

   Τον Οκτώβριο το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ της έδωσε εντολή να συγκεντρώσει στοιχεία για την κατάσταση στο Χαλέπι.

   Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή έκανε επίσης λόγο για «πολλές πληροφορίες περί παραβιάσεων που διαπράττονται από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις (...) κυρίως εξωδικαστικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και αναγκαστικές στρατολογίες». «Οι άνδρες που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε αυτές τις καταχρήσεις» από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς, πρόσθεσε.

   Η Επιτροπή ανέφερε εξάλλου πως η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «ασκούν πλέον ουσιαστικά τον έλεγχο στο Χαλέπι και άρα έχουν την ευθύνη να αποτρέπουν τέτοιες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων και πράξεων αντιποίνων».

   Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν καταδίκασε την επανέναρξη των βομβαρδισμών από τις δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στο καθεστώς «σε μια περιοχή γεμάτη άμαχους», μετά την αναβολή της εφαρμογής της συμφωνίας για την απομάκρυνση των πολιτών από το ανατολικό Χαλέπι.

   Είναι «σχεδόν βέβαιο» πως οι βομβαρδισμοί αυτοί αποτελούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και (...) πιθανότατα ένα έγκλημα πολέμου», ανέφερε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.

   Υπενθύμισε ότι «η συριακή κυβέρνηση έχει σαφή ευθύνη να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών της και δεν αξιοποιεί την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε για να το κάνει». Επιπλέον, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση της Συρίας είναι επίσης υποχρεωμένη βάσει του διεθνούς δικαίου να παρέχει ιατρική βοήθεια σε όλους τους άρρωστους και τους τραυματίες--τόσο στους άμαχους όσο και στους μαχητές».

   Αναφερόμενος στην κατάρρευση της ανακωχής που είχε συμφωνηθεί στο ανατολικό Χαλέπι και την αναβολή της απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από εκεί, ο Ζέιντ σημείωσε πως «αν για και τα αίτια (...) υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές, αυτή η επανέναρξη των σφοδρών βομβαρδισμών από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους σε μια περιοχή γεμάτη άμαχους είναι σχεδόν βέβαιο πως αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πιθανότατα συνιστά έγκλημα πολέμου». «Η συμφωνία υπήρχε, τα λεωφορεία ήταν εκεί, η πρώτη αυτοκινητοπομπή αναχώρησε και κατόπιν εμποδίστηκε από παραστρατιωτικούς. Αυτό είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

tags: Χαλέπι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)