to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:24 | 21.12.2017

Διεθνή

«Χαστούκι» από τη ΓΣ του ΟΗΕ στον Τραμπ για την Ιερουσαλήμ - 128 υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης, 9 κατά

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλούνταν να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, με την πρέσβειρα των ΗΠΑ να απευθύνει απειλητική προειδοποίηση - Ο Ντ. Τραμπ είχε απειλήσει χθες με διακοπή της χρηματοδότησης όσα κράτη ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης!


Oλοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.30 η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπου τέθηκε προς ψήφιση το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από την Ουάσινγκτον ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Το σχέδιο υπερψηφίστηκε από 128 κράτη (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), 9 ψήφισαν κατά (Ισραήλ, ΗΠΑ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νησιά Μάρσαλ, Ναούρου, Παλάου, Τόγκο) ενώ υπήρξαν και 35 αποχές - κι αυτό, παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χθες εναντίον των κρατών μελών που θα το υπερψηφίσουν. Σημειώνεται η αποχή του Καναδά, ενώ αναμενόταν ότι θα πάρει το μέρος των ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία των Παλαιστινίων, ήταν το κείμενο όπου επισημαίνεται ότι μια μονομερής απόφαση που αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ "δεν έχει νομική ισχύ" κι ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τελική ειρηνευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συμμετέχουν 193 κράτη μέλη.

«Μια νίκη για την Παλαιστίνη»

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.

«Απορρίπτει» το Ισραήλ το αποτέλεσμα, ευχαριστεί Τραμπ και εκφράζει «ικανοποίηση» από τον αριθμό των χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ   

Το Ισραήλ απορρίπτει την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου ψηφίσματος που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», υπογράμμισε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται.

Ερντογάν: Περιμένουμε από τον Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι αναμένει από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει, χωρίς καθυστέρηση, την «ατυχή απόφασή» του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Με ανάρτηση στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος καλωσόρισε τη «συντριπτική υποστήριξη» που συγκέντρωσε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων όπου 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της σχετικής απόφασης των ΗΠΑ.

Τσαβούσογλου: Η ψηφοφορία έδειξε ότι η αξιοπρέπεια και η κυριαρχία «δεν είναι προς πώληση»    

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ψήφος των κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση». 

Με ανάρτηση στο twitter ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, η Παλαιστίνη και άλλα κράτη που εισηγήθηκαν το σχέδιο ευχαρίστησαν κάθε χώρα που υποστήριξε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση.

Ιράν: Ξεκάθαρη απόρριψη του βίαιου εκφοβισμού από τις ΗΠΑ

Η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Ιερουσαλήμ ήταν μια ξεκάθαρη διεθνής απόρριψη του «βίαιου εκφοβισμού» της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Ένα ηχηρό παγκόσμιο ΟΧΙ στο καθεστώς βίαιου εκφοβισμού του Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε με ανάρτησή του ο Ζαρίφ.

H ζωντανή μετάδοση της ειδικής συνεδρίασης της ΓΣ του ΟΗΕ με θέμα τις «παράνομες πράξεις του Ισραήλ στην Ανατ. Ιερουσαλήμ», που ξεκίνησε περί τις 5.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας:

Το Ισραήλ ...«δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα ΗΕ (αντιστρέφοντας λίγο τα δεδομένα...)

   

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η χώρα του "δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ" κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

 

"Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ" επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί του κειμένου που αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Τι προηγήθηκε

«Στον ΟΗΕ, μας ζητούν πάντα να κάνουμε περισσότερα, να δώσουμε περισσότερα», τόνισε μέσω Twitter η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι. Πριν προσθέσει: «Λοιπόν, όταν παίρνουμε μια απόφαση, σύμφωνα με τη βούληση του αμερικανικού λαού, για το πού θα εγκαταστήσουμε ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ πρεσβεία, δεν περιμένουμε εκείνοι που έχουμε βοηθήσει να μας βάζουν στο στόχαστρο. Την Πέμπτη, θα γίνει μια ψηφοφορία (για ένα κείμενο) που επικρίνει την επιλογή μας. Οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ονόματα».

Oι απειλές Τραμπ: «θα βλέπουμε τι ψηφίζετε!»

Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, η Ουάσινγκτον έχει αποδυθεί σε εντατική εκστρατεία άσκησης πιέσεων σε κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης που σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ του κειμένου. Και η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι παρόμοια με εκείνη της Χέιλι όταν απευθύνθηκε στους 14 ομολόγους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού ενέκριναν το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από την Αίγυπτο.

Με βλοσυρό ύφος, η Χέιλι είπε πως η έκβαση της ψηφοφορίας αποτελούσε «μια προσβολή» την οποία «δεν πρόκειται να ξεχάσουμε». Η ενότητα των 14 υπολοίπων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ εναντίον της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκε δημόσια ταπείνωση για την αμερικανική διπλωματία.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ουάσινγκτον κατέφυγε στο δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την έγκριση του κειμένου.

Η Γενική Συνέλευση έχει 193 κράτη μέλη και το σχέδιο απόφασης που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη ενδέχεται να συγκεντρώσει ακόμη και 180 ψήφους, κατά ορισμένες πηγές.

Αντίθετα με ό,τι ισχύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο στις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης, οι αποφάσεις της οποίας πάντως δεν είναι δεσμευτικές.

Γενικά, το σχέδιο απόφασης της ΓΣ είναι παρόμοιο με εκείνο που είχε προταθεί τη Δευτέρα στο ΣΑ. Έχουν προστεθεί παραπομπές σε αποφάσεις που αφορούν την Ιερουσαλήμ και υιοθετήθηκαν όλες από τη Γενική Συνέλευση, περιλαμβανομένων και πρόσφατων.

Το κείμενο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στη ΓΣ από την Υεμένη και την Τουρκία (κράτος μέλος του NATO, όπου οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία) εξ ονόματος αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες του ΟΙΣ ανακήρυξαν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και προέτρεψαν κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του.

Το Ισραήλ έχει προσαρτήσει το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, την οποία είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, και έχει ανακηρύξει διά νόμου όλη την πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Η προσάρτηση της πόλης όμως δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

Οι απειλές Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι ...θα διακόψει την οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος που καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτούς τους ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Το Ισραήλ απορρίπτει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Το Ισραήλ απορρίπτει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την Ιερουσαλήμ που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη, αυτό τον «οίκο των ψεμάτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, είτε ο ΟΗΕ την αναγνωρίζει είτε όχι», είπε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, προτού η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφανθεί επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που θα καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Χρειάστηκαν 70 χρόνια για να την αναγνωρίσουν επίσημα οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια προκειμένου ο ΟΗΕ να κάνει το ίδιο», είπε. Όμως η αλλαγή στάσης απέναντι στο Ισραήλ που παρατηρείται, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, από πολλές χώρες, «θα καταλήξει να εισχωρήσει στον ΟΗΕ, σε αυτό τον οίκο των ψεμάτων».

«Το κράτος του Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά το ψήφισμα αυτό προτού καν υιοθετηθεί», είπε. Είπε πως και άλλες χώρες θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως υποσχέθηκε να κάνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο και την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

Το Ισραήλ χαιρέτησε ως «ιστορική» την αναγνώριση από τον Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσάς του, αντίθετα με τη διεθνή κοινότητα που αποδοκίμασε σχεδόν ομόφωνα αυτή τη μονομερή αυτή πρωτοβουλία.

Eρντογάν: «Μην ξεπουληθείτε για μια χούφτα δολάρια»

Η Τουρκία απηύθυνε σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην «πουληθεί» για μια «χούφτα δολάρια» αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ πριν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ.

«Καλώ ολόκληρο τον κόσμο: μην ξεπουλήσετε τη (δημοκρατική) βούλησή σας για μια χούφτα δολάρια. Τα δολάρια θα επιστρέψουν, όμως μια βούληση που έχει εξαγορασθεί ποτέ δεν θα επιστρέψει» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επί του ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Χθες Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να διακόψει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης. «Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας, θα εξοικονομήσουμε πολλά (χρήματα), μας είναι αδιάφορο» είπε ο μεγιστάνας.

«Σήμερα, το "λίκνο της δημοκρατίας" αναζητεί πρόθυμους που θα πουληθούν για τα δολάρια. Κύριε Τραμπ, δεν μπορείτε να εξαγοράσετε τη δημοκρατική βούληση της Τουρκίας έναντι δολαρίων. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η ευχή μου είναι ότι (οι ΗΠΑ) δεν θα πετύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Αναμένω ο κόσμος να δώσει ένα καλό μάθημα στην Αμερική, αυτό ελπίζω» συνέχε ο Ερντογάν.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)