to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 28.02.2024

Κοινωνία

«Πάρε με όταν φτάσεις»: Μεγαλειώδης διαδήλωση στην Αθήνα για τον 1 χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών (βίντεο-φωτογραφίες)

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, φοιτητές, εργαζόμενοι και σωματεία συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με αποκορύφωμα την τεράστια πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με μεγάλη μαζικότητα και παλμό - Δείτε το Liveblog του LEFT.gr


(φωτ. EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ)

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη. Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη γενική απεργία, ενώ Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες σωματεία και ομοσπονδίες θα προχωρήσουν σε απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ηχηρή η απουσία της ΓΣΕΕ που έχει προγραμματίσει γενική απεργία στις 17 Απρίλη.

Στην Αθήνα, η τεράστια διαδήλωση μετατράπηκσε σε κραυγή για «δικαιοσύνη», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος (ΑΔΕΔΥ) αλλά και τα Προπύλαια (μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ)

Πολίτες όλων των ηλικιών έδωσαν δυναμικό «παρών» στο τεράστιο ανθρώπινο «ποτάμι» της Αθήνας, εκφράζοντας το αίτημα της κοινωνίας να σταματήσει η συγκάλυψη για τα Τέμπη και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

** Στ. Κασσελάκης από τη συγκέντρωση: Πρέπει κάποτε να υπάρξει πολιτική ευθύνη σ' αυτή τη χώρα (βίντεο)

Αθήνα, πρωί Τετάρτης 28/2/24, φωτ. Left.gr

Χαρακτηριστικό είναι πως για περίπου δυόμιση ώρες, από τις 12 μ.μ. έως τις 2.30 μ.μ. μπλοκ και κόσμος περνούσε συνεχώς από την πλατεία Συντάγματος ενώ όλοι οι δρόμοι της Αθήνας ήταν κατάμεστοι από κόσμο:

Από την ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνέχιση της κοινωνικής αντιπολίτευσης και του αγώνα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ αφήνονται ευθείες αιχμές για την απουσία της ΓΣΕΕ.

** Θεσσαλονίκη: Άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε διαδηλωτή μετά την ογκώδη πορεία για τα Τέμπη

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος «από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών». (αναλυτικά τα καλέσματα εδώ)

Μόνο 20.000 είδε η ΕΛ.ΑΣ. - 8 συλλήψεις και 15 προσαγωγές

Σύμφωνα με την αστυνομία στη πορεία τα συγκεντρωμένα άτομα ήταν 20.000.  Μετά το τέλος της διαδήλωσης, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στο Σύνταγμα και κοντά στην Ομόνοια, με μολότοφ και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, ενώ κατά διαστήματα γίνονται μικρής έντασης κ έκτασης επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο.

Σχετικά με τα επεισόδια από την ΕΛΑΣ σημειώνεται ότι συνολικά, συνελήφθησαν, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση, 8 άτομα και προσήχθησαν ακόμα 15.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Μερίδα της διαδήλωσης συνέχισε μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train

Κάτω από την κατακραυγή των χιλιάδων διαδηλωτών και τις καταγγελίες των συνδικάτων αποχώρησαν οι κλούβες και η διαδήλωση έφτασε στην πύλη των γραφείων της «Hellenic Train».

Τη φράση «Οι ζωές μας» έγραψαν οι απεργοί στη συμβολή των οδών Συγγρού και Πετμεζά, απαντώντας και με αυτόν τον τρόπο στο δίλημμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

«Η σημερινή απεργία των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, των εκατοντάδων συνδικάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι σταθμός μεγάλου αγώνα και σταθμός νέας κλιμάκωσης.

Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο μαζικά, πιο αγωνιστικά μέσα στους χώρους δουλειάς. Ενάντια στην κυβέρνηση και την εγκληματική πολιτική που έχει χαράξει μαζί με την εργοδοσία. Για να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων στην απεργία 17 Απρίλη, αλλά και στην απεργία της Πρωτομαγιάς.» υπογράμμισαν, τέλος, οι χιλιάδες των διαδηλωτών.

Xαρακτηριστικά στιγμιότυπα  από τις απεργιακές συγκεντρώσεις στην ΑΘήνα και τις άλλες πόλεις στο Liveblog:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)