to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 25.02.2019

Διεθνή

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας - Ζητoύν σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο. Οι Βρυξέλλες ζητούν να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.


(Στη φωτογραφία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα χέρι χέρι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρόεδρο της Κολομβίας)

Νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ακόμη τέσσερα άτομα στον ήδη υπάρχοντα κατάλογο.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων κυβερνητών πολιτειών της Βενεζουέλας, που πρόσκεινται στον «πρώην πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι κυβερνήτες κατηγορούνται ότι «εμπλέκονται σε μια ενδημική διαφθορά και ότι εμποδίζουν τη διανομή πρωτογενούς ανθρωπιστικής βοήθειας, γεγονός που εντείνει την ανθρωπιστική κρίση, την οποία προκαλεί το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν επανέλαβε «την πλήρη στήριξη» των ΗΠΑ προς τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενέταξε στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις τα ονόματα τεσσάρων κυβερνητών, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις ΗΠΑ θα «παγώσουν». Βάσει των κυρώσεων, απαγορεύεται επίσης σε κάθε Αμερικανό υπήκοο να συνεργαστεί μαζί τους.

Μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών προσώπων βρίσκεται ο Ομάρ Πριέτο Φερνάντες, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ζούλια, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Ενώ ο λαός της Βενεζουέλας υποφέρει από την έλλειψη πρόσβασης σε απαραίτητα προϊόντα, ο Πριέτο απείλησε την 12η Φεβρουαρίου με επισκέψεις» από τις αρχές «στα σπίτια των μελών της αντιπολίτευσης, που βοηθούν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας» τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, κυρώσεις επιβάλλονται σε βάρος του Ραμόν Καρισάλες, του κυβερνήτης της πολιτείας Απουρέ (δυτικά), το Χόρχε Γκαρθία Καρνέιρο, του κυβερνήτη της πολιτείας Βάργκας από το 2008 και του Ραφαέλ Λακάβα, της πολιτείας Καραμπόμπο.

Εντωμεταξύ οι ΗΠΑ ζήτησαν να συγκληθεί αύριο Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βενεζουέλα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές σήμερα.

Η Ουάσινγκτον πιέζει το 15μελές Συμβούλιο να ζητήσει επισήμως τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, στη Βενεζουέλα, κάτι που οδήγησε τη Ρωσία να καταθέσει ένα δικό της προσχέδιο ψηφίσματος. Είναι ασαφές προς το παρόν αν και πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία οποιοδήποτε από αυτά τα ψηφίσματα.

Σύνοδος της Ομάδας της Λίμα

Η Ομάδα της Λίμα, η πλειονότητα των μελών της οποίας διάκειται εχθρικά απέναντι στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, συναντήθηκε στην Μπογοτά μια κρίσιμη σύνοδο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην κρίση στη Βενεζουέλα, στην οποία συμμετέχουν ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς

Εκεί, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς διαβεβαίωσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας καμιά πενηνταριά χώρες, ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.

«Προς εσάς πρόεδρε Γκουαϊδό, ένα πολύ απλό μήνυμα του προέδρου Τραμπ: είμαστε 100% στο πλευρό σας» δήλωσε ο Πενς στον Γκουαϊδό, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Μπογοτά, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της Ομάδας της Λίμας, με επίκεντρο νέα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τον Νικολάς Μαδούρο.

«Ελπίζουμε σε μια ειρηνική μετάβαση προς τη Δημοκρατία. Όμως ο πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής: όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» τόνισε ο Πενς, ενώπιον της Ομάδας της Λίμας, που συγκλήθηκε στη Μπογοτά για να συζητήσει πώς θα διευθετηθεί η κρίση στη Βενεζουέλα, παρουσία του Χουάν Γκουαϊδό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, ζήτησε από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη σύνοδο να επιδείξουν αποφασιστική στάση απέναντι στον Μαδούρο.

«Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα, διότι εκείνοι που σήμερα σφετερίζονται την εξουσία απειλούν τη σταθερότητα της ηπείρου (…). Το να είστε ανεκτικοί με τον σφετερισμό της εξουσίας θα συνιστούσε απειλή για ολόκληρη την Αμερική» υπογράμμισε ο Χουάν Γκουαϊδό.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ο οικοδεσπότης της Συνόδου, που έχει επανειλημμένως καταγγείλει τη «δικτατορία» στη Βενεζουέλα, ζήτησε να υπάρξει «μια σθεναρότερη και αποτελεσματικότερη περικύκλωση» της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

«Αυτή η σύνοδος πρέπει να χρησιμεύσει προκειμένου να υπάρξει μια περικύκλωση ισχυρότερη, αποτελεσματικότερη, που θα συμβάλει στο να οικοδομήσουμε σύντομα αυτή τη μετάβαση, που επιζητά ο λαός της Βενεζουέλας».

Στο μεταξύ, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ομάδας της Λίμας να προκρίνουν την οδό του «διαλόγου» για την εξεύρεση μιας διεξόδου στην κρίση στη Βενεζουέλα.

«Πρόεδροι της Ομάδας της Λίμα: με όλο τον σεβασμό στις διαφορετικές πολιτικές μας και ως δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες, σας ζητώ να αναζητήσετε μια επίλυση μέσω διαλόγου ως επιλογή προκειμένου να σώσετε ζωές και να αποτρέψετε το ενδεχόμενο ο πόλεμος να οδηγήσει στην καταστροφή της AL (Λατινικής Αμερικής) μας», αναφέρει ο Βολιβιανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ το βραζιλιάνικο έδαφος για να επέμβουν στη Βενεζουέλα

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, ο απόστρατος στρατηγός Χάμιλτον Μουράο, διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψει η χώρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες να επέμβουν στρατιωτικά στη Βενεζουέλα, χρησιμοποιώντας το έδαφός της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο καλωδιακό κανάλι Globo News, ο Μουράο τόνισε ότι η Βραζιλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει μια σύγκρουση με τη γειτονική Βενεζουέλα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από την Μπογκοτά, όπου ο Βραζιλιάνος αντιπρόεδρος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας, των κρατών (από τον Καναδά μέχρι την Αργεντινή) που αναζητούν μια ειρηνική λύση για την κρίση της Βενεζουέλας.

Οι Βρυξέλλες ζητούν να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα και βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στη χώρα αυτή, δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Θα πρέπει να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση", δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό συζητάει σήμερα στην Μπογοτά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τους συμμάχους τους της Ομάδας της Λίμας μέτρα για να αναγκαστεί ο Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η θέση της ΕΕ καθορίσθηκε από τους υπουργούς της επί των Εξωτερικών στη διάρκεια συνεδρίασής τους την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Αποκλείσαμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιαδήποτε αποδοχή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα», είχε ανακοινώσει η Φεντερίκα Μογκερίνι μετά τη συνεδρίαση αυτή.

«Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα πως δεν θα υποστηρίξουμε και πως θα καταδικάσουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση», προειδοποίησε χθες, Κυριακή, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει μια «ειρηνική και δημοκρατική λύση στη Βενεζουέλα (...) που να αποκλείει προφανώς την προσφυγή στη βία» και εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή στους κόλπους της διεθνούς ομάδας επαφής, υπενθύμισε σήμερα η εκπρόσωπος της Μογκερίνι.

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων εις βάρος του Μαδούρο τάχθηκε το Βερολίνο

Η Γερμανία προτιμά την επιβολή κυρώσεων εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και των στενών συνεργατών του αντί της βίας εις βάρος των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

"Τασσόμαστε υπέρ της επιβολής κυρώσεων με στόχο τον Μαδούρο και το άμεσο περιβάλλον του και (υπέρ) του να μην χειροτερεύουν οι ζωές των πολιτών της Βενεζουέλας", είπε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και φάρμακα, επιχείρησαν επανειλημμένα κατά την χθεσινή ημέρα να διασχίσουν τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία. Εμποδίσθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ.

Την Παρασκευή ένας αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είναι έτοιμος να ανακοινώσει την επιβολή νέων κυρώσεων, εάν η επιχείρηση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετωπισθεί με βία.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουάλας Χουάν Γκουαϊδό καταδίκασε τις ενέργειες του Καράκας για να αποτραπεί η διέλευση της βοήθειας, που κατ' αυτόν θα μπορούσε να «αμβλύνει την κρίση» στη Βενεζουέλα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)