to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 24.06.2014

Πολιτισμός

Οι «Θεσμοφοριάζουσες»: Η πρεμιέρα (φωτογραφίες)

Φωτογραφίες-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Χτες, Δευτέρα, ήταν η μέρα πρεμιέρας για τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε διασκευή των Γιώργου Κιμούλη και Πιτσιρίκου. Στο υπέροχο (και κατάμεστο) θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στον Βύρωνα όσοι παραβρεθήκαμε είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε μια εξαιρετική παράσταση με υπέροχους ηθοποιούς.

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» θεωρείται είναι ένα από τα καλύτερα έργα του Αριστοφάνη και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά με τη Λυσιστράτη (πιθανόν το 411 π.Χ.). Είναι μια σάτιρα στο πρόσωπο και τα έργα του Ευριπίδη που διεξάγεται στη διάρκεια των Θεσμοφορίων. Επρόκειτο για ένα γιορταστικό τριήμερο στην αρχαία Αθήνα και ήταν γιορτή κατεξοχήν των γυναικών. Στους άνδρες απαγορευόταν η είσοδος στους ναούς, ενώ οι παραβάτες τιμωρούντο με θάνατο ή τύφλωση.

Σύμφωνα με την πλοκή της κωμωδίας ο Ευριπίδης είναι εξαιρετικά ανήσυχος, γιατί όπως λέει στον Μνησίλοχο (έναν γέρο συγγενή του), οι γυναίκες που βρίσκονται μαζεμένες στη μεγάλη τους γιορτή είναι αποφασισμένες να βρουν ένα τρόπο να τον καταστρέψουν, επειδή θεωρούν ότι τις δυσφημίζει στα έργα του. Ο Ευριπίδης θεωρεί πως ο μοναδικός τρόπος για να τις αποτρέψει, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπίσει. Γι αυτό το σκοπό ελπίζει να πείσει τον ποιητή Αγάθωνα. Αυτός όμως αρνείται, και ο Μνησίλοχος, αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή.

Η διασκευή των Κιμούλη-Πιτσιρίκου έχει διανθίσει το αρχαίο κείμενο με απολαυστικές και εμπνευσμένες σκηνές από τη σύγχρονη Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της αστυνομοκρατίας. Πολύ καλή (και δεμένη με το όλο κλίμα της παράστασης) είναι η προβολή κινηματογραφημένων σκηνών στη διάρκεια της παράστασης.

Στην παράσταση εμφανίζονται:

Το ρόλο του συγγενή αποδίδει ο ίδιος ο Γιώργος Κιμούλης, ενώ εκείνον του Ευριπίδη ο Δημήτρης Πιατάς. Πρωταγωνιστούν ακόμα οι: Φαίη Ξυλά (Γυναίκα), Θανάσης Αλευράς (Αγάθων), Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (Θεράπων) Δημήτρης Ραφαήλος (Κλεισθένης), και Χάρης Χιώτης (Τοξότης). Τους πλαισιώνει 14μελής γυναικείος χορός.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο θα παρουσιαστεί σε 60 περίπου θέατρα σε όλη την Ελλάδα κατά το φετινό καλοκαίρι. Ότι πρέπει για μια δροσιστική βραδιά στην περιοχή σας όταν θα την επισκεφτεί ο θίασος…  

Ακολουθούν 155 φωτογραφίες από την παράσταση (αν έχετε το θεό σας!).

Για περισσότερες φωτογραφίες κλικ εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)