to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:52 | 17.10.2017

Διεθνή

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις εκδίωξαν το Ισλαμικό Κράτος από τη Ράκα

Yποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακή κατέλαβε το σύνολο της συριακής πόλης Ράκα από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χθες βράδυ, οι FDS ανακοίνωσαν ότι «απελευθέρωσαν πλήρως» τον διαβόητο κυκλικό κόμβο Αλ-Ναΐμ, όπου το ΙΚ πραγματοποιούσε τις εκτελέσεις του όταν ακόμη κυριαρχούσε στην πόλη.


Αντάρτες κατεβάζουν τη σημαία του ISIS από το κέντρο της Ράκκας - πηγή: Rojava Defence Units

ΗΠΑ: Το 90% της Ράκας έχει ανακτηθεί από το ΙΚ

Ο αμερικανικός στρατός γνωστοποίησε σήμερα ότι μπορεί να επιβεβαιώσει μονάχα ότι περίπου το 90% της πόλης Ράκας της Συρίας έχει ανακτηθεί από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ακόμα κι αν οι δυνάμεις, που πολεμούν με τη στήριξη των ΗΠΑ, κήρυξαν τη νίκη.

Η ανακοίνωση αυτή του διεθνούς συνασπισμού έγινε ανήμερα της τρίτης επετείου από την ίδρυσή του, ημέρας που συνέπεσε και με την απελευθέρωση της Ράκας από τους Κούρδους και τους Άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

"Οι από κοινού προσπάθειες του συνασπισμούς και των συνεργαζόμενων δυνάμεων επέτρεψαν να ανακαταληφθεί έκταση μεγαλύτερη των 93.790 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή πάνω από το 87% που είχε καταλάβει το Νταές το 2014" ανέφερε ο διεθνής συνασπισμός χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

"Περίπου 3-7.000 τρομοκράτες εξακολουθούν να μάχονται στο Ιράκ και τη Συρία", συνεχίζει ο συνασπισμός που ιδρύθηκε το 2014 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Αφορμή για την απόφαση του Ομπάμα στάθηκαν οι διώξεις που είχαν υποστεί οι Γιαζίντι του Ιράκ από τους τζιχαντιστές.

Ο συνασπισμός ανέφερε ότι εκπαίδευσε περίπου 120.000 μαχητές στο Ιράκ και περισσότερους από 12.000 στη Συρία.

"Το ΙΚ ηττάται σε όλα τα επίπεδα. Καταστρέψαμε τα δίκτυά τους και εξοντώσαμε τους ηγέτες του" σημείωσε εξάλλου σε μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος του συνασπισμούς, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον. "Οι εταίροι μας απελευθέρωσαν περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους", πρόσθεσε.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία κούρδων και αράβων μαχητών που υποστηρίζεται από τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, πολεμά το Ισλαμικό Κράτος μέσα στη Ράκα από τον Ιούνιο.

Βίντεο από το Twitter με εικόνες από τη Ράκα

Η πόλη Ράκα, πρώην πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, έπεσε εξ ολοκλήρου σήμερα στα χέρια δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών.

Η πτώση της Ράκας, που ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συνιστά τεράστια υποχώρηση για την εξτρεμιστική οργάνωση που είδε το «χαλιφάτο» της να κατακρημνίζεται σχεδόν στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ έπειτα από πολλές επιθέσεις για την εκδίωξή της από περιοχές που κατέλαβε το 2014.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράκα έλαβαν τέλος. Η πόλη έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο» των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάλαλ Σέλο, εκπρόσωπος αυτής της συμμαχίας κούρδων και αράβων μαχητών που εισήλθε στις αρχές Ιουνίου στη βόρεια πόλη της εμπόλεμης χώρας. «Όλα τελείωσαν στη Ράκα (...) Αυτή τη στιγμή διεξάγονται εκτεταμένες επιχειρήσεις για την εξάλειψη ενδεχόμενων πυρήνων εν υπνώσει και την αποναρκοθέτηση της πόλης», πρόσθεσε.

Σήμερα οι FDS ανακατέλαβαν ένα νοσοκομείο και ένα δημοτικό στάδιο στο κέντρο της Ράκας, τα δύο τελευταία καταφύγια στα οποία είχαν περιχαρακωθεί δεκάδες ξένοι τζιχαντιστές.

3.250 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.130 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες 

Από τη μάχη για την ανακατάληψη της Ράκας, που έλαβε τέλος σήμερα, σκοτώθηκαν 3.250 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.130 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις 5 Ιουνίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από την ντε φάκτο πρωτεύουσά τους στη Συρία, από τις μάχες και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς "σκοτώθηκαν 1.130 πολίτες, εκ των οποίων οι 270 παιδιά, και 2.120 μαχητές", τόσο του ΙΚ όσο και των SDF, του αραβοκουρδικού συνασπισμού που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Σοβαρότερη από ποτέ η ανθρωπιστική κρίση
Η ανθρωπιστική κρίση είναι "σοβαρότερη από ποτέ" στη Ράκα, την πόλη της βόρειας Συρίας απ' όπου εκδιώχθηκαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. "Η επιχείρηση στη Ράκα μπορεί να έφτασε στο τέλος της, όμως η ανθρωπιστική κρίση είναι σοβαρότερη από ποτέ", τόνισε η διευθύντρια της μκο για τη Συρία, Σόνια Κους. "Περίπου 270.000 άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες χρειάζονται κατεπειγόντως βοήθεια και οι (προσφυγικοί) καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις", πρόσθεσε.

Οι περισσότερες από τις οικογένειες που ζούσαν στη Ράκα δεν έχουν πλέον σπίτι και θα αναγκαστούν να ζήσουν σε καταυλισμούς για μήνες ή και χρόνια, επισήμανε η Κους. Πρόσθεσε ότι πολύ σοβαρή είναι η ανθρωπιστική κρίση και στη γειτονική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες εναντίον του ΙΚ.

Στη Ράκα θα χρειαστούν "μεγάλες επενδύσεις" για να ανοικοδομηθεί η πόλη και να μπορέσουν να παιδιά να ξαναπάνε στο σχολείο, τόνισε.

"Πολλά παιδιά έχουν εφιάλτες, αφού βίωσαν την αποτροπιαστική βία και θα χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη", κατέληξε η οργάνωση, πρωταρχικό μέλημα της οποίας είναι η παροχή βοήθειας στα μικρά παιδιά.

Ta στατιστικά της μάχης της Ράκκας

Σύμβολο ακροτήτων

Η Ράκα έγινε το σύμβολο των χειρότερων ακροτήτων που διέπραξε η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία σχεδίασε εκεί αιματηρές επιθέσεις οι οποίες έπληξαν πολλές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη.

Χθες βράδυ, οι FDS ανακοίνωσαν ότι «απελευθέρωσαν πλήρως» τον διαβόητο κυκλικό κόμβο Αλ-Ναΐμ, όπου το ΙΚ πραγματοποιούσε τις εκτελέσεις του όταν ακόμη κυριαρχούσε στην πόλη.

«Οι τζιχαντιστές υποχώρησαν πριν από δύο εβδομάδες από αυτό τον κυκλικό κόμβο αλλά οι FDS δεν είχαν καταφέρει να τον ελέγξουν γιατί είχε ναρκοθετηθεί», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, χάρη σε μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν τοπικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι φυλών, οι τελευταίοι άμαχοι που είχαν εγκλωβιστεί εκεί μπόρεσαν να απομακρυνθούν και επιτράπηκε στους σύρους τζιχαντιστές να εγκαταλείψουν την πόλη, σύμφωνα με τις FDS.

Περίπου 275 σύροι τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους απομακρύνθηκαν. Δεν είναι προς το παρόν γνωστό αν είχαν άδεια να μεταβούν σε άλλες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επανέλαβε πλειστάκις πως οι ξένοι μαχητές δεν επρόκειτο να λάβουν άδεια να εγκαταλείψουν τη Ράκα.

«Περισσότερος τρόμος»

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, είναι να απελευθερωθούν οι ξένοι μαχητές για να μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους και να προκαλέσουν περισσότερο τρόμο», δήλωνε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, ο αμερικανός συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον.

Τους τελευταίους μήνες το ΙΚ υφίσταται τη μία ήττα μετά την άλλη στη Συρία και στο Ιράκ, υπό το πλήγμα επιθέσεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ή από τις ΗΠΑ.

Στην επαρχία Ντέιρ Έζορ (ανατολική Συρία), που γειτονεύει με τη Ράκα, οι τζιχαντιστές αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα δύο ξεχωριστές επιθέσεις: από τη μία πλευρά την επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, που υποστηρίζονται από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, και από την άλλη την επίθεση των FDS, που υποστηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό.

Οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν μεγάλες περιοχές ανάμεσα στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ντέιρ Έζορ και την πόλη Μαγιαντίν, στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο.

«Δεν είναι μια ερημική περιοχή, είναι κοινότητες πάνω στον ποταμό Ευφράτη που ήταν προπύργια του ΙΚ», διευκρίνισε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διευκρίνισε πως οι μάχες συνεχίζονται μόνο σε μία περιοχή του τομέα.

Η σύγκρουση στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 από την κυβερνητική καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, περιπλέχθηκε με την εμπλοκή ξένων χωρών και τζιχαντιστικών ομάδων σε ένα έδαφος όλο και πιο κατακερματισμένο. Έχει προκαλέσει τον θάνατο 330.000 και πλέον ανθρώπων, ενώ εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazzera, The Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)