to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 22.03.2021

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών κατά του υπ. Υγείας

«Από τα ΜΜΕ το μάθαμε» για τα τεστ σε φαρμακεία λέει η ΟΣΦΕ. Παρά «τις πολλαπλές οχλήσεις» δεν κλήθηκε ποτέ να εισφέρει εμπειρία και προτάσεις.


Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος που εκπροσωπεί πάνω από 5.000 φαρμακοποιούς και μέσω του χονδρεμπορίου υποστηρίζει σχεδόν το μισό όγκο των φαρμάκων που διακινούνται εξωνοσοκομειακά, «καυτηριάζει» τόσο τον αιφνιδιασμό από την πολιτική ηγεσία όσο και την μέχρι σήμερα ανυπαρξία διαύλων επικοινωνίας για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την συλλογή προτάσεων από τους κατά τεκμήριο εμπλεκόμενους. Την επιστολή έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα newsique.

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η Ο.Σ.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος), αποτελεί το όργανο εκπροσώπησης των 25 συνεταιρισμών φαρμακοποιών της χώρας στους οποίους συμμετέχουν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες φαρμακοποιοί. Συνολικά οι συνεταιρισμοί μέλη της ΟΣΦΕ υποστηρίζουν από το κανάλι του χονδρεμπορίου περίπου το 45% του συνολικού όγκου του φαρμάκου στην εξωνοσοκομειακή αγορά.

Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τον αιφνιδιασμό και την έκπληξή μας, όταν την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσει η διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία.

Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών έχουν μακρόχρονη εμπειρία στον εφοδιασμό των φαρμακείων στη χώρα, τα οποία με υψηλό αίσθημα ευθύνης υποστηρίζουν όχι μόνο με τη διανομή των πολύτιμων για το κοινό θεραπευτικών υλών, αλλά αναζητώντας και υλοποιώντας καινοτομίες που ενισχύουν την αποστολή τους ως πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Επιπλέον Συνεταιρισμοί μέλη μας συμμετέχουν δυναμικά και επιτυχημένα στη διανομή των εμβολίων κατά της COVID19.

Ως εκ τούτου η γνώση μας και η εμπειρία μας στα οργανωτικά, λειτουργικά, νομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που είναι αδιαίρετα συνδεδεμένα με τη διανομή και διάθεση ύλης με προληπτική ή θεραπευτική
χρησιμότητα, εκτιμούμε ότι μπορεί να συνεισφέρει παράλληλα με άλλους φορείς και επικουρικά του Π.Φ.Σ. τα μάλα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενός ασφαλούς για το κοινό και τους φαρμακοποιούς και κυρίως αποτελεσματικού πλάνου διάθεσης τεστ στο γενικό πληθυσμό.

Δεδομένου όμως ότι καμία στιγμή δεν ενημερωθήκαμε για την πανελλαδική διάθεση των ανωτέρω και δεν κληθήκαμε να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας*, αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε ήδη από εναλλακτικές πηγές βρει τις λύσεις και τις απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία το λειτουργικό πλάνο αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.

Επειδή αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της προσπάθειας αυτής για τον έλεγχο της πανδημίας και τη δημόσια υγεία, ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία**

* Όπως δεν έχουμε κληθεί να συζητήσουμε θεσμικά θέματα των συνεταιρισμών φαρμακοποιών παρά τις πολλαπλές οχλήσεις που σας έχουμε κάνει.

** Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε αξεπέραστα εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδίου διανομής των rapid test δηλώνουμε εξ αρχής την πρόθεση μας να απαντήσουμε θετικά σε τυχόν κλήση του Υπουργείου σας προκειμένου να καταθέσουμε την εμπειρία μας, τη γνώση μας και τις προτάσεις μας και να συμβάλλουμε στην επίλυση τους κατ’ αναλογία της προσπάθειας που θα καταβάλετε εσείς για την επίλυση των θεσμικών μας προβλημάτων», καταλήγει με δύο «καυστικούς» αστερίσκους η επιστολή της ΟΣΦΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)