to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 15.12.2012

Πολιτισμός

Οι νεκρές πριγκίπισσες διηγούνται την ιστορία τους

Επισκιάζοντας τις πριγκίπισσες των μύθων και των παραμυθιών, πραγματικές αρχόντισσες, πριγκίπισσες, ιέρειες, θεραπεύτριες και μάγισσες «μιλούν» μέσα από τους τάφους τους, για να μας ξεναγήσουν στον κόσμο και την εποχή τους. Η έκθεση περιλαμβάνει 24 σύνολα από ταφές επιφανών γυναικών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία, από τον 10ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ., εστιάζοντας στην κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτιστικές διαστάσεις, όπως αυτές διαφαίνονται από τον πλούτο των κτερισμάτων και από τα έθιμα ταφής. Με την επιμέλεια του Καθηγητή και διευθυντή του ΜΚΤ, Νίκου Σταμπολίδη και της αρχαιολόγου του ΜΚΤ, Δρ. Μιμίκας Γιαννοπούλου, ένας ολόκληρος κόσμος τέχνης και πλούτου, δόξας, ιδεών και πίστεων, από έναν γυναικείο κόσμο στην αυγή της ιστορίας, βγαίνει στην επιφάνεια μέσα από 500 περίπου αρχαία αντικείμενα. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σύνολα που αποτελούνται από χάλκινα αγγεία και σκεύη, φαγεντιανά και γυάλινα αγγεία, πήλινα, χάλκινα, ελεφαντοστέινα ειδώλια, σκεύη χάλκινα ή σιδερένια, όπως αρύταινες (βαθιές κουτάλες για την άντληση νερού), κοχλυάρια (μικρά κουταλάκια για την επάλειψη καλλυντικών), ομοιώματα αμαξιδίων και άλλα.


Η συμμετοχή των γυναικών στη δημιουργία ανοιχτών πολιτισμικών οριζόντων και στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού αναδεικνύεται στη νέα αρχαιολογική έκθεση, με τίτλο «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας», που παρουσιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ), χρησιμοποιώντας τη λέξη «πρίγκηψ», που προέρχεται από τη λατινική λέξη «princeps», με την έννοια του πρώτου σε μία κοινωνία.

«Μιλώντας» μέσα από τους τάφους τους



Η έκθεση περιλαμβάνει 24 σύνολα από ταφές επιφανών γυναικών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία, από τον 10ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ., εστιάζοντας στην κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτιστικές διαστάσεις, όπως αυτές διαφαίνονται από τον πλούτο των κτερισμάτων και από τα έθιμα ταφής.

Γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν ή άλλες που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών, ακόμα και από άνδρες που οι ίδιες παντρεύτηκαν στην πατρίδα τους -ντόπιους ή ξένους- ή ακόμη και αυτές που, για λόγους επιγαμίας ή άλλους, ταξίδεψαν από μια περιοχή σε άλλη, «διηγούνται» μέσα από τους τάφους τους την ιστορία τους και τη συμβολή τους στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, με απτά στοιχεία.

Τα αντικείμενα της έκθεσης



Επίσης, κοσμήματα, όπως πόρπες από χαλκό, σίδηρο ή άργυρο και πολύτιμους λίθους, μερικές σε μεγέθη απίστευτα -ύψους 20 εκατοστών- με ρόδια χρυσά ή πλάκες από χρυσά πτηνά, καρδιοφύλακες χάλκινοι, ζώνες χρυσές, χάλκινες κ.λπ., περικάρπια, περιβραχιόνια, δαχτυλίδια, περιδέραια και σφηκωτήρες για τα μαλλιά, από χρυσό, χαλκό και άργυρο, σκουλαρίκια από χρυσό και άργυρο, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, ψήφοι (χάντρες) φαγεντιανές και από ημιπολύτιμους λίθους (αμέθυστο, κορνεόλη, ορεία κρύσταλλο, κεχριμπάρι, αιγυπτιακό μπλε, φαγεντιανή), σκαραβαίοι από διάφορα υλικά, ακόμη και χρυσές μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο, επιστήθια κοσμήματα, όλα από εξαιρετικές τεχνικές χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας, με περίτμηση, κοκκίδωση, σκυφωτά, πλακέ, συρμάτινα.

Ακόμη, από ταφή στο Verruchio της Ιταλίας, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας και ο περίφημος ξύλινος θρόνος της νεκρής πριγκίπισσας.

Πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1, τηλ.: 210 7228321-3 Διάρκεια έκθεσης: Δεκέμβριος 2012 - Απρίλιος 2013.




Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)