to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς;

Έντεκα ταινίες είναι πολλές, πάρα πολλές. Και κάτι τέτοιο μόνον τις ίδιες τις ταινίες δεν εξυπηρετεί αφού οι διανομείς βιάζονται να τις ξεφορτωθούν καθώς η σεζόν βαδίζει προς το τέλος της.


Κατά την άποψή μου ξεχωρίζουν το δραματικό φιλμ «Η κόρη», του αυστραλού Σάιμον Στόουν και «Η καλύτερη στιγμή τους», της Λόουαν Σέρφινγκ.
 
Ενδιαφέρουσες φαίνονται «Η μυστική γραφή». η νέα ταινία του γνωστού και καταξιωμένου ιρλανδού σκηνοθέτη Τζιμ Σέρινταν, ενώ η ελληνοαμερικανίδα Άντζελα Ισμαήλος, μεταφέρει τη δράση της στην Πάτμο, με την ταινία, «Η πόλη της σιωπής».
 
Η ταινία δράσης του Ζουλιέν Λεκρέρκ, «Αδίστακτοι», καθώς και οι «Δυο καρδιές», της Κατέλ Κιγιεβερέ, μια ταινία με θέμα τη δωρεά οργάνων διεκδικούν με αξιώσεις το μερίδιό τους στους θεατές.
 
Η εβδομάδα περιλαμβάνει τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ. «Πεθαίνοντας στο γέλιο» του Στέλιου Κούλογλου και «Βικτωρία Θεοδώρου: Τα κύματα που με δίδαξαν το αυτονόητο» και «Ο ελκόμενος επί κρημνού, Κρήτη 1947», του Κώστα Νταντινάκη.
 
Την ενδεκάδα συμπληρώνουν η ταινία φαντασίας «Colossal», του Νάτσο Βιγκαλόντο και η παιδική κινουμένων σχεδίων «Αρχηγός από κούνια», του Τομ Μακ Γκραθ.
 
Η ΚΟΡΗ
THE DAUGHTER
Σκηνοθεσία: Σάιμον Στόουν 
Πρωταγωνιστούν: Τζέφρι Ρας, Μιράντα Ότο, Οντέσα Γιανγκ, Σαμ Νιλ, Ίγιουεν Λέσλι, Πολ Σνάιντερ
 
Σε μια απομακρυσμένη κωμόπολη στην Αυστραλία, που η τοπική οικονομία βασίζεται στην υλοτομία, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, ο Κρίστιαν. Αφορμή για την επιστροφή είναι γάμος του πατέρα του, Χένρι, με μια πολύ νεότερή του γυναίκα. Ο Κρίστιαν θα συναντήσει τον παιδικό του φίλο, Όλιβερ και θα γνωρίσει τη γυναίκα του, Σαρλότ και κόρη του, Χέντβιγκ. Μαζί τους ζει και ο Γουόλτερ, πατέρας του Όλιβερ.
 
Καθώς προχωρά η αφήγηση μαθαίνουμε πως η μητέρα του Κρίστιαν έχει αυτοκτονήσει, πως ο πατέρας του την απατούσε, πως ο Γουόλτερ φυλακίστηκε κάποτε για να καλύψει τον Χένρι, πως η Σαρλότ είχε εργαστεί παλιά στο εργοστάσιο του Χένρι το οποίο πρόσφατα έκλεισε ενώ η Χέντβιγκ είναι θλιμμένη επειδή ο φίλος της μετακόμισε κάπου μακριά μαζί με την οικογένειά του.
 
Οι ισορροπίες είναι λεπτές και καθώς το παρελθόν αποκαλύπτεται το οικοδόμημα αρχίζει να κλονίζεται. Οι ευτυχισμένες οικογενειακές σχέσεις αποσταθεροποιούνται, ένα μυστικό φέρνει ανατροπές. Κι όμως, θα μπορούσαν όλα να έχουν παραμείνει στο σκοτάδι και η ζωή να συνεχιστεί κάτω από την προστασία που προσφέρει η άγνοια.
 
Τίθεται, λοιπόν, αμείλικτα το ερώτημα: είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα πάντα; Τι προτιμάμε, την ευτυχία και τη γαλήνη της άγνοιας ή την αγωνία, τη δυστυχία και την τραγωδία της γνώσης; Είναι πάντοτε απαραίτητη η αλήθεια ή μήπως τα κατά συνθήκη ψεύδη είναι μια αναγκαιότητα; Είναι ή δεν είναι ψέμα η απόκρυψη της αλήθειας;
 
Μερικά μυστικά, όσο παραμένουν τέτοια, είναι σα να μην υπάρχουν. Κι όταν πρόκειται για μυστικά που η αποκάλυψή τους μπορεί να ανατρέψει δραματικά τις ζωές των ανθρώπων τότε καλύτερα να παραμένουν στην ασφάλεια που προσφέρει η άγνοια. Η γνώση, αφενός είναι δύναμη, αφετέρου αποτελεί την απαρχή της ανθρώπινης τραγωδίας.
 
Πόσο όμορφα και πόσο εύστοχα θέτει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Σάιμον Στόουν, όλα αυτά τα ερωτήματα χρησιμοποιώντας το κινηματογραφικό μέσο! Φροντίζει για τη μεστότητα των χαρακτήρων του, θεωρώντας –και πολύ σωστά- πως είναι οι πυλώνες της δραματουργίας. Και ύστερα αρχίζει γύρω τους να πλέκει την ιστορία, δημιουργεί τα γεγονότα του παρόντος, φέρνει στην επιφάνεια εκείνα του παρελθόντος, επέρχεται η σύγκρουση και η ταινία αποκτά μορφή και περιεχόμενο.
 
Συγκλονιστικές ερμηνείες με την Οντέσα Γιάνγκ (Χέντβιγκ) να κερδίζει το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου και τη Μιρράντα Ότο (Σαρλότ) το βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Αυστραλίας. Το εξαιρετικό καστ συμπληρώνουν ο Τζέφρι Ρας, ο Σαμ Νιλ, ο Ίγιουεν Λέσλι και ο Πολ Σνάιντερ. Η Ακαδημία έδωσε στην ταινία και το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου.
 
Ένα κινηματογραφικό διαμάντι από εκείνα που κάνουν αναπάντεχα την εμφάνισή τους προς το τέλος της σεζόν.
 
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν, «Η Αγριόπαπια».
 
ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ
BRAQUEURS
Σκηνοθεσία: Ζουλιέν Λεκλέρκ 
Πρωταγωνιστούν: Σαμί Μπουαζιλά, Γκιγιόμ Γκουί, Γιουσέφ Χατζντί, Καάρις  
 
Τέσσερις άνδρες, ο Γιανί, ο Ερίκ, ο Νασέρ και ο Φρανκ, αποτελούν τη συμμορία η οποία πραγματοποιεί πολύ καλά σχεδιασμένες ληστείες στο Παρίσι. Όλα πηγαίνουν καλά και το τελευταίο κόλπο έχει αποφέρει σε όλους σημαντικό χρηματικό ποσό που σκέφτονται να τα παρατήσουν. Ένα λάθος όμως που κάνει ο Αμίν, αδελφός του Γιανί, θα φέρουν τη συμμορία αντιμέτωπη με τους βαρόνους ναρκωτικών. Έτσι θα αναγκαστούν να κάνουν μια «δουλειά» για χάρη τους. Όμως τα πράγματα δεν θα πάνε όπως τα υπολογίζουν και οι δύο συμμορίες θα οδηγηθούν σε μια αιματηρή σύγκρουση.
 
Δυνατή αστυνομική ταινία η οποία διαθέτει μπόλικη δράση ώστε να ικανοποιήσει τους πλέον απαιτητικούς θεατές αυτού του είδους. Πίσω όμως από όλα αυτά αναδεικνύονται οι χαρακτήρες και ιδίως οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των πρωταγωνιστών. Σχέσεις τιμής και σεβασμού αλλά και σχέσεις αυτοθυσίας απέναντι στην οικογένεια. Άνθρωποι οι οποίοι ζουν από την παρανομία στις παρυφές της μεγαλούπολης, περιθωριοποιημένοι μετανάστες κυρίως αλλά και ντόπιοι οι οποίοι αναζητούν «την καλή» που θα τους βγάλει από το βούρκο.
 
Μπορεί εύκολα πίσω από την ταινία να αναζητηθεί και να βρεθεί το κοινωνικό υπόβαθρο και η κριτική ματιά στην Ευρώπη της πλασματικής ευμάρειας. Κατά βάση όμως είναι μια ταινία δράσης που κόβει την ανάσα.    
 
Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
INTERLUDE CITY OF A DEAD WOMAN
Σκηνοθεσία: Άντζελα Ισμαήλος
Πρωταγωνιστούν: Άντζελα Ισμαήλος, Σον Μπένσον, Σάρα Μάιλς, Έριχ Γουάιλντπρετ, Μπέρναρντ Χιλ, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Βόγλης
 
Η Δάφνη, παλιά τραγουδίστρια της όπερας, βαριά άρρωστη, έχει αποσυρθεί στην Πάτμο. Ζει, σχεδόν απομονωμένη, κουβαλώντας ένα τραυματικό παρελθόν. Ο Ρίτσαρντ και η Ζοζεφίν, ένα ζευγάρι βρετανών που ζουν εδώ και χρόνια στο νησί, έχουν αναλάβει την προστασία της Δάφνης την οποία έχουν σαν κόρη τους.
 
Ένας προτεστάντης ιερέας, ο Θεόντορικ, έχει έρθει στο νησί αναζητώντας κάποια σπάνια χειρόγραφα στο μοναστήρι. Ο Εστέμπαν, ένας ταυρομάχος αναζητά τα ίχνη της μητέρας του η οποία πέθανε στο νησί ως μοναχή, όπου κατέφυγε μετά το θάνατο του πατέρα του. Η Δάφνη θα γνωριστεί με αυτούς τους δύο άνδρες και θα αρχίσουν να αναδύονται ανεξέλεγκτα συναισθήματα.
 
ΔΥΟ ΚΑΡΔΙΕΣ
REPARER LES VIVANTS
Σκηνοθεσία: Κατέλ Κιγιεβερέ 
Πρωταγωνιστούν: Ταχάρ Ραχίμ, Εμανουέλ Σενιέ, Αν Ντορβάλ, Μπουλί Λανέρ, Φίνεγκαν Όλντφιλντ 
 
Ο Σιμόν, φανατικός σέρφερ, ενώ επιστρέφει με τους φίλους τους μετά από μια εξόρμηση στα κύματα, πέφτει θύμα τροχαίου. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο και εκεί οι γιατροί διαπιστώνουν, πως το παιδί τους είναι κλινικά νεκρό. Η πρόταση που τους γίνεται για δωρεά των οργάνων του Σιμόν αρχικά απορρίπτεται από τους γονείς του.
 
Στο μεταξύ η Κλερ, μια νέα γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, περιμένει μια νέα καρδιά για να συνεχίσει να ζει. Τελικά όλα θα πάρουν το δρόμο τους και οι καρδιές του Σιμόν και της Κλερ θα συνδεθούν. 
 
Η ταινία είναι μεταφορά στον κινηματογράφο του μυθιστορήματος της Μαϊλίς ντε Κερανγκάλ
 
Η σκηνοθέτιδα, Κατέλ Κιγιεβρέ, λέει: «Η δωρεά οργάνων βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης. Στη Γαλλία, από τη στιγμή που δεν έχεις δηλώσει σαφώς ότι είσαι εναντίον, τότε θεωρείσαι πιθανός δότης. Αυτές οι αρχές δομούν τη νοοτροπία της κοινωνίας μας, το πώς ζούμε όλοι μαζί. Η ιδέα ότι μερικές φορές δημιουργούνται κοινότητες που εργάζονται μαζί με στόχο τη διάσωση μιας ζωής είναι πολύ όμορφο και ήθελα να το δείξω. Ελπίζω να έκανα μια ουμανιστική ταινία που θα κάνει τους θεατές να νιώσουν μέρος μιας οικογένειας, μιας ομάδας, μιας κοινωνίας. Είναι, νομίζω, πολύ σημαντικό σε σχέση με όλα αυτά που ζούμε σήμερα. Μια καρδιά σταματά να χτυπά και αυτό, με τρόπο θαυματουργό, παρατείνει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Είναι ένα σπουδαίο ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου το άτομο αναγνωρίζει ότι είναι μέρος μιας αλυσίδας, ότι εκείνος ή εκείνη είναι μέρος του όλου. Όλοι συνδεόμαστε».   
 
COLOSSAL
Σκηνοθεσία: Νάτσο Βιγκαλόντο
Πρωταγωνιστούν: Αν Χάθαγουεϊ, Νταν Στίβενς, Τζέισον Σουντέικις, Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Όστιν Στόουγελ
 
Η Γκλόρια πίνει τόσο πολύ που ο φίλος της δεν την αντέχει και τη χωρίζει. Χωρίς σπίτι και δουλειά επιστρέφει στην πόλη της και εκεί ξαναβρίσκει τον παλιό της φίλο, τον Όσκαρ, ο οποίος έχει αναλάβει το μπαρ του πατέρα του. Η Γκλόρια αρχίζει ξανά το ποτό και τότε βλέπει στην τηλεόραση πως ένα τέρας έχει πανικοβάλει τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Εκείνη νιώθει πως κάτι τη δένει με το τέρας, ένας υπόγειος δεσμός. Σύντομα ανακαλύπτει με τρόμο ότι το αδηφάγο τέρας, μιμείται κάθε της κίνηση σε καταστροφικό βαθμό.
 
ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ
THE BOSS BABY
Σκηνοθεσία: Τομ Μακ Γκραθ
Με τις φωνές των: Άλεκ Μπόλντγουιν, Λίζα Κουντρό, Στιβ Μπουσέμι, Πάτον Όσβαλτ, Τζίμι Κίμελ, Βίβιαν Γι
Στα ελληνικά, με τις φωνές των: Πάνος Μουζουράκης, Νίκος Νίκας, Χρήστος Θάνος, Άννα Κουτσαφτίκη, Νέστωρ Κοψιδάς, Χρήστος Ράπτης, Κώστας Δαρλάσης, Βασίλης Μήλιος, Δανάη Ζαμπούκου, Παύλος Αβραμέας, Γιάννης Τσούτσιας, Μαρία Ζερβού
 
Ο 7χρονος Τιμ περνάει ζωή χαρισάμενη, τρισευτυχισμένος με τους γονείς του. Όταν όμως καταφθάνει στο σπίτι τους με ταξί ένα μωρό, φορώντας κοστούμι και κουβαλώντας χαρτοφύλακα, όλος ο κόσμος του Τιμ ανατρέπεται. Σύντομα, ο αδελφικός ανταγωνισμός παραμερίζεται αναγκαστικά όταν ο τελευταίος ανακαλύπτει ότι ο μικρός αδελφός του είναι στη πραγματικότητα ένας κατάσκοπος σε μια μυστική κρυφή αποστολή και ότι μόνο αυτός μπορεί να τον βοηθήσει να τα βγάλει πέρα.
 
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
THE SECRET SCRIPTURE
Σκηνοθεσία: Τζιμ Σέρινταν
Πρωταγωνιστούν: Τέο Τζέιμς, Έινταν Τέρνερ, Ρούνι Μάρα, Έρικ Μπάνα, Βανέσα Ρεντγκρέιβ 
 
Για περισσότερα από 50 χρόνια, η ηλικιωμένη λαίδη Ρόουζ, ζει σε ψυχιατρική κλινική. Υπάρχει όμως κάτι επάνω της, που κάνει το γιατρό Στέφεν Γκριν, να αποφασίσει να ασχοληθεί περισσότερο μαζί της. Ο δρ. Γκριν προσπαθεί να βοηθήσει την ηλικιωμένη γυναίκα να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της και αρχίζει σιγά-σιγά να το πετυχαίνει. Έτσι αναδύεται μια γεμάτη και έντονη ζωή και αποκαλύπτεται η προσωπικότητα της Ρόουζ. Πρόκειται για μια δυνατή και θαρραλέα γυναίκα η οποία όμως, πληγώθηκε πολύ βαριά από τον έρωτα τον οποίο άφησε να κυριαρχήσει στη ζωή της.
 
Μία συγκινητική ιστορία αγάπης και εξιλέωσης, με φόντο την ίδρυση της Ιρλανδίας, μια χώρα όπου η γυναικεία σεξουαλικότητα και ανεξαρτησία έρχονται αντιμέτωπες τόσο με την Εκκλησία, όσο και την εθνική πολιτική της εποχής.
 
 Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Σεμπάστιαν Μπάρι.  
 
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥΣ
THEIR FINEST
Σκηνοθεσία: Λόουαν Σέρφινγκ 
Πρωταγωνιστούν: Τζέμα Άρτερτον, Μπιλ Νάι, Σαμ Κλάφλιν, Τζακ Χιούστον, Τζέικ Λέισι, Πολ Ρίτερ
 
Η Κατρίν Κόουλ, ζει στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πόλη έχει σχεδόν αδειάσει από άνδρες, αφού οι περισσότεροι πολεμούν. Η Κατρίν βρίσκει δουλειά, ως συγγραφέας προπαγανδιστικών ταινιών και αποδεικνύεται ιδιαίτερα ταλαντούχα. Ο Τομ Μπάρκλεϊ, μεγαλοπαραγωγός ταινιών, αντιλαμβάνεται το ταλέντο της Κατρίν και αποφασίζει να κάνει μαζί της μια ταινία με σκοπό να ανυψώσει το πεσμένο ηθικό των συμπατριωτών του. Ενώ η ταινία ετοιμάζεται και το Λονδίνο βομβαρδίζεται, η Κατρίν ανακαλύπτει πως πίσω από τις κάμερες υπάρχει τεράστιο υλικό που μπορεί να τροφοδοτήσει το σινεμά, δηλαδή πάθος, δράμα, κωμωδία.
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Λίζα Έβανς.
 
ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΓΕΛΙΟ
Σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου
 
Τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση. Oι διάσημοι Yesmen οργανώνουν την πρώτη μεγάλη φάρσα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. O Μάρτιν Σόνεμπορν, κωμικός και ευρωβουλευτής, πρωτοτυπεί για να σώσει την Ελλάδα. Οι Flashmob διακόπτουν εκδηλώσεις με το χαμόγελο στα χείλη. Και κάποιοι πεθαίνουν κυριολεκτικά από το γέλιο. Στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του, ο διευθυντής του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ. Μια τραγωδία ανάμεσα σε τρεις κωμωδίες. 
Ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
 
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΔΑΞΑΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
Σκηνοθεσία: Κώστας Νταντινάκης:
 
Η ζωή και το έργο της ποιήτριας Βικτωρίας Θεοδώρου, χαρακτηριστικής εκπροσώπου της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια στα Χανιά, τα χρόνια της εξορίας, η απομόνωσή της και η συγγραφή του έργου της. 
Ντοκιμαντέρ παραγωγής 2009.

Ο ΕΛΚΟΜΕΝΟΣ ΕΠΙ ΚΡΗΜΝΟΥ, ΚΡΗΤΗ 1947
Σκηνοθεσία: Κώστας Νταντινάκης
 
Κρήτη, 1947. Ενώ στα Χανιά μαίνεται ο Εμφύλιος, τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου, παρακρατικοί της ομάδας Παύλου Γύπαρη απάγουν δολίως από το σπίτι του τον αγωνιστή ιερέα του ΕΑΜ Νικόλαο Αποστολάκη και αφού τον βασανίζουν απάνθρωπα, τον πετούν στον Κόκκινο Γκρεμό κοντά στις φυλακές Καλαμίου. Η σύζυγός του εκτοπίζεται από το Νεροχώρι Αποκορώνου όπου διέμεναν, ενώ τα πέντε παιδιά τους συνεχίζουν να διώκονται μέχρι τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.
Ντοκιμαντέρ.
 
 
Φωτογραφία από την ταινία: THE DAUGHTER

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)