to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Δυο σκηνοθέτιδες από τη Μεσόγειο

Πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία περιλαμβάνει η ταινία της Κάρλα Σιμόν, «Ένα αξέχαστο καλοκαίρι», η οποία αφηγείται μια ιστορία ενηλικίωσης ενός 6χρονου κοριτσιού στην επαρχία της Καταλονίας. Η εξαιρετική αυτή ταινία από μια ανερχόμενη νέα σκηνοθέτιδα από την Ισπανία, κερδίζει δικαίως την προσοχή των σινεφίλ κατά την τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα.


Το ίδιο συμβαίνει και με ακόμη μία ταινία από τη Μεσόγειο, τις «Ιστορίες αγάπης που δεν ανήκουν σε αυτόν τον κόσμο», της γνωστής ιταλίδας σκηνοθέτιδας, Φραντσέσκα Κομεντσίνι. Εδώ έχουμε μια ερωτική ιστορία από εκείνες όμως που μας βρίσκουν αναπάντεχα, όπως συμβαίνει συχνά με τις ερωτικές σχέσεις.

Στο «Αγαπώντας τον Πάμπλο», ο Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόγια, αφηγείται τη ζωή του διαβόητου βαρόνου της ηρωίνης, Πάμπλο Εσκομπάρ, μέσα από τα μάτια της ερωμένης του. Στο «Οι πειρατές της Σομαλίας», ο Μπράιαν Μπάκλεϊ, αφηγείται κι αυτός την αληθινή ιστορία ενός συγγραφέα ο οποίος έζησε μαζί με τους πειρατές για 6 μήνες. Στην «Κρυφή συνταγή», ο ισραηλινός σκηνοθέτης, Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ, αφηγείται την ιστορία μιας παράξενης σχέσης. Τέλος, ο Γκάρι Ρος, σκηνοθετεί το σίκουελ «Η συμμορία των 8», με πρωταγωνίστριες οκτώ γυναίκες.  



ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ESTIU
Σκηνοθεσία: 
Κάρλα Σιμόν
Πρωταγωνιστούν: Λάγια Αρτίγκας, Πάουλα Ρόμπλες, Μπρούνα Κούζι, Νταβίντ Βερνταγκουέρ, Φερμί Ράιχατς, Μόντσε Σαντζ

Η 6χρονη Φρίντα εγκαταλείπει το σπίτι της στη Βαρκελώνη και μετακομίζει στην εξοχή, στο σπίτι του αδελφού της μητέρας της. Οι γονείς της έχουν πεθάνει και την κηδεμονία της αναλαμβάνει ο θείος της Εστεβάν, και θεία της Μάργα. Τη νέα οικογένεια της Φρίντα συμπληρώνει η εξαδέλφη της, η 3χρονη Άννα. Το κορίτσι προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι του έχει συμβεί και να συνηθίσει τη νέα του ζωή στο διαφορετικό περιβάλλον της επαρχίας και με διαφορετικούς ανθρώπους. Φαινομενικά ήρεμη και λιγομίλητη η Φρίντα αρχίζει να αντιδρά άσχημα χωρίς προφανή λόγο ενώ δείχνει ανταγωνιστικές τάσεις και ιδιαίτερη ζήλεια απέναντι στην Άννα. Κάποια στιγμή μάλιστα, η ζήλεια αυτή θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Όμως η αγάπη που της δείχνουν ο θείος και η θεία της θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και τελειώνοντας το καλοκαίρι η Φρίντα θα είναι εντελώς διαφορετική.

Θαυμάσια προσέγγιση ενός δύσκολου θέματος με ιδιαίτερα προσεγμένη σκηνοθεσία, χωρίς βερμπαλισμούς και υπερβολές, αλλά απολύτως προσγειωμένη και ειλικρινή. Ο φαινομενικά νωχελικός ρυθμός υποκρύπτει τον ανελέητο εσωτερικό πόλεμο ο οποίος γίνεται μέσα στην ψυχή της μικρής Φρίντα η οποία προσπαθεί να βρει τη θέση στο κόσμο. Και ο κόσμος αυτός είναι η νέα της οικογένεια στην οποία βρέθηκε εντελώς ξαφνικά.

Συγκινητικό αλλά όχι δακρύβρεχτο δράμα, χαμηλών τόνων αλλά πολλών μεγατόνων με αξιοσημείωτες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς, μικρούς και μεγάλους. Η Λάγια Αρτίγας, στο ρόλο της Φρίντα είναι εξαιρετική.
Η Κάρλα Σιμόν με το «Ένα αξέχαστο καλοκαίρι», κάνει ένα σινεμά η δύναμη του οποίου βρίσκεται στην ίδια την απλότητά του. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τίποτε περισσότερο από μια ιστορία γεμάτη αλήθεια, να μια δεμένη αλλά όχι αυστηρή και τυποποιημένη αφήγηση και, κυρίως, να αφήσει χώρο στην εικόνα να μιλήσει μέσα από τις εκφράσεις και τα βλέμματα.

Η ταινία κέρδισε τρία βραβεία Γκόγια της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενη Γυναίκας Ηθοποιού και Καλύτερου Β΄ Ανδρικού Ρόλου) ενώ ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Στο Φεστιβάλ του Βερολίνου κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας σε όλα τα τμήματα του φεστιβάλ και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Generation Kplus (ταινίες κατάλληλες και για μικρά παιδιά). Επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Μπουένος Άιρες (BAIFIC), κέρδισε το βραβείο κοινού, ενώ στο Φεστιβάλ της Μάλαγα κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ισπανικής Ταινίας.

Τέλος στο Φεστιβάλ των Καννών η Σάλμα Χάγιεκ απένειμε στην Κάρλα Σιμόν το Βραβείο ‘Γυναίκες σε Δράση’ για Νέα Ταλέντα.



ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
AMORI
Σκηνοθεσία:
 Φραντσέσκα Κομεντσίνι
Πρωταγωνιστούν: Λουτσία Μασίνο, Τόμας Τραμπάκι, Καρλότα Νατόλι, Ιάια Φόρτε, Βαλεντίνα Μπελέ, Καμίλα Σεμίνο Φάβρο, Φίλιπο Ντίνι

Οι ερωτικές σχέσεις είναι φτιαγμένες από παράξενα υλικά, συχνά άγνωστα, μη αναγνωρίσιμα. Κάποιοι λένε πως καμιά ερωτική σχέση δε μοιάζει με άλλη, αν και φαινομενικά μπορεί να φαίνονται ίδιες κι απαράλλαχτες. Αφήστε δε που ούτε οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν υποψιάζονται καν αυτό που θα συμβεί, πριν συμβεί!

Η Κλαούντια και ο Φλάβιο είναι ένα ζευγάρι που ο παθιασμένος έρωτάς τους σταμάτησε ξαφνικά. Δεν είναι κάτι περίεργο, άλλωστε ο έρωτας παίζει διαρκώς τέτοια παιχνίδια. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Κλαούντια είναι πλέον 50 ετών και φαίνεται να χάνει τον κόσμο γύρω της ενώ η αυτοπεποίθησή της βυθίζεται. Αντίθετα ο Φλάβιο είναι γεμάτος όρεξη για ζωή και η αυτοπεποίθησή του είναι τα ουράνια. Όταν μάλιστα στη ζωή του εμφανίζεται η Τζόρτζια, μια πανέμορφη 30άρα, ο Φλάβιο την ερωτεύεται αμέσως! Όμως φαίνεται πως η ζωή έχει φροντίσει και για την Κλαούντια. Μόνο που στη δική της περίπτωση, δεν είναι μόνο η διαφορά ηλικίας που την τρομάζει αλλά και το γεγονός πως το αντικείμενο του πόθου της είναι γυναίκα, η Νίνα! Φοβάται ακόμη πως αυτό που νιώθει η Νίνα είναι πιο πολύ θαυμασμός παρά αγάπη. Όμως είναι τόσο όμορφη, τόσο σαγηνευτική. Το μόνο που μένει είναι η Κλαούντια να πάρει τη μεγάλη απόφαση.

Πολύ ενδιαφέρουσα δραματική κομεντί, ένα πορτρέτο ερωτικών σχέσεων για το αναπάντεχο του ερωτικού πάθους.



ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΜΠΛΟ
LOVING PABLO
Σκηνοθεσία: 
Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόγια
Πρωταγωνιστούν: Πενέλοπε Κρούθ, Χαβιέ Μπάρδέμ, Πέτερ Σάρσγκααρντ, Ζούλιετ Ρεστρέπο, Νταβίντ Βαλένθια

Η νεαρή δημοσιογράφος Βιρχίνια Βαγιέχο συναντά τον Πάμπλο Εσκομπάρ το 1982, γοητεύεται από το φιλανθρωπικό του έργο και την προσωπικότητά του και τον ερωτεύεται. Έκτοτε και για τα επόμενα πέντε χρόνια, η διάσημη τότε δημοσιογράφος, κοσμική και πρώην μοντέλο ήταν η ερωμένη του, το πιο έμπιστό του άτομο, η πληροφοριοδότης του. Δεν αναρωτιέται από που προέρχονται τα χρήματά του μέχρις ότου ο Εσκομπάρ εξαπολύει πόλεμο στην κυβέρνηση της Κολομβίας και η ζωή της Βιρχίνια απειλείται.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Χαβιέρ Μπαρδέμ - που είναι και παραγωγός της ταινίας -  επιθυμούσε τη δημιουργία μιας ταινίας με πρωταγωνιστή τον πιο περιβόητο ναρκέμπορα όλων των εποχών.  Αυτό που ο ηθοποιός ξεχώρισε στο «Αγαπώντας τον Πάμπλο» είναι ότι η ταινία παρουσιάζει τον Εσκομπάρ, όχι στερεοτυπικά αλλά μέσα από τα μάτια της ερωμένης του Βιρχίνια Βαγιέχο, καθώς και όλων εκείνων που γνώρισαν τις πιο ανθρώπινες πτυχές του.

Για την ιστορία: Ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν ο γιος ενός αγρότη που κατάφερε χάρη στις παράνομες δραστηριότητες του καρτέλ του, αλλά και τη δημοφιλία του στον λαό, να γίνει ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με μια περιουσία που σε σημερινά χρήματα θα άγγιζε τα 55 δις δολάρια.

Ο «βασιλιάς της κοκαΐνης», όπως τον αποκαλούσαν, εκτόξευσε την πώληση του συγκεκριμένου ναρκωτικού στις ΗΠΑ, ενώ ήταν ο πρώτος που το εισήγαγε στην Ευρώπη. Όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς η δίψα του για σεβασμό και εξουσία είχε ως αποτέλεσμα τη σύντομη ανάμειξή του στην πολιτική της χώρας του, μια κίνηση που η κολομβιανή κοινωνία έστεψε με δάφνες καθώς ο Εσκομπάρ έγινε η ισχυρή φωνή των φτωχών και αδυνάμων.

Η περίοδος της «ηγεμονίας» του καρτέλ του Εσκομπάρ οδήγησε την Κολομβία σε μια φριχτή, ταραχώδη εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται, μια εποχή που η χώρα έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη και κόστισε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους, ενώ κατέστησε τον Εσκομπάρ τον πιο περιζήτητο καταζητούμενο στον κόσμο. Η προσωπικότητά του έχει εμπνεύσει από τον θάνατό του το 1993 μέχρι σήμερα τη δημιουργία πολλών ντοκιμαντέρ, σειρών και ταινιών.



ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΟΜΑΛΙΑΣ
THE PIRATES OF SOMALIA
Σκηνοθεσία:
 Μπράιαν Μπάκλεϊ
Πρωταγωνιστούν: Ίβαν Πίτερς, Αλ Πατσίνο, Μέλανι Γκρίφιθ, Μπαρκάντ Αμπντί 

Ο Τζέι Μπαχαντούρ αν και νέος, έχει μαζέψει κάμποσες επαγγελματικές απογοητεύσεις. Έτσι όταν γνωρίζει το ίνδαλμά του. Το δημοσιογράφο Σίμουρ Τόλμπιν, αποφασίζει πως είναι η ευκαιρία να γράψει το πρώτο του βιβλίο. Αυτό όμως απαιτεί μια μεγάλη και δύσκολη δημοσιογραφική έρευνα. Έτσι ο Μπαχαντούρ τα παρατάει όλα και καταφέρνει να φτάσει στη Σομαλία για να εξερευνήσει τη ζωή των διαβόητων Σομαλών πειρατών. Ανάμεσά τους θα ζήσει έξι ολόκληρους μήνες και με τη βοήθεια του μεταφγραστή του θα καταφέρει να μάθει πολλά πράγματα για τους πειρατές. Μάλιστα με μία βιντεοκάμερα αρχίζει να καταγράφει τη ζωή τους και το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Όμως το θέμα του δε θα περιοριστεί σε αυτούς.

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Όπως λέει ο σκηνοθέτης, Μπράιαν Μπάκλεϊ, «Είναι μια ταινία για δύναμη του ανθρώπου για κοινωνική αλλαγή. Αμφισβητεί τόσο τα Μέσα Ενημέρωσης όσο και το Χόλιγουντ για τη στερεοτυπική απεικόνιση ξένων χωρών όπως η Σομαλία. Όλες αυτές οι ανακριβείς απεικονίσεις πιστεύω συνέβαλαν στη γενικευμένη ξενοφοβία και την έννοια της απαγόρευσης των προσφύγων στην Αμερική».



ΚΡΥΦΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
THE CAKEMAKER
Σκηνοθεσία:
 Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ
Πρωταγωνιστούν: Σάρα Άντλερ, Ζόχαρ Στράους, Τιμ Κάλκοφ, Σάντρα Σαντέ

Ο ζαχαροπλάστης Τόμας κάνει υπέροχα γλυκά. Επίσης είναι εραστής του Όρεν, ενός άνδρα από το Ισραήλ ο οποίος επισκέπτεται συχνά για δουλειές τη Γερμανία. Όμως όταν ο Όρεν σκοτώνεται σε τροχαίο, ο Τόμας αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι την Ιερουσαλήμ για να μάθει λεπτομέρειες για τη ζωή του ανθρώπου που αγαπούσε. Έτσι θα γνωρίσει την Ανάτ, τη γυναίκα του Όρεν η οποία διατηρεί ένα καφέ. Ψωρίς να της αποκαλύψει ποιος είναι θα της ζητήσει να εργαστεί στο καφέ της. Η Ανάτ δέχεται και σύντομα η πελατεία του μαγαζιού θα αυξηθεί κατακόρυφα χάρις στα γλυκά που παρασκευάζει ο Τόμας. Όμως θα κάνει δύο βασικά λάθη. Πρώτον, δε χρησιμοποιεί κοσέρ υλικά για την Παρασκευή των γλυκών του και δεύτερος δεν μπορεί να φανταστεί που θα φτάσει η σχέση με τη νεαρή γυναίκα του πρώην εραστή του. Έτσι θα φτάσει την κατάσταση μέχρι τα άκρα.

Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Επίσης η ταινία προβλήθηκε στους Ανοιχτούς Ορίζοντες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.



Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 8
OCEAN’ S 8
Σκηνοθεσία: 
Γκάρι Ρος 
Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Μπούλοκ, Κέιτ Μπλάνσετ, Αν Χάθαγουεϊ, Μίντι Κάλινγκ, Σάρα Πόλσον, Ακουαφίνα, Ριάνα, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ,   Ρίτσαρντ Άρμιταζ, Tζέιμς Κόρντεν

Σίκουελ της θρυλικής σειράς, με γυναίκες! Με ‘αρχηγό’ την αδελφή του Ντάν Όσεαν, Ντέμπι. Η οποία Ντέμπι έμεινε στη φυλακή 5 χρόνια, 8 μήνες και 12 ημέρες ακριβώς. Τόσο καιρό της πήρε να σχεδιάσει τη μεγαλύτερη ληστεία που έχει γίνει! Για να τα καταφέρει όμως χρειάζεται τις καλύτερες συνεργάτιδες. Έτσι κάνει αρχή από την πρώην παρτενέρ της στα κόλπα, Λου και οι δυο τους επικοινωνούν και συγκεντρώνουν τις υπόλοιπες που η κάθε μία έχει την ειδικότητά της. Έτσι θα επιστρατεύσουν την κοσμηματοπώλη Αμίτα, την πορτοφολού Κοστάνς, την εξπέρ κλεπταποδόχο Τάμι, τη χάκερ Νάιν Μπολ και τη σχεδιάστρια μόδας Ρόουζ. Στόχον των κοριτσιών είναι 150 εκατομμύρια δολάρια σε μορφή διαμαντιών, τα οποία θα κοσμούν τον λαιμό της παγκοσμίου φήμης ηθοποιού Ντάφνε Κλούγκερ, όσο θα βρίσκεται το επίκεντρο της εκδήλωσης της χρονιάς, του Met Gala. Το σχέδιο είναι τέλειο αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί!

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)