to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι λογαριασμοί ρεύματος δεν πληρώνονται με κέρδη μετοχών της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο

Το έκτακτο επίδομα μόλις διακοσίων (200) ευρώ που εξήγγειλε ο κος Μητσοτάκης για ένα τμήμα των συνταξιούχων αποτελεί μνημείο εξαπάτησης και κοροϊδίας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει την τεράστια επιβάρυνση από το ακραίο κύμα ακρίβειας στα βασικά αγαθά.


Άρθρο του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, για την εφημερίδα «60+»

Ο κος Μητσοτάκης χαρακτήριζε «ψίχουλα» το ένα (1) δισ. ευρώ της μόνιμης 13ης σύνταξης που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε χρόνο, ενώ τώρα δίνει μόλις 135 μόλις εκατ. ευρώ στο 27% μόνο των συνταξιούχων. Αν υπολογίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει στους συνταξιούχους για τη 13η σύνταξη για τα έτη 2020, 2021 και το 2022 από την 13η σύνταξη τρία (3) δισ. ευρώ κατανοούμε το μέγεθος της εξαπάτησης και κοροϊδίας.

Κανείς όμως, ούτε οι συνταξιούχοι, ούτε οι νέοι, ούτε οι παραγωγικές τάξεις, ούτε οι αγρότες αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την ακραία ακρίβεια στα βασικά αγαθά και ειδικότερα στην ενέργεια, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να αντιμετωπίσει.

Στο ρεύμα, εδώ και οκτώ μήνες που έχει ξεκινήσει η ακρίβεια, η κυβέρνηση επιλέγει να μην την αντιμετωπίζει, παρέχοντας ασυλία σε άδικα, ουρανοκατέβατα κέρδη στην αγορά ενέργειας, τη φορολόγηση των οποίων προτείνει ξεκάθαρα πλέον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης.

Εδώ και μήνες πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, έχουν προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν είτε στη λιανική ή στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις ακραίες αυξήσεις στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η κατά 88,3% κρατική, γαλλική EDF που έχει αντίστοιχη με τη ΔΕΗ δεσπόζουσα θέση στην αγορά, εφάρμοσε 4% πλαφόν στην αύξηση του κόστους ρεύματος και, για να αντισταθμίσει τη ζημιά, προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 2,5 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από το γαλλικό δημόσιο. Στην Ελλάδα από την άλλη η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να παραδώσει την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες, μέσω μάλιστα Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου για να γλιτώσει τη βάσανο της Βουλής, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Και ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει κέρδη στο Χρηματιστήριο για τη ΔΕΗ και ρεκόρ κερδοφορίας για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας Φυσικού Αερίου για το 2021, τα νοικοκυριά, οι αγρότες, οι δήμοι, οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει από την ακρίβεια στην ενέργεια. Η ενεργειακή φτώχεια χτυπάει την πόρτα όλων των νοικοκυριών και τίθεται υπό αμφισβήτηση η πρόσβασή τους στο αγαθό της ενέργειας.

Οι λογαριασμοί ρεύματος όμως δεν μπορούν να πληρωθούν με μετοχές της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, ούτε με τα χρυσά μπόνους και τις προκλητικές αμοιβές των γαλάζιων παιδιών που έχουν αλώσει όλους τους φορείς όπου συμμετέχει το δημόσιο.

Ο κος Χατζηδάκης ήταν αυτός που έλεγε τον Νοέμβριο του 2019 ότι θα απελευθερώσει τη ΔΕΗ από το ζουρλομανδύα του δημοσίου. Αυτό που εννοούσε τελικά ήταν η κατάργηση του ΑΣΕΠ και της συλλογικής σύμβασης στις προσλήψεις στη ΔΕΗ αλλά και η κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές των Διευθυντών. Χαρακτηριστικά η αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Στάσση, φτάνει στα 360.000 ευρώ το έτος, εξαπλάσια της περιόδου κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος έδωσε στον εαυτό του  μπόνους 60.000 ευρώ , στο τέλος του 2021!

Αυτό που έχει σημασία όμως για τους καταναλωτές είναι ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ την περίοδο 2015-2019 δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ, ενώ τώρα οι λογαριασμοί φέρνουν ηλεκτροσόκ.

Τώρα οι γαλάζιοι Διευθυντές πολλαπλασιάζονται με χρυσά μπόνους σε όλους τους δημόσιους φορείς ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, προσφάτως και τον ΕΦΚΑ, ενώ οι πολίτες παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας.

Μοναδική λύση για την ελληνική κοινωνία είναι πλέον η πολιτική αλλαγή.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)