to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 06.03.2018

Διεθνή

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας είναι ο μεγάλος... πονοκέφαλος του Γιούνκερ

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιμετωπίσει η Επιτροπή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα πρόβλημα όπως η Ιταλία;


Οι λαϊκιστές της Ιταλίας είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του JΓιούνκερ, γράφουν σήμερα οι Financial Times.
 
"Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιμετωπίσει  η  Επιτροπή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα πρόβλημα όπως η Ιταλία;", σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας. 
 
Και συνεχίζει:
 
Οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης  ξεκινούν σήμερα. Όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί , οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται  να πολεμήσουν για τα χρήματα. 
 
Το 2014, το Παρίσι, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες στοιχημάτισαν στον Matteo Renzi για να δώσει λύση στο οικονομικό χάος της Ιταλίας. Ο λόγος για αυτό ήταν μια σταθερή πεποίθηση που επικρατούσε στα ανώτατα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε ορισμένες εθνικές πρωτεύουσες, ότι ο Renzi και η κεντροαριστερή κυβέρνησή του έπρεπε να υποστηριχθούν. Αυτό οφείλεται τόσο στη δυνητική απειλή που θα μπορούσε να προκαλέσει η Ιταλία στη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αν και οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα, αλλά και λόγω της πεποίθησης ότι ο Renzi αντιπροσώπευε την τελευταία ελπίδα για μια ιταλική κυβέρνηση που είναι πραγματικά αποφασισμένη να παραμείνει στην καρδιά του σχεδίου της ΕΕ. 
 
Το πείραμα απέτυχε. Οι Ιταλοί ευρωσκεπτικιστές υπόσχονται  τώρα να ανακτήσουν  τον έλεγχο των δημοσίων  δαπανών, να αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις  και να μειώσουν τους φόρους. 
 
Ο Matteo Salvini, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά αποκάλεσε χθες  το ευρώ ως «λάθος» και ένα νόμισμα «καταδικασμένο να αποτύχει». Η συμπεριφορά της Ιταλίας  θα παρακολουθείται στενά στις μεγάλες  πρωτεύουσες της ευρωζώνης, όπως η Χάγη και το Βερολίνο. Όπως ένας διπλωμάτης της ευρωζώνης συνοψίζει τον πονοκέφαλο της ΕΕ: «όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ιταλία είναι ο άρρωστος της Ευρώπης, αλλά κανείς δεν έχει κανένα φάρμακο να προσφέρει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)