to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 10.10.2023

Διεθνή

Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανηλεώς την αποκλεισμένη Γάζα - Επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες στο Ασκελόν (liveblog)

«Βράζει» για τέταρτη ημέρα η Μέση Ανατολή, με τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εισβολή των χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία - Όλες οι εξελίξεις στο liveblog του Left.gr


Δραματικές ώρες για τους κατοίκους της Γάζας που δέχονται συνεχές σφυροκόπημα και βρίσκονται χωρίς νερό, βασικά είδη και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όσο το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό στην περιοχή προετοιμάζοντας χερσαία επέμβαση, η καθημερινότητα των Παλαιστινίων γίνεται εφιαλτική.

Μπαράζ ρουκετών από την Χαμάς στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν   

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς εξαπολύει αυτή την ώρα, απόγευμα Τρίτης, μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά της νότιας παράκτιας ισραηλινής πόλης Ασκελόν. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις ρουκέτες επλήγη ένα ξενοδοχείο στην πόλη αυτή.

Σειρήνες ηχούν εκεί και σε γειτονικές περιοχές. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπάιντα, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, προειδοποίησε τους κατοίκους του Ασκελόν, στη μεθόριο του Ισραήλ με την Λωρίδα της Γάζας, ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 17.00 για να εγκαταλείψουν την πόλη.

Γάζα: Χωρίς διαφυγή από τους βομβαρδισμούς

Στη Γάζα, ανάμεσα σε συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων και υποδομών οι Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από νεκρούς που κείτονται στους δρόμους. Χιλιάδες προσπαθούν να φύγουν από την περιοχή με τον ΟΗΕ να ανακοινώνει ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά τους 187.000, την ώρα που το μεθοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο από σήμερα είναι και αυτό κλειστό.

Στη Γάζα υπολογίζεται ότι κατοικούν σε ασφυκτικές συνθήκες 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 700, ανάμεσά τους και περισσότερα από 100 παιδιά.

Χθες χτυπήθηκε από την αεροπορική επιδρομή μια αγορά προσφύγων, με το πλήγμα να σκορπά τον θάνατο. Το Ισραήλ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι στόχευε ένα σπίτι που ανήκει σε διοικητή της Χαμάς, ενώ επιμένει ότι τα χτυπήματα αφορούν σε στρατιωτικούς στόχους και υποδομές της Χαμάς.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε περισσότερους από 900 στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη στα σύνορα της Γάζας, τον οποίο είχαν παραβιάσει οι παλαιστίνιοι ένοπλοι της Χαμάς, που πραγματοποίησαν το σαββατοκύριακο μαζική εισβολή στο ισραηλινό έδαφος, και ναρκοθετεί τα τμήματα στα οποία ο φράκτης είχε παραβιαστεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα απηύθυνε έκκληση για το άνοιγμα ενός «ασφαλούς διαδρόμου που θα εξασφαλίσει την είσοδο επείγουσας ιατρικής βοήθειας» στα νοσοκομεία της περιοχής, τα οποία έχουν πλέον κατακλυστεί από νεκρούς και τραυματίες.

Είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο τέσσερα ασθενοφόρα ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι ο βομβαρδισμός της πόλης Μπέιτ Χανούν έχει θέσει εκτός λειτουργίας το μοναδικό νοσοκομείο της.

«Συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του συστήματος υγείας. Αυτό απειλεί τη ζωή όλων των ασθενών και των τραυματιών», πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Περισσότεροι από 187.500 οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα - Τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου ζητεί ο ΠΟΥ

Το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Ocha) δήλωσε σήμερα πως σχεδόν 200.000 άνθρωποι, ή περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού, έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη Γάζα, αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες και αναμένουν ελλείψεις νερού και ηλεκτρισμού λόγω αποκλεισμού.

"Ο εκτοπισμός έχει κλιμακωθεί δραματικά σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπερνώντας τους 187.5000 από το Σάββατο. Οι περισσότεροι καταφεύγουν στα σχολεία της UNRWA", της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ocha Γενς Λάρκε, λέγοντας πως ο αριθμός των εκτοπισμένων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

"Η καταστροφή δρόμων και υποδομών εμποδίζει" την εργασία των ιατρικών ομάδων που προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα, είπε ο Λάρκε.

Η διευθύντρια επικοινωνίας του οργανισμού του ΟΗΕ Ταμάρα Αλριφάι σε βιντεοδιάσκεψη από το Αμάν είπε πως ο ΟΗΕ διαθέτει 54 σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι καταγράφηκαν 13 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας στη Λωρίδα της Γάζας από το Σαββατοκύριακο και πως οι ιατρικές προμήθειες που είναι αποθηκευμένες εκεί έχουν ήδη εξαντληθεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε επίσης το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Εδώ η ζωντανή μετάδοση του Αλ  Τζαζίρα από τη Γάζα

Όλες οι εξελίξεις σε liveblog (περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα να φορτώσει):

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)