to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 30.01.2018

Διεθνή

Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τη λίστα με τους «ανθρώπους» του Πούτιν

Ενδέχεται να τους επιβληθούν κυρώσεις σε αντίποινα για την φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016


Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα ονόματα Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και ενδέχεται να τους επιβληθούν κυρώσεις σε αντίποινα για την φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Η δημοσιοποίηση του πολυαναμενόμενου αυτού καταλόγου με τα ονόματα Ρώσων ολιγαρχών έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε αυτόν υπάρχουν περισσότερα από 200 ονόματα, μεταξύ των οποίων αυτά 114 Ρώσων αξιωματούχων και 96 επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων κυρίως του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, μεγιστάνων του μεταλλουργικού τομέα και του επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου.

Η δημοσιοποίηση της επτασέλιδης αυτής λίστας, που περιλαμβάνει κυρίως τους ολιγάρχες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, αλλά και πολλούς που βρίσκονται εκτός του άμεσου κύκλου του προέδρου Πούτιν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις, αλλά επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνει αυτό.

Ο κατάλογος συντάχθηκε στο πλαίσιο ενός πακέτου κυρώσεων που υιοθετήθηκαν με νόμο που υπεγράφη πέρυσι τον Αύγουστο στις ΗΠΑ και δημιουργεί τον κίνδυνο να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, καθώς απειλεί με διακοπή της διεθνούς χρηματοδότησης των κύκλων των πιο στενών προσώπων του προέδρου Πούτιν.

Ο γενικός διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι η ρωσική ανάμειξη δεν έχει σταματήσει και ότι η Μόσχα προσπαθεί, όπως φαίνεται, να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018 στις ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης χθες σχετικά με την επικείμενη δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού από τις ΗΠΑ ότι αποτελεί μια νέα προσπάθεια επηρεασμού των ρωσικών προεδρικών εκλογών του Μαρτίου και του Απριλίου, η οποία όμως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Με επιφύλαξη αντέδρασε σήμερα το Κρεμλίνο στη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας ενός καταλόγου με τα ονόματα Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και στα οποία ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις σε αντίποινα για την φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

"Οφείλουμε πρώτα να αναλύσουμε (την λίστα), καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο στην δημοσιοποίηση αυτή", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος τους Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που υφιστάμεθα εκδηλώσεις επιθετικότητας απέναντί μας, γι'αυτό και δεν θα πρέπει να υποκύψουμε σε συναισθηματισμούς, οφείλουμε πρώτα να τα κατανοήσουμε όλα και μετά να διαμορφώσουμε τη θέση μας", πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας ότι με το κείμενο αυτό "δεν επιβάλλεται σε καμία περίπτωση κάποια κύρωση ή περιορισμός", ο Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του που η λίστα αυτή θα μπορούσε "δυνάμει να ζημιώσει την εικόνα και τη φήμη των επιχειρήσεών μας, των επιχειρηματιών μας, των πολιτικών μας υπεύθυνων και των ηγετών μας".

"Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι ντε φάκτο όλος ο κόσμος αποκαλείται 'εχθρός των ΗΠΑ'", σημείωσε.

Πολλοί αντέδρασαν στη Ρωσία στη δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού. Ο πρόεδρος της Δούμα (Κάτω Βουλή) Βιατσεσλάβ Βολόντιν τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι "νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη συνοχή της κοινωνίας μας".

"Η περίληψη σε αυτήν την λίστα εικονικών κυρώσεων σε βάρος όλης της ηγετικής ελίτ της χώρας μας δείχνει ότι οι σχέσεις μας (με την Ουάσινγκτον) βαίνουν πραγματικά προς τη ρήξη", δήλωσε επίσης από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η ειρωνία του Πούτιν

Είναι «προσβλητικό» που δεν συμπεριελήφθη το όνομα μου, δήλωσε ειρωνικά ο πρόεδρος Πούτιν με αφορμή τη δημοσιοποίηση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών του καταλόγου που περιλαμβάνει ονόματα ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών στους οποίους ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ως υποψήφιος για την προεδρία με τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του, λέγοντας επίσης ότι ο κατάλογος αυτός βλάπτει τις διεθνείς σχέσεις γενικά ενώ χαρακτήρισε καθαρή βλακεία τη συρρίκνωση των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ σε μηδενικό σημείο.

Ο Πούτιν, αναφερόμενος στην προοπτική των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να οικοδομεί υπομονετικά τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, στον βαθμό που είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τι θέλουν λοιπόν», διερωτήθηκε κάποια στιγμή της ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος, για να πει στη συνέχεια ότι «οι ίδιες ( οι ΗΠΑ-σ.σ) πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε: θέλουμε να οικοδομήσουμε μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις βασισμένες στο διεθνές δίκαιο»

Όσον αφορά στην πρόθεση της Μόσχα να δώσει την δική της απάντηση στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα προς το παρόν δεν θα υιοθετήσει αντίμετρα. «Περιμέναμε αυτόν τον κατάλογο και δεν σας το κρύβω ότι ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε αντίμετρα και μάλιστα σοβαρά, τα οποία θα οδηγούσαν τις σχέσεις μας σε ένα εντελώς μηδενικό σημείο». Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «προς το παρόν δεν θα προβούμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο την χώρα μας απ’ ό,τι αυτόν τον κατάλογο των ΗΠΑ επειδή, όπως λένε, «τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωράει». Επισήμανε επίσης ότι η Ρωσία, παρότι δείχνει υπομονή σε πολλά ζητήματα, δεν σημαίνει ότι θα κάνει διαρκώς υποχωρήσεις. «Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν διαρκώς υποχωρήσεις», τονισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στο ακροατήριο του πως ξεκίνησε η αντιρωσική καμπάνια στον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Άρχισε εδώ και καιρό, μόλις αρχίσαμε να πατάμε στα πόδια μας, μόλις αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε τους τρομοκράτες στον Καύκασο, όπου την περίοδο εκείνη εκεί υπήρχαν τα πάντα, και η διαμάχη για την απατηλή δημοκρατία όπου εκεί πολεμούσαν οι μαχητές της Αλ Κάιντα και τότε άρχισαν να τους υπερασπίζονται τα διαφόρων ειδών κινήματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)