to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:37 | 15.11.2014

πηγή: Καθημερινή

Διεθνή

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τις επενδύσεις στα πυρηνικά όπλα

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε χθες ότι οι επενδύσεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου θα αυξηθούν «κατά 10% ετησίως για την επόμενη πενταετία».


Ρωσικός στρατηγικός πύραυλος τύπου Topol-M

 Παράλληλα, ύστερα από δύο δεκαετίες αμερικανορωσικής συνεργασίας για τη διασφάλιση πυρηνικού υλικού που βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος, ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας πυρηνικών, Σεργκέι Κιριένκο, ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση ότι «δεν προβλέπονται νέα κοινά έργα για το 2015».

«Εχουμε σταματήσει να εστιάζουμε την προσοχή μας και να αφιερώνουμε πόρους, κάτι που καταλήγει στη διαδεδομένη εντύπωση ότι μια σταδιοδρομία στα πυρηνικά προσφέρει υπερβολικά λίγες δυνατότητες εξέλιξης», είπε ο Χέιγκελ, παρουσιάζοντας έκθεση που αξιολογεί το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο και προβαίνει σε 100 συστάσεις για τη βελτίωσή του. «Η έκθεση εντόπισε στοιχεία συστηματικών προβλημάτων που αν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να υπονομεύσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της δύναμης στο μέλλον», πρόσθεσε. Μεταξύ των συστάσεων είναι η διοικητική αναδιοργάνωση, η προμήθεια νέου τύπου ελικοπτέρων για την εξαπόλυση τακτικών πυρηνικών όπλων και η αναθεώρηση του προγράμματος που αξιολογεί τη διανοητική υγεία όσων έχουν την ευθύνη του μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον πλανήτη.

Μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και η Ρωσία περιόρισαν το μέγεθος των οπλοστασίων τους, ενώ κατήρτησαν πρόγραμμα για τον παροπλισμό σοβιετικών πυραύλων με τη βοήθεια Αμερικανών ειδικών. «Υπάρχει πραγματικός φόβος ότι 20 χρόνια αμερικανορωσικής συνεργασίας για την ασφαλή διαχείριση πυρηνικού υλικού θα λάβουν τέλος με τη λήξη της χρονιάς και κάποια από τα οφέλη θα χαθούν», δήλωσε ο Μάθιου Μπαν, συντάκτης απόρρητης έκθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση του ρωσικού πυρηνικού υλικού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)