to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 27.05.2016

Διεθνή

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προς τους G7: Αντιμετωπίστε τις επείγουσες καταστάσεις για την υγεία

«Η ενίσχυση των παγκοσμίων συστημάτων υγείας, χωρίς την αύξηση της ικανότητας ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι σαν να χτίζεις ένα νοσοκομείο, αλλά ξεχνάς να συμπεριλάβεις ένα δωμάτιο επειγόντων περιστατικών»


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τους ηγέτες του G7 να αντιμετωπίσουν επειγόντως τα κρίσιμα κενά που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στην ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία καθώς και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μειώσουν τις τιμές σωτήριων για τη ζωή φαρμάκων.

Ιαπωνία, 26 Μαΐου 2016. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ο κόσμος είναι μόλις λίγο περισσότερο προετοιμασμένος για να ανταποκριθεί σε παρόμοια κρίσιμη κατάσταση, προειδοποιεί η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF), ενώ η έλλειψη Έρευνας & Ανάπτυξης σε φάρμακα και οι υπέρογκες τιμές των φαρμάκων απαιτούν επείγουσα και ενωμένη δράση από τους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην Ιαπωνία.

Παγκόσμια Συστήματα Υγείας: «Μη χτίζετε νοσοκομείο χωρίς δωμάτιο επειγόντων περιστατικών»

Καθώς οι ηγέτες των χωρών των G7 συγκεντρώνονται στην Ise-Shima της Ιαπωνίας για τις επόμενες δύο ημέρες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τους προτρέπουν να προβούν σε μια τολμηρή δέσμευση που θα διευκρινίζει τα μέσα για την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. 

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανταπόκριση στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία θα παραμείνει κεντρική σε όλες τις συζητήσεις για την υγειονομική ασφάλεια και την παγκόσμια κάλυψη των ιατρικών αναγκών», αναφέρει η Δρ. Monica Rull, Σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε θέματα υγείας. «Η ενίσχυση της ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να καθοδηγείται από τις ιατρικές ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται σε κρίση, αντί να ενεργοποιείται μόνο όταν θεωρείται ότι υπάρχει απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια». 

Είναι αξιέπαινος ο στόχος της καθολικής κάλυψης. Δεν πρέπει να υπάρχει κάνεις χωρίς πρόσβαση  σε υγειονομική περίθαλψη και δεν πρέπει να απαιτούνται ιδιαίτερες προσπάθειες από τους ανθρώπους που έχουν οικονομικές δυσκολίες.  

Όμως είναι σαφές ότι οι ανάγκες και οι απειλές των μαζικών επιδημικών ασθενειών παραμένουν, από εξάρσεις κρουσμάτων του Έμπολα, νωρίτερα φέτος στη Δυτική Αφρική, έως την τρέχουσα επιδημία κίτρινου πυρετού στην Αγκόλα.

Είναι χαρακτηριστική σήμερα η περιορισμένη ικανότητα ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών. Οι χώρες του G7 πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την ευκαιρία να ηγηθούν μιας διεθνούς κοινότητας που θα κάνει περισσότερα για την κάλυψη των ελλειμμάτων χωρών που δεν μπορούν μόνες τους να ανταποκριθούν, ή όπου μέρος του πληθυσμού παραμελείται  ή περιθωριοποιείται. 

«Η ενίσχυση των παγκοσμίων συστημάτων υγείας, χωρίς την αύξηση της ικανότητας ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι σαν να χτίζεις ένα νοσοκομείο, αλλά ξεχνάς να συμπεριλάβεις ένα δωμάτιο επειγόντων περιστατικών», επεσήμανε ο Jeremie Bodin, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιαπωνία.

Χαμηλώστε τις τιμές σωτήριων φαρμάκων: Ακολουθήστε την πρωτοπορία της Γαλλίας στην πρόσβαση στα φάρμακα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συγχαίρουν τη γαλλική κυβέρνηση για την πρωτοποριακή πολιτική της στο ζήτημα της πρόσβασης στα φάρμακα καθώς και γιατί έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα την Έρευνα & Ανάπτυξη για τη δημιουργία φαρμάκων.  Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει τη σκληρή αντίθεση άλλων μελών του G7 στην προώθηση ζητημάτων πρόσβασης στα φάρμακα – συμπεριλαμβανομένων και των υπερβολικά ψηλών τιμών. 

Την ίδια στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προτρέπουν άλλες κυβερνήσεις των G7 να μην υποκύψουν στις πιέσεις των φαρμακευτικών λόμπι να παραγνωρίζουν ή να υποτιμήσουν τις συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα στην σύνοδο και εξής.

«Κάθε μέρα στα προγράμματά μας βλέπουμε τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εξαιτίας των πολύ υψηλών τιμών των φαρμάκων ή λόγω της έλλειψης κατάλληλης θεραπείας», σημείωσε ο Δρ. Greg Elder, Ιατρικός Συντονιστής στην καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την πρόσβαση. «Ωστόσο, σήμερα αυτή είναι μια παγκόσμια κρίση και αξίζει την προσοχή των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου, ώστε να αναλάβουν δράση. Οι κυβερνήσεις πρέπει επιτέλους να βγάλουν τα κεφάλια τους από την άμμο και να βρουν λύση ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται για να παραμείνουν ζωντανοί και υγιείς. Χρειάζεται επίσης να αντιληφθούν ότι η παγκόσμια κάλυψη των ιατρικών αναγκών είναι ανέφικτη αν δεν μειωθούν οι υψηλές τιμές των φαρμάκων».

Η δημόσια προσοχή έχει επικεντρωθεί στις υπερβολικές τιμές των νέων φαρμάκων κατά της ηπατίτιδας C, τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν τιμολογήσει περισσότερο από 1 δολάριο ανά χάπι (ή σχεδόν 100 δολάρια ανά κύκλο θεραπείας), κάνοντας την Ηπατίτιδα C μια θανατηφόρα ασθένεια που πλήττει 150 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώνει 700.000 κάθε χρόνο.

Σήμερα, ακόμα και με τα νέα φάρμακα που μπορούν να προσφέρουν θεραπεία σε 12 εβδομάδες, η ηπατίτιδα C, είναι η πρώτη αιτία θανάτου από μολυσματικές ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μία αυξανόμενη οργή για την έλλειψη αντιβιοτικών για τη θεραπεία ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων, οι οποίες, σύμφωνα με πρόβλεψη πρόσφατης έκθεσης της βρετανικής κυβέρνησης, θα μπορούσαν να σκοτώσουν 10 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως μέχρι το 2050.

Ο Έμπολα είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου δεν υπήρχαν ούτε εμβόλια ούτε θεραπείες για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας εκτός ελέγχου. Αυτά τα παραδείγματα αντανακλούν την επείγουσα ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος που διενεργείται η φαρμακευτική έρευνα, έτσι ώστε να στρέφεται προς την αντιμετώπιση των ουσιωδών αναγκών υγείας για να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται σε μια προσιτή τιμή. 

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να βάζουν το εμπόριο πάνω από τις ανθρώπινες ζωές», σημείωσε η Nathalie Ernoult, της Καμπάνιας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Φάρμακα. «Ο χρόνος εξαντλείται και όλοι παρακολουθούμε πώς οι κυβερνήσεις του G7 θα προωθήσουν το ζήτημα αυτό». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)