to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 31.03.2019

Διεθνή

«Οι Εργατικοί πιθανόν να χρειαστεί να καταθέσουν και νέα πρόταση μομφής»

Το κοινοβούλιο πρόκειται αύριο Δευτέρα να ξεκινήσει έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας για εναλλακτικές επιλογές στο Brexit


Στην εκτίμηση ότι μπορεί να έρθει η ώρα που οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί θα καταθέσουν και νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, προέβη σήμερα, Κυριακή η εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος Έμιλυ Θόρνμπερι.

Η κυβέρνηση της Μέι επέζησε μιας πρότασης μομφής τον Ιανουάριο, την επομένη που η συμφωνία της πρωθυπουργού για το Brexit καταψηφίστηκε για πρώτη φορά. Από τότε έχει απορριφθεί άλλες δύο φορές.

Ερωτηθείσα αν οι Εργατικοί θα καταθέσουν και νέα πρόταση μομφής, η Θόρνμπερι είπε στο Sky News: "Θα δούμε. Προφανώς φαίνεται ότι θα έρθει αυτή η στιγμή που θα χρειαστεί να καταθέσουμε νέα πρόταση μομφής". Η ίδια είπε ότι είναι "πιθανόν" η Βρετανία να επιδίωκε τον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ αν οι Εργατικοί βρίσκονταν στην κυβέρνηση.

«Πιέσεις για έξοδο χωρίς συμφωνία»

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερ δήλωσε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι «δέχεται τεράστιες πιέσεις από ορισμένους από τους υπουργούς της της πρώτης γραμμής που επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία».

Ο Άλιστερ Μπερτ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να υποστηρίξει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για εναλλακτικές επιλογές στο Brexit, δήλωσε ακόμη ότι δεν θεωρεί πως οι εθνικές εκλογές θα βοηθούσαν τη χώρα.

Ερωτηθείς αν η Μέι θα πρέπει να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές, ο Μπερτ είπε στο Sky News: "Η πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι αναμένει να αποχωρήσει αφού ξεκινήσει το πρώτο στάδιο του Brexit - δεν αναμένω εθνικές εκλογές πριν συμβεί αυτό. Επομένως, η απάντηση σε αυτό πιθανόν θα ήταν 'όχι' ".

«Η Μέι θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης»

Παράλληλα,  υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ σημείωσε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός «θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά την επιλογή να επιδώξει μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ αν το κοινοβούλιο το υπερψηφίσει».

Το κοινοβούλιο πρόκειται αύριο Δευτέρα να ξεκινήσει έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας για εναλλακτικές επιλογές στο Brexit.

Στον πρώτο γύρο η ιδέα της επιδίωξης μιας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ ήταν μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές παρότι δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία.

Ερωτηθείς από την τηλεόραση του BBC αν η Μέι θα πρέπει να επιστρέψει στην ΕΕ και να διαπραγματευτεί για μια τελωνειακή ένωση αν την υπερψηφίσει το κοινοβούλιο, ο Γκοκ απάντησε: "Θεωρώ ότι θα πρέπει να το εξετάσει πολύ προσεκτικά".

"Αν το κοινοβούλιο ψηφίσει μαζικά κατά της αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αλλά υπέρ ενός πιο ήπιου Brexit, τότε δεν θεωρώ ότι είναι εφικτό να πούμε ότι θα αγνοήσουμε την επιθυμία του κοινοβουλίου και θα αποχωρήσουμε χωρίς μια συμφωνία".

Ο Γκοκ είπε επίσης ότι η τρεις φορές απορριφθείσα συμφωνία της Μέι δεν είναι άκυρη, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για τους βουλευτές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)