to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:09 | 17.05.2017

Πολιτική

Οι δασικοί χάρτες, τα αρδευτικά έργα και οι βιολογικοί καθαρισμοί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΕΝΠΕ, παρουσία του Σ. Φάμελλου

Οι δασικοί χάρτες, τα αρδευτικά έργα και οι βιολογικοί καθαρισμοί βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής, πολύωρης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην οποία παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος συζήτησε για όλα τα θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και άπτονται του τομέα ευθύνης του.


 

Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συλλογή υπογραφών για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σχετικά με την τιμολόγηση του νερού. Όπως είπε, βασικός στόχος είναι η ανάκτηση του κόστους να προέλθει μέσα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων κι όχι με αύξηση της τιμής.

 

Η τιμολόγηση του νερού είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν, κεντρικό κράτος και περιφέρειες, να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να προκηρύξουν νέα αρδευτικά έργα. Επίσης, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι στο τέλος Ιουνίου πρόκειται να ολοκληρωθεί, σε τεχνικό επίπεδο, ο σχεδιασμός της πρώτης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

 

Σε ό, τι αφορά τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, υπάρχει συνεργασία και πρόκειται να υπογραφεί επιτελική προγραμματική σύμβαση των συναρμόδιων υπουργείων, των Περιφερειών και των Δήμων, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε περίπου 200 οικισμούς της χώρας άνω των 2.000 κατοίκων, συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

 

Ο ρόλος των Περιφερειών είναι νευραλγικής σημασίας, καθώς καλούνται να διαχειρισθούν μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού. Για τους δασικούς χάρτες, τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ επισήμαναν ότι στην κατάρτισή τους δεν λήφθηκαν υπ’ όψη τα διαγράμματα αναδασμών και διανομών, καθώς και άλλες διοικητικές πράξεις της Δασικής Υπηρεσίας (όπως άδειες εκχέρσωσης, παραχωρητήρια).

 

Αποτέλεσμα αυτού είναι, εκτάσεις με νόμιμο τίτλο από αναδασμό ή διανομή (κληροτεμάχια) να φαίνονται ότι διέπονται από τις διατάξεις της Δασικής νομοθεσίας ή εκτάσεις με νόμιμες άδειες εκχέρσωσης και παραχωρητήρια να φαίνονται ότι διέπονται και αυτές από της διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

 

Επίσης, αγροτικές εκτάσεις του 1945 οι οποίες σήμερα φαίνονται να είναι δασωμένες με κωδικό χαρακτήρα (ΑΔ), δηλαδή ήταν άλλης μορφής το 1945, όμως σήμερα φαίνονται ως δασικές. Επειδή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δοθεί λύση να μη χρειάζεται υποβολή αντίρρησης μέχρι 12 Ιουνίου για τις εκτάσεις των αναδασμών και διανομών που έχουν τίτλο, αλλά φαίνονται στους δασικούς χάρτες ως δασικές ή χορτολιβαδικές (ορθοφωτοχάρτες του 1945), η ΕΝΠΕ ζήτησε να επιλυθεί το πρόβλημα χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός επισήμανε, ότι μια σειρά από τις προτάσεις που κατέθεσε εξ υπαρχής η ΕΝΠΕ στο θέμα των δασικών χαρτών, έχουν γίνει αποδεκτές από το υπουργείο, όπως η μείωση του κόστους των τελών αντίρρησης και η ατέλεια για τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

 

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλιστεί κάθε ευρώ από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό. Ακόμη δεσμεύτηκε να εξεταστούν και άλλα ζητήματα που έθεσαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ και τα οποία προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες, όπως το τεκμήριο κυριότητας και θέματα ιδιοκτησίας, τη δυνατότητα διαχείρισης δασωμένων αγρών κα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)