to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:10 | 20.04.2021

Διεθνή

Ρωσία: Παράνομες έκριναν οι αρχές τις κινητοποιήσεις υποστηρικτών του Ναβάλνι - Συνελήφθησαν συνεργάτες του

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι παράνομες και κάλεσαν τον κόσμο να μην συμμετάσχει σε αυτές - Συνέλαβαν συνεργάτες του Ναβάλνι


Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε σήμερα αρκετούς συνεργάτες του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και πραγματοποιήσε έρευνες σε δύο περιφερειακά γραφεία του, όπως ανακοίνωσε ομάδα παρακολούθησης των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, μία ημέρα πριν από τις σχεδιαζόμενες διαμαρτυρίες συμπαράστασης προς τον Ναβάλνι, η υγεία του οποίου επιδεινώνεται στην φυλακή όπου κρατείται.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές στα περιφερειακά γραφεία του Ναβάλνι στην πόλη Κρασνοντάρ που βρίσκεται στην νότια Ρωσία και στην περιοχή Τσελιάμπινσκ της κεντρικής Ρωσίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info, που καταγράφει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις συλλήψεις ακτιβιστών. Επτά ακτιβιστές του Ναβάλνι σε διαφορετικές περιοχές συνελήφθησαν με διάφορες κατηγορίες, αναφέρει ο εν λόγω ιστότοπος.

Στην πόλη Βόλγκογκραντ, όπως γράφει η Novaya Gazeta, συνέλαβαν τον συντονιστή του τοπικού γραφείου του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιεβγκένι Κοτσέγκιν, στον οποίο επέβαλαν ποινή κράτησης 25 ημερών επειδή παραβίασε την νομοθεσία περί διοργάνωσης συγκεντρώσεων. Το πρακτορείο TASS αναφερόμενο στο ίδιο θέμα γράφει ότι «αυτή είναι η πρώτη σύλληψη στην Ρωσία για εκκλήσεις να συμμετάσχει ο κόσμος σε μη εγκεκριμένη δράση της 21ης Απριλίου».

Το δίκτυο ακτιβιστών του Ναβάλνι αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις. Την Παρασκευή, οι εισαγγελικές αρχές της Μόσχας ζήτησαν να χαρακτηρισθούν οι περιφερειακές οργανώσεις του Ναβάλνι και το Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς ως «εξτρεμιστικές», πρόταση που αν γίνει αποδεκτή από την δικαιοσύνη θα θέσει εκτός νόμους τις δραστηριότητές τους.

Η εισαγγελία της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς, τα γραφεία του Ναβάλνι και το Ίδρυμα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, «ενεργούν κατά παραγγελία διαφόρων ξένων κέντρων, που προβαίνουν σε υπονομευτικές ενέργειες στην Ρωσία». Η σχετική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εισαγγελίας της Μόσχας.

Δεν εγκρίθηκαν οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει οι υποστηρκτές του Α. Ναβάλνι

Οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν ενέκριναν την διοργάνωση συγκέντρωσης συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι, που έχουν προγραμματίσει οι υποστηρικτές του για αύριο.

Οι ρωσικές αρχές, οι οποίες έχουν απαγορεύσει και άλλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά το παρελθόν, συλλαμβάνοντας χιλιάδες διαδηλωτές, δήλωσαν ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι παράνομες και κάλεσαν τον κόσμο να μην συμμετάσχει σε αυτές.

Συγκεκριμένα οι αρχές της Μόσχας αρνήθηκαν στους διοργανωτές να διοργανώσουν μια δημόσια εκδήλωση διάρκειας δύο ωρών με τη συμμετοχή 100.000 ατόμων στην πλατεία Μανέζ της Μόσχας στις 21 Απριλίου, λόγω της ισχύουσας απαγόρευσης μαζικών εκδηλώσεων εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί με τον κορονοϊό, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το γραφείο τύπου της Διεύθυνσης περιφερειακής ασφαλείας και καταπολέμησης της διαφθοράς της Μόσχας.

Η ίδια Διεύθυνση επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι σε περίπτωση που γίνουν οι συγκεντρώσεις, οι διοργανωτές τους και όσοι συμμετάσχουν σε αυτές θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Παράλληλα επισημαίνει ότι η σχετική αίτηση για την διεξαγωγή της συγκέντρωσης υπεβλήθη κατά παράβαση των απαιτήσεων του νόμου και πως οι πολίτες εκείνοι που εμφανίζονται ως διοργανωτές της, αυτή την στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό.

Οι συνεργάτες του σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου έχουν καλέσει τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν αύριο--ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος Πούτιν θα εκφωνήσει την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους-- διαμαρτυρόμενοι για την μεταχείρισή του από τις σωφρονιστικές αρχές.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)