to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι αποδείξεις για τον «πληθωρισμό απληστίας» στην Ελλάδα

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα υπερκέρδη που δημιουργήθηκαν για λίγες εταιρείες στην Ελλάδα συνέβαλαν στην εκτόξευση της ακρίβειας εις βάρος εκατομμυρίων πολιτών


Ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός απληστίας (greedflation) έχει ισχυρές βάσεις στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να «σφυρίζει» αδιάφορα. Ουσιαστικά, ο όρος σημαίνεται ότι τα υπερκέρδη που δημιουργήθηκαν σε λίγες επιχειρήσεις ενισχύουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό -ήτοι την ακρίβεια- στα προϊόντα εις βάρος των πολιτών. Το θέμα ανέδειξε πρώτα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακολούθησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πριν λίγες ημέρες ήρθε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να θέσει το ζήτημα. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση φαίνεται να μη δίνει καμία βάση ούτε να αντιδρά, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα στοιχεία

Υπάρχει όμως το συγκεκριμένο φαινόμενο στην Ελλάδα; Αξίζει να επισημανθεί ότι, στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τη συμμετοχή των κερδών στις πληθωριστικές πιέσεις, τα στοιχεία έδειχναν ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε ό,τι αφορά την αύξηση του μεριδίου των κερδών μεταξύ 2019 και 2022, από το 34,4% στο 39,2%. Προηγείται η Ιρλανδία με αύξηση από το 60,4% στο 65,6% και η Νορβηγία από το 38,7% στο 55%. Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία της Eurostat για το μερίδιο των κερδών των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών. Στην Ελλάδα είναι 47,5%, έναντι μέσου όρου της Ευρωζώνης 40,8% και είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Ιρλανδία. Το 2019 ήταν 39,1%, για να σκαρφαλώσει στη συνέχεια στο 39,4% το 2020 και στο 44,6% το 2021.

Ακόμη, οι αναλυτές εκτιμούν την πληθωριστική επίδραση των κερδών υπολογίζοντας τη συμμετοχή τους στον αποπληθωριστή ΑΕΠ - και εκεί η Ελλάδα επίσης πρωταγωνιστεί. Σύμφωνα με εκτίμηση που είχε δημοσιεύσει το Bloomberg στο τέλος Απριλίου, με βάση στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός κερδών ήταν ο τρίτος υψηλότερος στην Ε.Ε. το τέταρτο τρίμηνο του 2022, στο 7,8%, μετά τη Λιθουανία και την Ιρλανδία. Συνεπώς, το συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα για τις τσέπες των πολιτών κυριαρχεί στη χώρα, καθότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. συντήρησε τα συγκεκριμένα υπερκέρδη, χωρίς να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.

Τι συνέβη το 2022

Αλλωστε, οι 150 εισηγμένες που δημοσίευσαν αποτελέσματα για το 2022 -συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των επενδυτικών και των ασφαλιστικών εταιρειών- εμφάνισαν καθαρά κέρδη συνολικά 10,41 δισ. ευρώ, σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση κατά 303,6%. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Jumbo, Aegean, ΟΛΠ, Cenergy, Βιοχάλκο, Autohellas, Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ. και τράπεζες ήταν οι εταιρείες που σημείωσαν τεράστια κέρδη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 2022 ήταν έτος - ρεκόρ για κύκλο εργασιών (106,85 δισ. ευρώ ή σχεδόν μισό ελληνικό ΑΕΠ), λειτουργικά κέρδη (14 δισ. ευρώ) και καθαρή κερδοφορία (10,4 δισ. ευρώ) και συνέβη με σημαντικά μικρότερο αριθμό εταιρειών (150) σε σχέση με την προηγούμενη υψηλή επίδοση της αγοράς το 2009. Τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά και στα 14,013 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 35,6%.

Παράλληλα, η καθαρή θέση των εισηγμένων στο σύνολο του 2022 διαμορφώθηκε στα 66,489 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το 2021, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 17,862 δισ., με αύξηση 7,7%, ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση του δανεισμού κατά 2,9% και στα 23,04 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει, οι εταιρείες ενέργειας, οι αντίστοιχες διύλισης αλλά και οι τράπεζες έκαναν «πάρτι» κερδών με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ώρα που ο πληθωρισμός (κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα) καλπάζει. Γι' αυτό και τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ έδειξαν ότι ο μέσος πραγματικός μισθός συρρικνώθηκε κατά 7,4%, κάτι το οποίο αποτυπώνει με σαφή τρόπο την πολιτική στρατηγική της Ν.Δ..

Πηγή: Η ΑΥΓΗ της Κυριακής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)