to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:31 | 07.06.2016

Πολιτική

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο

Διάλογο και ευρύτατη συναίνεση επιδιώκει η κυβέρνηση στο θέμα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης, δήλωσε την Τρίτη η Όλγα Γεροβασίλη


Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία και πως αυτό κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό στην πρώτη τους συνάντηση τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης και γι' αυτό πρότεινε να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία. «Μετά από πεντάμηνη καθυστέρηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ελπίζουμε να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα και να μην επιδοθεί σε μια άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα του εκλογικού νόμου και της αναθεώρησης του συντάγματος με την δέουσα σοβαρότητα, και όχι να το χρησιμοποιεί ως «πυροτέχνημα», για αντιπερισπασμό, και εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων. Η αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και ο εκλογικός Νόμος - σημειώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη - είναι δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο όμως και τα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, αλλά και την γενικότερη πορεία της χώρας και της κοινωνίας. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη επεξεργασθεί τις προτάσεις της για τα μείζονα αυτά ζητήματα, και θα τις παρουσιάσει με σοβαρότητα και ευθύνη και στις θεσμικές διαδικασίες», τονίζει.

«Να μην χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα ως παραβάν της αποτυχημένης της πολιτικής», καλεί την κυβέρνηση το Ποτάμι σε σχόλιό του, τονίζοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο εκλογικό νόμο και από ένα νέο Σύνταγμα. «Η κυβέρνηση και τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, όπως ήδη έχει κάνει το Ποτάμι. Και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ειδικά η κυβέρνηση πρέπει να πει άμεσα και ξεκάθαρα τι πρεσβεύει. Και να μην χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα ως παραβάν της αποτυχημένης της πολιτικής» επισημαίνει το Ποτάμι στο σχόλιό του.

Θυμίζουμε ότι η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε στο briefing της Τρίτης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 25 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην χώρα.

Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος:

Η πρόσκληση στο διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει σε έκταση και βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Αλλαγές που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής.

Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου, που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Στόχος μας είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)