to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:08 | 16.03.2018

Διεθνή

Οι αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών κάνουν... λίφτινγκ

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης δημοσιοποιήθηκε χθες, στα στελέχη του Γραφείου του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ γνωστοποιήθηκε στο “Politico” από τα στελέχη του αναφερόμενου γραφείου.


Μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου στην θέση του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ODNI) ο Νταν Κόουτς προχωρεί στην αναδιοργάνωση του γραφείου του που επιβλέπει 16 υπηρεσίες πληροφοριών μέσω της ενοποίησης τομέων ενός νέου φορέα διοίκησης. Στόχος της αναδιοργάνωσης είναι η αναπροσαρμογή του ενδιαφέροντος ασφάλειας και του τρόπου δράσης κατά μιας σειράς νέων απειλών ασφάλειας, σύμφωνα με το “Politico.”

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης δημοσιοποιήθηκε χθες, στα στελέχη του Γραφείου του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ γνωστοποιήθηκε στο “Politico” από τα στελέχη του αναφερόμενου γραφείου.

Το γραφείο αυτό, ιδρύθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προκειμένου να ενισχυθεί το πλαίσιο ελέγχου μεταξύ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών, η CIA, το FBI, αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA). Το σχέδιο θα εφαρμοστεί και σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, που διαθέτουν ισχυρούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης, εδώ κι έναν χρόνο, έχουν τα στελέχη του ODNI, αλλά και οι υπηρεσίες που επιβλέπει, ενώ επιδιώκονται τέσσερις κεντρικοί στόχοι. Η ενοποίηση της ροής των πληροφοριών, από τις υπηρεσίες πληροφοριών που επιβλέπει το γραφείο, η διάθεση των κατάλληλων πόρων που απαιτούνται για την επίτευξη της αποστολής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η υλοποίηση συνεργασιών μεταξύ ξένων μυστικών υπηρεσιών και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η ανάπτυξη στρατηγικών, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές απειλές.

Σε συνεντεύξεις, ο Κόατς κι ο αναπληρωτής του, έχουν δηλώσει ότι στόχος της προσπάθειας αναδιοργάνωσης είναι η βελτίωση της ευελιξίας, στην αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων απειλών, αλλά και η δραστική αντιμετώπιση εξέλιξης της τεχνολογίας. Παράλληλα, προωθείται η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο κάθετο επίπεδο λήψης αποφάσεων, από την βάση μέχρι την ηγεσία.

Ο Κόατς ενημέρωσε τα στελέχη του DNI για τα σχέδιά του, την Τετάρτη, ενώ προχώρησε στην δημοσιοποίηση μίας ανακοίνωσης για την πρωτοβουλία αναδιοργάνωσης, χθες αργά το απόγευμα. Το προτεινόμενο σχέδιο αναδιοργάνωσης δεν προβλέπει την μείωση του προσωπικού, αλλά την ανάδειξη τεσσάρων νέων αναπληρωτών διευθυντών, ενώ έχει καταρτιστεί προωθώντας την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.

Παρά το γεγονός ότι ο Κόατς και το ODNI ασκούν εποπτεία στην CIA, το FBI, την NSA, αλλά και σε αριθμό άλλων υπηρεσιών, η επιρροή τους στην κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εξαρτάται άμεσα από τις προσωπικότητες των ανθρώπων που βρίσκονται στην ανώτατη κλίμακα της ηγεσίας, ειδικότερα, στην σημερινή κυβέρνηση Τραμπ. Οι σχέσεις που διατηρεί κάποιο ανώτατο στέλεχος μ’ έναν απρόβλεπτο πρόεδρο, όπως, ο Ντόναλντ Τραμπ, αξιολογούνται καλύτερα από την ενδεχόμενη προηγούμενη εμπειρία ή την εξειδίκευση στους τομείς των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και των υπηρεσιών ασφάλειας. Ο Κόατς, είναι πρώην διπλωμάτης, αλλά και Ρεπουμπλικάνος, πρώην μέλος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, στην Γερουσία. Ο ίδιος, διατήρησε χαμηλό προφίλ μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ, σε αντίθεση με τον πρώην διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο, που μετακομίζει πλέον στο υπουργείο των Εξωτερικών.

Από την άλλη μεριά, το σχέδιο αναδιοργάνωσης αποτελεί μία προσωπική νίκη του Κόατς. Την περίοδο της επιλογής του, από τον Τραμπ για την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η αμερικανική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας αξιολόγησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών από τον χρηματιστή της Νέας Υόρκης και δωρητή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Στίβεν Φέινμπεργκ. Ο Κόατς, ήταν αντίθετος στην ιδέα αυτή για μία εξωτερική αξιολόγηση, ενώ ενεργοποίησε την δική του προσπάθεια εσωτερικής αναδιοργάνωσης.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του προς το “Politico” δήλωσε ότι η αναδιοργάνωση είναι απαραίτητη για τον επαναπροσδιορισμό της αποστολής του ODNI. “Νομίζουμε ότι η νέα δομή θα μας βοηθήσει για να είμαστε πιο ευέλικτοι και ταχύτεροι ως οργανισμός, καθώς δεν βλέπουμε πλέον στρατούς με παρατεταγμένα άρματα μάχης να κινούνται εναντίον μας. Χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες με χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο ν’ αντιμετωπιστούν, αλλά και να εξακριβωθεί η χρήσης τους από μια συγκεκριμένη απειλή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόατς.

Ένας ουσιαστικά απρόβλεπτος παράγοντας για την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, είναι ο σημερινός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, παρέκαμψε το πρωτόκολλο, αλλά και την σχετική προετοιμασία από τις μυστικές υπηρεσίες ανακοινώνοντας άμεσα την προηγούμενη εβδομάδα την αποδοχή της πρόσκλησης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του. Η ταχύτητα με την οποία έγινε η αποδοχή της πρόσκλησης αυτής, αιφνιδίασε όχι μόνο την διπλωματική αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας που μετέφερε την πρόσκληση, αλλά και τους συμβούλους του Τραμπ. Μεταξύ αυτών, τον Κόατς, τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, αλλά και τον υπηρεσιακό σήμερα υπουργό Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν.

Λίγες ημέρες μετά, ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποίησε το Twitter προκειμένου ν’ απολύσει τον πρώην υπουργό των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, αντικαθιστώντας τον, με τον Μάικ Πομπέο.

Πηγή: “Politico”

Μετάφραση: ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)