to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:49 | 01.03.2022

Διεθνή

Οι 5 όροι του Ζελένσκι αν η χώρα του δεν μπει στο ΝΑΤΟ: Να δοθούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας

Κατάπαυση του πυρός πριν τις συνομιλίες ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος - Θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ κλείσει την πόρτα


Κάλεσμα στη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς πόλεων της Ουκρανίας προτού ξεκινήσει ο β' γύρος συνομιλιών απευθύνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξή του στο Reuters και στο CNN, μέσα από ένα καλά φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συνιστούσε προληπτικό μέτρο και δεν θα έφερνε τη Συμμαχία σε τροχιά πολέμου με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία θα απαιτήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ κλείσει την πόρτα στις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας» τόνισε.

«Οι εταίροι μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, επειδή η Ρωσία δεν θέλει θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ότι τα σύνορά μας προστατεύονται, έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, είμαστε απόλυτα ασφαλείς και οι εγγυητές που μας παρέχουν ασφάλεια, το εγγυώνται νομικά».

Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ουκρανος πρόεδρος είπε: «Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Όπως αναφέρει το Reuters, την ώρα που ο Ζελένσκι μιλούσε, έγινε γνωστό ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε τον πύργο τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)