to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:02 | 19.11.2012

left.gr

Διεθνή

Οχτώ παλαιστίνιοι νεκροί ως το πρωί της Δευτέρας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από αέρα και θάλασσα

«Θλίβεται βαθύτατα» ο Μπαν Κι Μουν, γ.γ. του ΟΗΕ, που θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μ. Μόρσι. «Ο αριθμός των μαρτύρων έφτασε τους 80» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλαγή των αεροδιαδρόμων προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η παλαιστινιακή αντίσταση.


Τρεις Παλαιστίνιοι, μέλη της ίδιας οικογένειας, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σκοτώθηκαν σε νέα ισραηλινή επίθεση στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.  

«Θλίβομαι βαθύτατα από τις πληροφορίες για νεκρούς. Ανησυχώ για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων, από τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί ισραηλινοί πολίτες. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Ο Μπαν Κι-μουν και ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι πρόκειται να έχουν συνομιλίες για την κατάσταση στη Γάζα, με διακηρυγμένο στόχο την προώθηση διπλωματικών προσπαθειών για επίτευξη εκεχειρίας, καθώς και για «τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Αμρ Ρούσντι.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δηλώνουν, επίσης, ότι ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος έχει φθάσει στο Κάιρο για συνομιλίες, εξέλιξη την οποία δεν σχολιάζει επισήμως η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Συνολικά, οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το πρωί της Δευτέρας. Εκτός από τα τρία μέλη της οικογένειας που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, λίγο νωρίτερα, σε άλλη επίθεση, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι – ανάμεσά τους ένα πεντάχρονο παιδί και μία 20χρονη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας 50χρονος αγρότης σκοτώθηκε στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια στα βόρεια Παλαιστινιακά Εδάφη.  

Η ισραηλινή «Haaretz» αναφέρει ότι σύμφωνα με παλαιστιανικές νοσοκομειακές πηγές από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, εννέα Παλαιστίνιοι – τουλάχιστον δύο εκ των οποίων παιδιά – έχουν σκοτωθεί στις συνεχιζόμενες για έκτη ημέρα ισραηλινές επιδρομές.

Η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ επανέλαβαν από νωρίς τη Δευτέρα τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο αριθμός των μαρτύρων έφτασε τους 80 » μετά τον θάνατο τριών αντρών σε επίθεση με στόχο τη συνοικία Ζεϊτούν, στην πόλη της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας Ασράφ αλ Κούντρα.  

Εκτός από τον βομβαρδισμό της συνοικίας Ζεϊτούν, η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε και ένα κτίριο της αστυνομίας στην πόλη της Γάζας, στη διάρκεια της νύχτας. 

Τη Λωρίδα της Γάζας βομβάρδισε και το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό. Στο μεταξύ, το Ισραήλ άλλαξε τους αεροδιαδρόμους για τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, εξαιτίας της εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής Πολιτικής Αεροπορίας Γκιορά Ρομ.

Ο Ρομ διευκρίνισε, μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο, ότι οι νέοι κανόνες για το αεροδρόμιο ισχύουν από το Σάββατο, μετά την εγκατάσταση στην περιοχή μονάδας αναχαίτισης πυραύλων. «Λόγω της αλλαγής των αεροδιαδρόμων δεν υπάρχει κίνδυνος», επισήμανε.

Παράληλλα, οι ρουκέτες της Χαμάς συνεχίζουν να εκτοξεύονται. Αργά το απόγευμα της Κυριακής, αντιαεροπορικές σειρήνες είχαν ηχήσει ξάνα στο Τελ Αβίβ, ενώ το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στην πόλη, χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

Πηγή: Το Βήμα


Διαβάστε σχετικά:


[19/11/2012] Βομβαρδισμοί όλη τη νύχτα στη Γάζα, αμυδρές ελπίδες για εκεχειρία

Το Αλ Τζαζίρα αναφέρει 77 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες ως το πρωί της Δευτέρας. Ο Μπαν Κι Μουν, γ.γ. του ΟΗΕ, θα μεταβεί στη Μ. Ανατολή. Δημοσιεύματα αρχίζουν να κάνουν λόγο για πιθανότητες εκεχειρίας.


και στο κεντρικό μας θέμα, που ανανεώνεται τακτικά:

[15/11/2012] Πεθαίνοντας στη Γάζα: το Ισραήλ σφυροκοπά τους αποκλεισμένους


Ποιος ξεκίνησε τις επιθέσεις; Απαντήσεις στο άρθρο του Πάνου Χαρίτου: Τα κίνητρα της ισραηλινής επιθετικότητας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)