to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:29 | 08.01.2024

Κοινωνία

«Οχι» στα ιδιωτικά ΑΕΙ από καθηγητές του Παντείου, την Ομοσπονδία εργαζομένων, γονείς και κηδεμόνες

Την έντονη αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο “Ελεύθερο πανεπιστήμιο” εκφράζουν οι καθηγητές του συλλόγου μελών ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου, η Ομοσπονδία εργαζομένων ΟΔΠΤΕ και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής


Ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια λένε και οι εργαζόμενοι στα δημόσια πανεπιστήμια, τα μέλη του συλλόγου ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα Δημόσια Πανεπιστήμια (ΟΔΠΤΕ ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στον αγώνα και προκήρυξε στάση εργασίας στις 11 Γενάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου για συμμετοχή στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, στην Αθήνα στις 12μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 12μ. στην Καμάρα.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της «εμείς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που καθημερινά βιώνουμε τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, της ανεπάρκειας των υποδομών, που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές και οι γονείς τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ξέρουμε καλά ότι η λύση στα προβλήματα φοιτητών κι εργαζομένων δεν θα φέρει το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΔΠΤΕ:

Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση μέσα στον Γενάρη το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο»! Με βάση τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις,  θα περιλαμβάνει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων (ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων) και παρεμβάσεις για τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως την απελευθέρωση των ΕΛΚΕ από τη "γραφειοκρατία" με λιγότερη κρατική σύνδεση, την «προσέλκυση διεθνούς πελατείας», τη «χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών από ιδιωτικά funds».

Προκειμένου να προωθήσουν την πολιτική τους και για να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δεν διστάζουν να κάνουν και το Σύνταγμα «κουρελόχαρτο». Παρακάμπτουν το άρθρο 16, το οποίο απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αξιοποιούν το άρθρο 28, το οποίο προβλέπει ότι οι διακρατικές και ευρωπαϊκές συμφωνίες υπερτερούν του Συντάγματος. Η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και οι διακρατικές συμφωνίες γίνονται για ακόμα μία φορά «δούρειος ίππος» για να περνάνε αντιλαϊκές πολιτικές, αυτή τη φορά για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που καθημερινά βιώνουμε τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, της ανεπάρκειας των υποδομών, που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές και οι γονείς τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ξέρουμε καλά ότι η λύση στα προβλήματα φοιτητών κι εργαζομένων δεν θα φέρει το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης:

  • Δεν θα δώσει λύσει στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, με μόνιμες προσλήψεις, ούτε θα προβλέπει μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Δε θα αντιμετωπίσει το πιο ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δουλεύουμε, τα παράλληλα καθήκοντα, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις απολύσεις συναδέλφων μας συμβασιούχων, την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους.
  • Δε θα προβλέπει γενναία αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού των δημόσιων πανεπιστημίων, ούτε κονδύλια για σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, ώστε να μη ρισκάρουν τη ζωή τους φοιτητές κι εργαζόμενοι σε γερασμένα και προβληματικά κτίρια.
  • Δεν θα δίνει λύση και διέξοδο στις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές, ενισχύοντας τη φοιτητική μέριμνα. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν αδρά για στέγαση, σίτιση, για όλα τα απαραίτητα για τις σπουδές, σπρώχνοντας τους φοιτητές στο μεροκάματο και τις οικογένειές τους σε στερήσεις.

Απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου Πανεπιστημίου ΔΕΝ είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία, επειδή φτιάχτηκαν ιδιωτικά, ούτε τα δημόσια νοσοκομεία επειδή υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές. Μήπως αναβαθμίστηκαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τη ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας τους; Που πηγαίνουν τα εκατομμύρια ευρώ που συσσωρεύονται στους ΕΛΚΕ, τα εκατοντάδες χιλιάδες  ευρώ από τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών και τα τελευταία χρόνια και προπτυχιακών;

Με το νομοσχέδιο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», η κυβέρνηση επιδιώκει:

  •  Να «απελευθερώσει» το κράτος από την υποχρέωση για παροχή δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών σπουδών για τους φοιτητές.
  • Να παραδώσει την ανώτατη εκπαίδευση βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Να «απελευθερώσει» τους κολεγιάρχες, ώστε να βρίσκουν πελατεία για να πουλήσουν πτυχία.
  • Να βοηθήσει τους εργοδότες να βρίσκουν φτηνότερους εργαζόμενους με πτυχία «μενού», χωρίς συγκροτημένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μπορεί να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, θα ενισχύει τους τομείς και τις λειτουργίες του που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τις όποιες παροχές έχουν απομείνει σήμερα, θα χρειάζεται όλο και πιο φτηνούς εργαζόμενους με τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τις εργολαβίες. Άλλωστε, τις συνέπειες της «απελευθέρωσης» (από την κρατική ευθύνη), τις βιώνουμε καθημερινά σε διάφορους τομείς: με τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους, τις πανάκριβες σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, όταν παίρνουμε τους λογαριασμούς της ενέργειας, όταν αρρωσταίνουμε εμείς ή τα παιδιά μας.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως επιστέγασμα μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που προηγήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και διευκόλυναν το άνοιγμα των πανεπιστημίων προς την επιχειρηματική δραστηριότητα. Με ευθύνη όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, τα σημερινά κρατικά πανεπιστήμια λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, μετρώντας «κέρδη και ζημιές» και κάνουν περικοπές, στέλνοντας τον λογαριασμό στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Αντί για ευκαιρίες, δημιουργεί νέα εμπόδια και φραγμούς για τους πολλούς. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δώσουν διέξοδο σε όσους δεν βρίσκουν μια θέση στα δημόσια. Μας λένε ότι θα ανοίξουν μαγαζιά για να μπορούν τα παιδιά «να σπουδάζουν στον τόπο τους». Αρκεί να έχουν να πληρώσουν, θυμίζουμε εμείς. Πρόκειται για ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας με τις αγωνίες και τα όνειρα των νέων παιδιών και των οικογενειών τους, όταν οι «πόρτες» των πανεπιστημίων κλείνουν για όσους έγραψαν 9.000 μόρια, δεν είναι υποκρισία να «ανοίγουν» για όσους έχουν 19.000 ευρώ να πληρώσουν. Ότανμε τεχνητούς φραγμούς, κόβει τον δρόμο προς τα ΑΕΙ ακόμα και σε μαθητές που πετυχαίνουν μεγάλες επιδόσεις. Αν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει περισσότερες επιλογές πανεπιστημιακών σπουδών στους νέους, θα καταργούσε την Ενιαία Βάση Εισαγωγής, θα ενίσχυε ένα σχολείο που να προετοιμάζει ολόπλευρα τους μαθητές, θα ενίσχυε τη φοιτητική μέριμνα για να μην κοστίζουν πανάκριβα οι σπουδές.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ θα εντείνει την κατηγοριοποίηση των πτυχίων. Την ίδια στιγμή που το πτυχίο δεν εξασφαλίζει την εργασία στο επάγγελμα σπουδών με δικαιώματα, δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ, όταν το 1/3 των πτυχιούχων ετεροαπασχολείται και το 1/4 είναι άνεργοι, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τις νέες κατηγορίες αποφοίτων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των άνεργων πτυχιούχων και των ετεροαπασχολούμενων, ενώ θα συμπιέσουν προς τα κάτω και τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα να «βρίσκουν» τον «κατάλληλο» σε «συμφέρουσα τιμή».

Το νέο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ελευθερία, ούτε με την πρόοδο. Η ιδιωτική εκπαίδευση σε οποιαδήποτε βαθμίδα και στρατιές πτυχιούχων ανέργων είναι οπισθοδρόμηση και πραγματικός αναχρονισμός! Η εκπαίδευση για λίγους - για όσους έχουν να πληρώσουν - ανήκει σε προηγούμενους αιώνες. Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.

Αγωνιζόμαστε για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο!
  • -Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια- όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
  • -Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
  • -Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
  • -Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
  • -Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας καλεί όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, όλες και όλους τους συναδέλφους να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να μην περάσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Σε αυτή την κατεύθυνση:

  • Προκηρύσσουμε στάση εργασίας στις 11 Γενάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα, στην Αθήνα στις 12μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 12μ. στην Καμάρα.
  • Το Κ.Σ. θα πραγματοποιήσει δύο συσκέψεις για τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους: Στην Αθήνα στις 12 Γενάρη, στις 12.30μμ  για τους Συλλόγους της Νότιας Ελλάδας και στη Θεσσαλονίκη στις 19 Γενάρη, στις 12.30μ.μ. για τους Συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας.  Θα υπάρξει και σχετικό κάλεσμα.
  • Καλούμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων να συνεδριάσουν, να προχωρήσουν σε πλατιά ενημέρωση των συναδέλφων, να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις, να κάνουν παρεμβάσεις στις Πρυτανικές Αρχές και στις Συγκλήτους, να οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους άλλους συλλόγους των πανεπιστημίων.

Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια μαζί με τους φοιτητές και τους διδάσκοντες, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζί με τον λαό να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση. Είμαστε αποφασισμένοι – θα μας βρουν απέναντί τους!

«Οχι» και από τους καθηγητές του Παντείου

Η χώρα μας είναι η τελευταία στην ΕΕ ως προς τις δαπάνες για την παιδεία. Η μέση ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή στην Ελλάδα είναι 1.780 ευρώ έναντι 10.132 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου τονίζουν σε ανακοίνωση τους με την οποία εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο “Ελεύθερο πανεπιστήμιο”, οι καθηγητές (ΔΣ του συλλόγου μελών ΔΕΠ) του Παντείου Πανεπιστημίου.

Οι καθηγητές καταγράφουν 6 συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη και καλούν τα μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος «να υψώσουν τη φωνή τους, να ορθώσουν το ακαδημαϊκό τους κύρος, να συμπλεύσουν το συνενώσουν με τις αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και όλων των παραγόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτώντας σθεναρά να μην προχωρήσει το αντισυνταγματικό αυτό νομοσχέδιο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλογου μελών ΔΕΠ του Παντείου:

Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο “Ελεύθερο πανεπιστήμιο”.

1. Το νομοσχέδιο παραβιάζει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος, παραβίαση την οποία η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της βαφτίζουν “παράκαμψη”.

2. Ιδρύει ιδιωτικά “πανεπιστήμια”, όπου μόνο όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση: «πληρώνεις; παίρνεις πτυχίο». Ως αποτέλεσμα θα υποβιβαστούν όλα τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων.

3. Θα μετατρέψει τα κάθε είδους κολέγια σε “πανεπιστήμια”, παρότι δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις επιστημονικές προδιαγραφές των πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνθήκες για να γίνουν τα δημόσια πανεπιστήμια εκείνα που θα δίνουν τη σφραγίδα ποιότητας σε ξένα ιδιωτικά ιδρύματα μέσω συμπράξεων.

4. Βαφτίζει τα ιδιωτικά “πανεπιστήμια” μη κερδοσκοπικά, ενώ αποτελούν ξεκάθαρα ένα πεδίο κεδροσκοπίας επιχειρηματιών.

5. Τα βαφτίζει “ελεύθερα” ενώ στην πραγματικότητα σε αυτά βασιλεύει η ανελευθερία, το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, η αναγκαστική σιωπή των διδασκόντων. Καμιά διδασκαλία και καμιά έρευνα δεν μπορεί να γίνει σε τέτοιες μεσαιωνικές συνθήκες..

6. Κρατά τα δημόσια πανεπιστήμια στη μιζέρια, με έναν προϋπολογισμό μνημονιακό, στο 1/3 εκείνων που υπήρχαν πριν τα μνημόνια, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, χωρίς υποδομές.

Η χώρα μας είναι η τελευταία στην ΕΕ ως προς τις δαπάνες για την παιδεία. Η μέση ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή στην Ελλάδα είναι 1.780 ευρώ έναντι 10.132 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 16 φοιτητές ανά διδάσκοντα, ενώ στην Ελλάδα είναι 49 φοιτητές ανά διδάσκοντα. Οι μισθοί των μελών ΔΕΠ βρίσκονται στο 40-50% της προ μνημονιακής περιόδου.

Το ΔΣ καλεί τα μέλη του συλλόγου να υψώσουν τη φωνή τους, να ορθώσουν το ακαδημαϊκό τους κύρος, να συμπλεύσουν το συνενώσουν με τις αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και όλων των παραγόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτώντας σθεναρά να μην προχωρήσει το αντισυνταγματικό αυτό νομοσχέδιο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην προϊούσα εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου για αναβαθμισμένη, δημόσια δωρεάν ανώτατη παιδεία, υψηλού επιστημονικού επιπέδου σε όφελος της κοινωνίας και της νεολαίας.

Γονείς και κηδεμόνες: Ενώνουμε τις φωνές μας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης που βασανίζουν χιλιάδες μαθητές και εμάς ως γονείς τους. Δεν θα αναβαθμίσει την ανώτατη εκπαίδευση. Δεν θα απαλλάξει εμάς ως γονείς από το τεράστιο κόστος που επωμιζόμαστε για να στηρίξουμε τα παιδιά μας στην προσπάθειά τους να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση» τονίζει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής.

 

Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει, θα προκαλέσει τεράστιες ανισότητες στους μαθητές και μελλοντικά φοιτητές, δίνοντας την δυνατότητα σε ένα πολύ μικρό μερίδιο ανθρώπων να αγοράσουν πανάκριβα την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Παράλληλα, τονίζεται ότι, «όσοι δεν έχουν θα δίνουν πανελλαδικές, βιώνοντας την απίστευτη ακύρωση των προσπάθειών τους αφού κάποιος άλλος μπήκε στην ίδια σχολή απλά … πληρώνοντας» και καλεί στις 11 Γενάρη στο συλλαλητήριο στις 11 Γενάρη σις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Αναλαυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει στη βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών-ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ως γονείς, που κάνουμε ότι μπορούμε για να κατορθώσουν τα παιδιά μας να αποκτήσουν ουσιαστική και ολοκληρωμένη μόρφωση, να βρουν μια δουλειά με βάση αυτό που σπούδασαν και να είναι χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία και στους συνανθρώπους τους που επίσης μοχθούν, το νομοσχέδιο αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης που βασανίζουν χιλιάδες μαθητές και εμάς ως γονείς τους.

Δεν θα αναβαθμίσει την ανώτατη εκπαίδευση. Δεν θα απαλλάξει εμάς ως γονείς από το τεράστιο κόστος που επωμιζόμαστε για να στηρίξουμε τα παιδιά μας στην προσπάθειά τους να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αντίθετα:

Θα δημιουργήσει μία τεράστια αγορά που ο καθένας θα ψωνίζει με ότι έχει, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στους σημερινούς μαθητές και  υποψήφιους φοιτητές. Όσοι – λίγοι- έχουν την οικονομική δυνατότητα απλά θα αγοράζουν πανάκριβα και με απλησίαστα ποσά για τη λαϊκή οικογένεια την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση, όσοι δεν έχουν θα δίνουν πανελλαδικές, βιώνοντας την απίστευτη ακύρωση των προσπάθειών τους αφού κάποιος άλλος μπήκε στην ίδια σχολή απλά … πληρώνοντας!

Ούτε το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης των δημόσιων πανεπιστημίων θα αναβαθμιστεί επειδή θα συνυπάρχουν με τα ιδιωτικά (ποιος τομέας της χώρα μας αναβαθμίστηκε επειδή δρα και ο ιδιωτικός δίπλα; Τα νοσοκομεία, οι σιδηρόδρομοι;;;;). Το αντίθετο θα γίνει.

Ούτε το εργασιακό μέλλον χιλιάδων παιδιών που δεν καταφέρνουν να περάσουν σε ένα πανεπιστήμιο στη χώρα μας θα εξασφαλιστεί. Αντίθετα σε λίγα χρόνια χιλιάδες απόφοιτοι με παραπλήσια πτυχία θα κονταροχτυπιούνται για μια θέση εργασίας.

Ποιος θα κερδίσει από όλα αυτά;

Όχι η παρεχόμενη γνώση, όχι οι χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειες τους που δίνουν ένα καθημερινό αγώνα για να επιτύχουν στις πανελλήνιες, ούτε και οι οικογένειές αυτών που, αν καταφέρουν, θα χρυσοπληρώσουν για να πάρουν ένα πτυχίο ισάξιο με το πτυχίο που δίνουν σήμερα τα δημόσια πανεπιστήμια.

Για εμάς δεν αποτελεί αναχρονισμός η ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Αναχρονισμός είναι να σπουδάζει όποιος έχει χρήματα και οι υπόλοιποι  ότι περισσεύει.

Παλεύουμε για ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο τη δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τους δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία εκπαιδευτικών για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Στις 11 Γενάρη συμμετέχουμε με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων να συζητήσουν πάνω στις εξελίξεις που φέρνει η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις και δράσεις που διοργανώνονται το επόμενο διάστημα.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)