to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οφείλουμε να γίνουμε η αξιόπιστη ελπίδα και προοπτική του λαού μας

Η «Εποχή» συμμετέχοντας στη συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογική ήττα και την πτώση των ποσοστών του, για τα νέα προτάγματα και την ανάδειξη νέας ηγεσίας, θέτει τρία κοινά ερωτήματα. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απαντά


1. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τη μεγάλη ήττα στις εκλογές βρίσκεται όντως σε μία κρίσιμη καμπή. Καλούμαστε όλοι και όλες με συλλογικότητα, σοβαρότητα, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα να αναλύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα, την πολιτική και προγραμματική μας κατεύθυνση και τις κοινωνικές αναφορές μας, καθώς και να δρομολογήσουμε εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία και τη δράση μας, ώστε να πιάσουμε τον σφυγμό των κοινωνικών αναγκών και αλλαγών και να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της εποχής μας. Η κριτική και αυτοκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων και των νέων κοινωνικών δεδομένων είναι αναγκαία, όχι απλώς για να λάβουμε το μήνυμα των εκλογών, αλλά, κυρίως, για να διαπιστώσουμε και να συμφωνήσουμε στο τι χρειάζεται να αλλάξουμε και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε την επαφή μας με τις κοινωνικές μας αναφορές και την προγραμματική μας αξιοπιστία.

2. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά το δυσμενές αποτέλεσμα, παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση και βασικός εκφραστής του ευρύτερου προοδευτικού και αριστερού χώρου. Χρειάζεται να επιβεβαιώσουμε ότι απευθυνόμαστε σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη, από το προοδευτικό Κέντρο, την Κεντροαριστερά, τον Σοσιαλιστικό χώρο και την Αριστερά. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα εξουσίας και φορέας μίας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης για τον λαό και τη χώρα στο νέο Ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Με σταθερές τις αξίες και τις αρχές μας για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία, με την προγραμματική μας κατεύθυνση και το αναπτυξιακό μας σχέδιο να εκφράσουμε τους πολλούς, μία κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των δυνάμεων της παραγωγής, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες και τους επιστήμονες, τη νέα γενιά, αλλά και τους απόμαχους της δουλειάς, τους συνταξιούχους, καθώς και τους άνεργους και τους αδύναμους της κοινωνίας.

Να αναδείξουμε και να πείσουμε ότι υπάρχει εναλλακτικό και αξιόπιστο κυβερνητικό σχέδιο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, που διασφαλίζει μία βιώσιμη, δίκαιη ανάπτυξη με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας με κανόνες και δικαιώματα και ένα σύγχρονό και ισχυρό Κοινωνικό Κράτος. Ότι δεν είναι μονόδρομος μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, που είναι εγκλωβισμένη στην αγωνία της ατομικής επιβίωσης.

Να μιλήσουμε για την ανάγκη ενίσχυσης της Δημοκρατίας σε θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και να συγκροτήσουμε ισχυρό δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στον φασισμό, στην ακροδεξιά και τις ακροδεξιές απόψεις στην κοινωνία.

Να εμβαθύνουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας όσον αφορά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως της κλιματικής κρίσης, των συνεχώς διευρυνόμενων οικονομικών, κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, του ανεξέλεγκτου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων αλλαγών στην παραγωγή και στην εργασία, στη συγκέντρωση του πλούτου και στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Αλλαγές που συντελούνται σε μεγάλο βαθμό ερήμην των λαών και με περιορισμένη θεσμική συμμετοχή και επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις και ανάγκες οφείλουμε συλλογικά μέσα από τις αποφάσεις και τις διαδικασίες μας να ανταποκριθούμε, προκειμένου να είμαστε μία ισχυρή προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, μία ενεργή και πρωτοπόρα προοδευτική δύναμη στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς και στα κινήματα, και, κυρίως, η αξιόπιστη ελπίδα και προοπτική του λαού μας για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)