to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 09.03.2018

Διεθνή

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο που υπέγραψε ο Τραμπ

Εντός 15 ημερών η εφαρμογή - Απαλλάσσονται προς το παρόν Μεξικό και Καναδάς - «Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, ενώ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς - Κλιμάκωση και αντίποινα φοβάται η Λαγκάρντ - Η Ευρώπη θα απαντήσει με αντίμετρα μέσα στις επόμενες 90 μέρες


(Σε μια κίνηση επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, ο Ντ. Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο παρουσία εργατών της βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου τους οποίους χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά» της αμερικανικής οικονομίας)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, απαλλάσσοντας ωστόσο τον Καναδά και το Μεξικό, υπαναχωρώντας από τις πρωτύτερες δεσμεύσεις του για επιβολή δασμών σε όλες τις χώρες.

Χαρακτηρίζοντας το πέταμα χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ «μια επίθεση στη χώρα μας», ο Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η καλύτερη έκβαση για τις εταιρείες είναι να μετακινηθούν στις ΗΠΑ και επέμεινε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.

Λεπτομέρειες του μέτρου ήρθαν από μια ενημέρωση αξιωματούχων της κυβέρνησης λίγο πριν την ομιλία του Τραμπ. Άλλες χώρες μπορούν να αιτηθούν για εξαιρέσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ωστόσο δεν δόθηκαν ακριβείς λεπτομέρειες για το πότε αυτές θα χορηγηθούν.

[Toυίτ του Ντ. Τραμπ - σημειώστε τη φράση: «...πρέπει να δείξουμε ευελιξία και πνεύμα συνεργασίας με εκείνους που είναι πραγματικοί φίλοι κια μας φέρονται δίκαια, τόσο εμπορικά όσο και στρατιωτικά»)

Ο Τραμπ απήλλαξε από τους δασμούς χώρες που «μας μεταχειρίζονται δίκαια στο εμπόριο», μια κίνηση, που στόχος της είναι η άσκηση πίεσης στον Καναδά και το Μεξικό να υποχωρήσουν στις ξεχωριστές συνομιλίες που διεξάγονται για την NAFTA.

Οι δηλώσεις Τραμπ μετά την υπογραφή της απόφασης για επιβολή δασμών

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «έχει την αίσθηση» ότι θα υπάρχει μια συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.

«Για να αντιμετωπίσουμε τη μεταφόρτωση προϊόντων από την Κίνα»

 Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος δήλωσε ότι οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και εμπορίου είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της μεταφόρτωσης προϊόντων που προβαίνει η Κίνα μέσα από τρίτες χώρες.

Με μια συνέντευξή του στο CNBC έπειτα από τις ανακοινώσεις του Τραμπ για την επιβολή δασμών 2, ο Ρος τόνισε: «Η Κίνα έχει συμπεριφερθεί πολύ έξυπνα στην μεταφόρτωση προϊόντων μέσω τρίτων χωρών και αποσπώντας την εσωτερική ζήτηση σε άλλες χώρες, που οδηγεί τους παραγωγούς τους να προχωρούν σε πρακτικές ντάπινγκ σε εμάς».

«Οπότε η αιτία που χρειάζεται να συνεχίσουμε σε μια ευρύτερη βάση είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της μεταφόρτωσης και τα προβλήματα της μετατόπισης», συμπλήρωσε.

Πρώτη αντίδραση από το εσωτερικό των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο.

«Διαφωνώ με αυτή την απόφαση και φοβάμαι τις απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο Ράιαν, καλωσορίζοντας την απαλλαγή του Καναδά και του Μεξικού από την επιβολή του μέτρου.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τον Λευκό Οίκο να περιορίσει την πολιτική επιβολής δασμών ώστε αυτές να επικεντρώνονται «μόνο σε εκείνες τις χώρες και τις πρακτικές που παραβιάζουν το εμπορικό δίκαιο».

President Trump signs tariffs on steel and aluminum that grant flexibility on levels and spare critical U.S. allies

Η Ευρώπη θα απαντήσει με αντίμετρα μέσα στις επόμενες 90 μέρες
 
H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά θα πάει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να επιβάλει τα δικά της μέτρα, εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ.

Ερωτηθείσα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, αν είναι έτοιμη να αντιδράσει, εφόσον οι δασμοί επιβληθούν και στις χώρες της ΕΕ, η Μάλμστρομ απάντησε ότι είναι έτοιμη να πάει στον ΠΟΕ, που έχει τον ρόλο διαιτητή για το διεθνές εμπόριο, για την επιβολή εντός 90 ημερών μέτρων που θα διασφαλίζουν την ΕΕ.

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι (η απόφαση των ΗΠΑ) δεν συμμορφώνεται με τον ΠΟΕ, επομένως θα πάμε στον ΠΟΕ, πιθανόν με κάποιους άλλους φίλους. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας με εξισορροπητικά μέτρα, μέτρα που θα μας διασφαλίζουν», σημείωσε.

«Η Ευρώπη δεν αποτελεί ασφαλώς απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, επομένως αναμένουμε να εξαιρεθούμε», τόνισε η Επίτροπος σε δημοσιογράφους πριν από το συνέδριο.

Ευρωπαϊκές βιομηχανικές οργανώσεις κάλεσαν τη Μάλμστρομ να αντιδράσει, αν επιβληθούν δασμοί στην ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτοί θα πλήξουν βαριά τους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου.

«Η απώλεια εξαγωγών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μία αναμενόμενη πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στην ΕΕ, θα μπορούσε να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία χάλυβα της ΕΕ και τους σχετικούς τομείς», δήλωσε ο 'Αξελ Έγκερτ, επικεφαλής της ένωσης χάλυβα EUROFER.

H ένωση παραγωγών αλουμινίου European Aluminum ζήτησε μία «άμεση» εφαρμογή των μέτρων, αν χρειαστεί. Η Μάλμστρομ θα έχει μία προγραμματισμένη από πριν συνάντηση με τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, αύριο στις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι θα επιδιώξει περισσότερη σαφήνεια για το αν οι δασμοί θα αφορούν και την ΕΕ.

Γ. Κατάινεν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει κατά πόσο θα μπορούσε να εξαιρεθεί  

Η ΕΕ εξετάζει το κατά πόσο θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος σημείωσε ότι παρ' όλο που δεν είναι ακόμα «σαφές» πώς θα λειτουργήσει αυτή η διαδικασία εξαιρέσεων από τις ΗΠΑ, ούτε τα «κριτήρια» που θα ληφθούν υπόψη, η ΕΕ θεωρεί ότι δεν αποτελεί «πηγή αθέμιτου εμπορίου» ούτε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να εξαιρεθούμε» επισήμανε ο Γ. Κατάινεν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στο μεταξύ η ΕΕ εργάζεται πάνω στα εξισορροπητικά μέτρα. «Ελπίζουμε ότι δε θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος Κατάινεν σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ έχει πολύ «αυστηρούς» κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, κάτι που θα πρέπει να καθησυχάζει τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Επίσης επανέλαβε ότι η ΕΕ πρόκειται να παραπέμψει τις ΗΠΑ στο Δικαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εάν πραγματοποιήσουν τις απειλές περί επιβολής δασμών.

Τέλος, ο Γ. Κατάινεν ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη στην αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, καθώς όλες οι χώρες βρίσκονται στην ίδια θέση. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η ΕΕ θα χωριστεί σε διαφορετικές κατηγορίες», ανέφερε. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με το τι θα κάνει η ΕΕ εάν το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθήσει να κάνει ξεχωριστή συμφωνία με τις ΗΠΑ, αρνήθηκε να προβεί σε «εικασίες».

 Η Κριστίν Λαγκάρντ φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα και κλιμάκωση

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη πως φοβάται πως θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο μετά την απόφαση του Τραμπ, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post για το γυναικείο ζήτημα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ' εαυτής, επικίνδυνη -- εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως το εμπόριο ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού», προειδοποίησε η γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Αν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το εκλάβουν αυτό ως ένδειξη αβεβαιότητας, (ως ένδειξη) του ότι δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάνε οι δασμοί, πόσο υψηλοί ή πόσο χαμηλοί θα είναι, σε βάρος τίνος (...), τότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν θα επενδύσουν, θα περιμένουν, και οι συνέπειες που θα έχει αυτό για την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές».

H απάντηση της Γερμανίας

Τέσσερις γερμανικές βιομηχανικές ενώσεις προειδοποίησαν σήμερα κατά «ενός σπιράλ προστατευτισμού» μετά την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνουν δεσμευμένοι στο ελεύθερο εμπόριο.

Η ένωση γερμανικών εμπορικών επιμελητηρίων DIHK, η ένωση εργοδοτών BDA, η βιομηχανική ένωση BDI και η γερμανική συνομοσπονδία μικρομεσαίων επιχειρήσεων ZDH αναφέρθηκαν επίσης και σε θέματα εσωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, σε κοινή τους ανακοίνωση ύστερα από συνάντηση στο Μόναχο.

«Η γερμανική βιομηχανία ανησυχεί για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει ακραίους τιμωρητικούς δασμούς», ανέφεραν οι ενώσεις σε κοινή τους ανακοίνωση. «Προκειμένου να αποφευχθεί ένα σπιράλ προστατευτισμού, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν το σύστημα του παγκόσμιου εμπορίου».

Το Τόκιο ζητά να εξαιρεθεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε σήμερα ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ οι ιαπωνικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου να εξαιρεθούν από τους δασμούς που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Σούγκα σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τουναντίον έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και στη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αυτή.

Το Πεκίνο καταγγέλλει μια «επίθεση» εναντίον του παγκόσμιου πολυμερούς εμπορικού συστήματος

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα την «έντονη αντίθεσή» της στους δασμούς που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.

Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι διεμήνυσε νωρίτερα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το Πεκίνο «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην έναρξη εμπορικού πολέμου.

Ενώ ανακοίνωνε τους δασμούς ο Τραμπ αποπειράθηκε να δείξει συμφιλιωτικό πρόσωπο έναντι της Κίνας, αναφερόμενος στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με το Πεκίνο.

Ιαπωνία: Οι δασμοί θα πλήξουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις

Η απόφασηΤραμπ είναι «λυπηρή» και είναι πολύ πιθανό ότι θα καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τόνισε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του σήμερα.

Ο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Βρετανία: Αυτός είναι «ο λάθος τρόπος» χειρισμού των εμπορικών υποθέσεων, οι δασμοί «δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα»

Ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ επέκρινε την απόφαση, κρίνοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.

«Η άποψή μας είναι ότι ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα, όμως αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το χειριστεί κανένας. Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα», τόνισε ο Φοξ το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια εκπομπής της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Ο Φοξ συμπλήρωσε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους για τους δασμούς και τις πιθανές εξαιρέσεις για χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Η Αργεντινή επιδιώκει επίσης να εξαιρεθεί

Η Αργεντινή θα επιδιώξει να εξασφαλίσει -όπως συνέβη ήδη στις περιπτώσεις του Μεξικού και του Καναδά- ότι θα εξαιρεθεί από τους νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής.

Ο Τραμπ, όταν ανήγγειλε την επιβολή δασμών ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο μέσα σε 15 ημέρες, γνωστοποίησε παράλληλα ότι εξαιρεί προσωρινά από το μέτρο αυτό τον Καναδά και το Μεξικό, κίνηση με προφανή σκοπό να ασκηθεί πίεση στις δύο χώρες προκειμένου να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις στην παράλληλη επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας για τη ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Ο Τραμπ «διαβεβαίωσε ότι και άλλες (χώρες) μπορεί να εξασφαλίσουν αυτό το προνόμιο, μέσω μιας διαδικασίας που θα ανακοινωθεί σύντομα», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής και συμπλήρωσε πως η παραγωγή της χώρας αντιπροσωπεύει μόλις το 0,6% των εισαγωγών χάλυβα και το 2,3% των εισαγωγών αλουμινίου των ΗΠΑ. «Η Αργεντινή δεν είναι η αιτία, ούτε συμβάλλει στις στρεβλώσεις που πλήττουν τις αγορές στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της αργεντίνικης διπλωματίας.

Η Aluar Aluminio Argentino, η μόνη βιομηχανία που παράγει αλουμίνιο στη χώρα, το 10% των μετοχών της οποίας ανήκει στο αργεντίνικο δημόσιο, ζήτησε πέρυσι από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να εξαιρεθεί από τα τυχόν μέτρα που θα λαμβάνονταν μετά την έρευνά του για τις συνέπειες των εισαγωγών του συγκεκριμένου μετάλλου στην αμερικανική εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, κατέβαλε προσπάθεια να διαφοροποιήσει το πελατολόγιό της στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία, η Αργεντινή εξήγαγε το 2017 αλουμίνιο αξίας 763 εκατ. δολαρίων και χάλυβα αξίας 686 εκατ. δολαρίων, με το καθένα μέταλλο να αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 1% των συνολικών εξαγωγών της. Οι αγορές της NAFTA ήταν ο βασικός προορισμός των αργεντίνικων εξαγωγών των δύο μετάλλων.

Τα μέτρα προστατευτισμού που λαμβάνουν οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις, παρά τη γενική βελτίωσή τους αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Αργεντινή ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος ήρθε σε απόλυτη ρήξη με την εξωτερική και την εμπορική πολιτική της προκατόχου του. Ο Μάκρι έχει εξαγγείλει ότι θα αμφισβητήσει επίσης τους αμερικανικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στο βιοντίζελ που εξάγει η χώρα του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)