to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:00 | 18.03.2020

Κοινωνία

Ο θάνατος του νεοφιλελευθερισμού;

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Ξαφνικά οι πάντες εξυμνούν το κράτος και το δημόσιο. Από μια κατάσταση όπου η προπαγάνδα ήταν «κάθε ιδιωτικό ισούται με το καλό, κάθε δημόσιο ισούται με το κακό» πάμε προς τον αντίποδα. Η Μαρέβα, σύζυγος ενός πρωθυπουργού που μέχρι χτες προγραμμάτιζε να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα στην υγεία, καλούσε υποκριτικά να χειροκροτήσουμε αυτούς που θα απέλυε ο άνδρας της και οι υπουργοί του!

Τι συμβαίνει;

Η επιδημία του κορονοϊού ξεγύμνωσε κάθε ιδεολόγημα περί ιδιωτικού τομέα. Κανένα ιδιωτικό σύστημα υγείας, κανένα ιδιωτικό νοσοκομείο, καμία ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αντέξει αυτό το μέγεθος της απειλής. Μόνον οι χώρες που είχαν αναπτυγμένο κρατικό σύστημα υγείας και καλά στελεχωμένο, είναι αυτή τη στιγμή οι χώρες με τα λιγότερα προβλήματα. Οι χώρες που ιδιωτικοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος νοσοκομείων και κλινικών δεν προλαβαίνουν να μετρούν νεκρούς και κρούσματα. Κατέρρευσε επίσης ο μύθος ότι το αόρατο χέρι της ατομικής πρωτοβουλίας και ευθύνης εξισορροπεί τα πράγματα προς το γενικό καλό. Μόνο όταν το κράτος επεμβαίνει επιβάλλοντας μέτρα, παρά και ενάντια στις ατομικές θελήσεις, αντιμετωπίζονται έκτακτες καταστάσεις.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση Σάντσεθ προχωρά στην εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα. O υπουργός Υγείας της χώρας Σαλβαδόρ Ίλα ανακοίνωσε ότι επιτάσσονται και μπαίνουν υπό δημόσιο έλεγχο όλες οι ιδιωτικές εταιρείες που είναι σε θέση να παράγουν ιατρικό εξοπλισμό.

Στην Ιταλία η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε την εθνικοποίηση του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας, της Alitalia, και της σύστασης μιας νέας εταιρίας η οποία θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, και θα έχει ως μητρική μια άλλη εταιρία με, ακόμη και έμμεση, πλειοψηφική δημόσια συμμετοχή.

Στην Ελλάδα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, γιατρός και βουλευτής της ΝΔ κάλεσε από τη δημόσια τηλεόραση τα «νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια» να μην «ξαναπιάσουν στην πένα τους» το σύστημα δημόσια υγείας.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η κατάρρευση των χρηματιστηρίων επιβάλλει την επέμβαση του κράτους τόσο με κρατική χρηματοδότηση όσο και με εθνικοποιήσεις. Η αμερικανική fed κάνει ενέσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία. Στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνο ΛεΜερ δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη ακόμη και για εθνικοποιήσεις για να «προστατεύσει τις μεγάλες εταιρίες της χώρας».

Τέλος εποχής; Επιστροφή του κεϋνσιανισμού; Είναι νωρίς ακόμα, αλλά ο τροχός της ιστορίας έχει ανεβάσει στροφές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)