to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:25 | 15.12.2019

Πολιτική

«Επανεκκινούμε την Ευρώπη, πηγαίνουμε Αριστερά»: Σε εξέλιξη το 6ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ)

Το 6ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ξεκίνησε τις εργασίες του στις 13 και θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου, στη Μπεναλμαδένα της Μάλαγα, στην Ισπανία, με κεντρικό σύνθημα «Επανεκκινούμε την Ευρώπη, πηγαίνουμε Αριστερά». Διαβάστε τις τοποθετήσεις της Π. Σκουρλέτη και της Ρ. Σβίγκου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.


«Επανεκκινούμε την Ευρώπη, πηγαίνουμε Αριστερά»: Σύνθημα το οποίο αντικατοπτρίζει το όραμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα,  η οποία έχει στον πυρήνα της μια άλλη Ευρώπη, θεμελιωμένη στις αρχές της Ισότητας, της διεθνούς Αλληλεγγύης, του περιβαλλοντικού και κοινωνικού μετασχηματισμού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση του 6ου Συνεδρίου του ΚΕΑ, στην Ισπανία, συμπίπτει με την ανάδειξη, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή της Αριστεράς. 

Στο συνέδριο του ΚΕΑ, στο οποίο θα συμμετάσχουν 400 αντιπρόσωποι από 25 κόμματα και 20 χώρες,  θα χαραχθούν οι βασικοί πολιτικοί άξονες δράσης και θα εκλεγεί η νέα ηγεσία του κόμματος, για την επόμενη τριετία.

Π. Σκουρλέτης: Να επανασυστηθούμε στις νεότερες γενιές

«Αναγκαία μια νέα αριστερή προγραμματική πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης, ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό», ήταν το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε μέσω της ομιλίας του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Μερικά από τα αποσπάσματα:

«Η κατάσταση στην Ευρώπη σίγουρα δεν εμπνέει αισιοδοξία. Οι παλιές ισορροπίες έχουν αλλάξει. Η Ευρώπη βρίσκεται σε  μια μεταβατική και ρευστή περίοδο. Η παρέμβασή μας και ο λαϊκός παράγοντας είναι που θα καθορίσουν προς τα πού θα κινηθούν  τα πράγματα.

Οι προηγούμενες δεκαετίες σφραγίστηκαν από την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που υπηρετήθηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή Δεξιά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και από την επίσημη εκδοχή της Σοσιαλδημοκρατίας. Η σύγκλισή τους, η νεοφιλελεύθερη συναίνεση, διεύρυνε τις ανισότητες και παρήγαγε νέες».

«Η ανάγκη για επιθετικές πρωτοβουλίες συνεργασιών, δημιουργίας μετώπων ενάντια στην άνοδο του νεοφασισμού και της Ακροδεξιάς, είναι επιβεβλημένη. Δεν αρκούν μόνο οι αναλύσεις, όσο ορθές κι αν είναι αυτές. Απαιτείται να αναλάβουμε όλοι το ρίσκο της παρέμβασης. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα, έτσι και το ΚΕΑ δεν αποτελεί τον μοναδικό εκφραστή της Αριστεράς». Διαβάστε περισσότερα...

Ρ. Σβίγκου: Κοινή προγραμματική συμφωνία για την ανατροπή των παρόντων συσχετισμών στην Ευρώπη

«Απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα πλατύ, ισχυρό, προοδευτικό μέτωπο, για μια άλλη, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, πιο αλληλέγγυα και Πράσινη Ευρώπη» ήταν το μήνυμα της υπεύθυνης του τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν ανάγκη από ένα «πλατύ προοδευτικό μέτωπο», με βάση «μια κοινή προγραμματική συμφωνία που θα ενώνει όλες εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιμάχονται τον νεοφιλελευθερισμό, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τον σεξισμό, την οικολογική καταστροφή, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό», τόνισε μεταξύ άλλων η Ράνια Σβίγκου. Διαβάστε περισσότερα...

Ρ. Δούρου: Το νέο Πράσινο Συμβόλαιο της Αριστεράς

Η «αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και όχι απλά κλιματικής αλλαγής πρέπει να σχετίζεται με εκείνον τον τρόπο που θα μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, μείωση των ανισοτήτων, για μια συνεκτική, αλληλέγγυα κοινωνία».

«Να πάρουμε πρωτοβουλίες, να δράσουμε για να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά το δικό της Πράσινο Συμβόλαιο, με σαφές δημοκρατικό, προοδευτικό, κοινωνικό πρόσημο, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές”, τόνισε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρέμβασή της στο Συνέδρειο. Διαβάστε περισσότερα...

Γιώργος Κατρούγκαλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο για την επίλυση διενέξεων

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση διενέξεων σε μια περιοχή που αποτέλεσε την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. [...] Το ονοματολογικό μπορεί να μοιάζει σε ορισμένους ένα εύκολο θέμα προς επίλυση, ιδιαίτερα τη δεκαετία του ‘90. Ωστόσο με ευθύνη των δεξιών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες, καλλιεργήθηκε μια συζήτηση, στην οποία κυριάρχησε η λογική των διαφορετικών ταυτοτήτων που στρέφονται η μία ενάντια στην άλλη, γι αυτό και δηλητηριάστηκαν οι σχέσεις των δυο χωρών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Εξωτερικων, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Όταν βρεθήκαμε στην εξουσία αποφασίσαμε να λύσουμε το ζήτημα και ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ότι θα έχει πολιτικό κόστος, αλλά επέλεξε τη λύση ως statesman και ως ηγέτης της Αριστεράς», συνεχίζει.

Ολόκληρη η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μάλαγα

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΕΑ, κάθε κόμμα-μέλος συμμετέχει στις εργασίες του Συνεδρίου με δωδεκαμελή αντιπροσωπεία συνέδρων (6 άνδρες και 6 γυναίκες). Η αντιπροσωπεία του κόμματος, αποτελείται από τους/τις: Πάνο Σκουρλέτη (Γραμματέα της ΚΕ), Ράνια Σβίγκου  (μέλος της ΠΓ και υπεύθυνη του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ), Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και της απερχόμενης Πολιτικής Γραμματείας του ΚΕΑ), Ρένα Δούρου (μέλος της ΠΓ, υπεύθυνη Κλιματικής Αλλαγής), Γιάννη Μπουρνού, (βουλευτή), Έφη Καλαμαρά (μέλος της ΠΓ, υπεύθυνη Οργανωτικού, μέλος της Ομάδας Εργασίας του ΚΕΑ για την Εκπαίδευση) Λευτέρη Στουκογεώργο (μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της απερχόμενης Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΑ), Όλγα Αθανίτη (μέλος της ΚΕ και της απερχόμενης Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΑ), Γιώργο Καρατσιουμπάνη (μέλος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), Γιώργο Χονδρό (μέλος της ΚΕ), Βίκη Τσεφαλά, (μέλος του ΚΣ, υπεύθυνη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ).

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επίσης, στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμμετάσχουν, στην Ομάδα Εργασίας για τη Νεολαία, η Ελευθερία Αγγέλη, μέλος του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτήν για τη Λατινική Αμερική,  η Έλενα Μαράκα, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Γιάννης Βουλγαράκης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Νεκτάριος Μπουγδάνης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. 

Bella Ciao

Δείτε εδώ τη νέα εκτέλεση, σε εκδοχή φλαμένκο, του  Bella Ciao, το οποίο θα συνοδεύει τις εργασίες του Συνεδρίου, και συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο τον αγώνα κατά του φασισμού και της ακροδεξιάς:

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)