to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγύηση για δίκαιη ανάπτυξη

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής γράφει για την επόμενη μέρα μετά το τέλος των μνημονίων, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι υπέρ των αδυνάτων και προς όφελος των πολλών


Από το 2015 δίνουμε τη μάχη ώστε όχι μόνο η χώρα να βγει από την εποχή των μνημονίων αλλά σχεδιάζουμε και τη μετάβαση από την εποχή της κρίσης, της λιτότητας και της αδυναμίας, στη φάση της βιώσιμης αλλά και δίκαιης ανάπτυξης, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, της διεθνούς αναβάθμισης του κύρους της χώρας.

Από τον Αύγουστο του 2018 μπαίνουμε σε μια εποχή με νέες θετικές προκλήσεις. Μετά από 8 χρόνια βγαίνουμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία όμως αυτό δε σημαίνει πως θα γυρίσουμε στις λογικές και πρακτικές του παρελθόντος. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που μας έφτασαν σε οικονομική αλλά και πολιτική χρεωκοπία.

Σήμερα, η ανεργία μειώνεται, η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και οι προοπτικές βελτιώνονται καθημερινά. Πριν λίγες ημέρες το επιτόκιο της έκδοσης τρίμηνων εντόκων, διαμορφώθηκε κάτω από το 1% ενώ σε συνεχή πτώση βρίσκονται και οι αντίστοιχες αποδόσεις και των υπόλοιπων ομολόγων του δημοσίου. Τέλος, οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι εξαγωγές έχουν κάθε χρόνο αύξηση.

Οι αριθμοί δείχνουν μια θετική εικόνα και αυτό είναι σημαντικό, δεν μπορούμε όμως να σταματήσουμε σε αυτό. Η Ελλάδα που θέλουμε, η Ελλάδα του μέλλοντος είναι μια Ελλάδα μείωσης των ανισοτήτων, αύξησης της απασχόλησης, με αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, με κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά και μια Ελλάδα με αναβαθμισμένο και ουσιαστικό πολιτικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Τα πρώτα βήματα και σε αυτό το πεδίο έχουν γίνει. Η χώρα μας αναγνωρίζεται ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ενώ έχει ενεργό ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Σε αυτήν την κρίσιμη, ιστορική στιγμή λοιπόν που κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την έξοδο από την κρίση, έχουμε τη βούληση να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών στις διεθνείς μας σχέσεις, με λύσεις αμοιβαία σεβαστές, μακριά από αλυτρωτισμούς και εθνικιστικές αντιλήψεις.

Να είμαστε όμως ξεκάθαροι. Με την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία δεν σταματούν οι μάχες που έχουμε μπροστά μας. Σε αυτές τις μάχες δεν περισσεύει κανείς. Είναι αναγκαία η συστράτευση της κοινωνίας, του εργατικού κινήματος, αλλά και η προώθηση πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών ώστε όχι μόνο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά και για να αποτρέψουμε τη φυγή των πολιτών από τα κοινά και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θα είναι η Αριστερά ο καταλύτης εκείνος που θα ωθήσει τους πολίτες να ενεργοποιηθούν και θα τροφοδοτήσει με αναγκαίο οξυγόνο τη δημοκρατία, την ισονομία και την αλληλεγγύη. Με αυτή τη λογική το σχέδιο μας για το μέλλον, για την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και τη δημιουργία ενός νέου υποδείγματος δίκαιης ανάπτυξης είναι ένα σχέδιο που συζητούμε με τον λαό, τους φορείς, τα επιμελητήρια, και την αυτοδιοίκηση μέσω των αναπτυξιακών μας συνεδρίων.

Με την έξοδο από την ύφεση θα ήταν σφάλμα να επιστρέψουμε στη λογική της παροχολογίας με δανεικά όπως επικράτησε να γίνεται από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά μπορούμε και πρέπει να δούμε στοχευμένες, διορθωτικές κινήσεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες. Οι δυνατότητες που θα υπάρξουν δεν θα λύσουν αμέσως όλα τα προβλήματα, όμως έχουμε την πολιτική βούληση να τις αξιοποιήσουμε αυτές προς όφελος των πολλών. Όπως ήδη αυτή η κυβέρνηση πράττει, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την επιτροπεία με ρυθμίσεις όπως το κοινωνικό μέρισμα ή το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, αλλά και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν αποτελεί εγγύηση πως η επόμενη ημέρα, μετά το τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας, με τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας θα βαδίσει σε ένα μονοπάτι όπου οι δυνατότητες που θα διαμορφωθούν θα χρησιμοποιούνται προς όφελος των αδυνάτων, των μεσαίων στρωμάτων, των πολλών, προς όφελος της κοινωνίας.

*Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)