to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 27.12.2015

Πολιτική

O Σόιμπλε κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα για το προσφυγικό και θέλει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ασκεί κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού, δηλώνοντας ότι η Αθήνα αγνοούσε επί χρόνια τη συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία επιβάλλει στους μετανάστες να ζητούν άσυλο στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.


Όπως αναφέρει το Reuters, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag αναφέρει ότι πρόσφατα τα δικαστήρια της πατρίδας του απεφάνθησαν ότι οι πρόσφυγες δεν αντιμετωπίζονται ανθρώπινα στην Ελλάδα, ως εκ τούτου δεν θα στέλνονται σε αυτή -μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες του Δουβλίνου.

"Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να κατηγορούν μόνο τους άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά να δουν πώς οι ίδιοι μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση", δηλώνει ο Σόιμπλε, ο οποίος μέσα στο 2015 βρέθηκε πολλές φορές σε διαμάχη με Έλληνες αξιωματούχους για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Σε αντίθεση με την επικριτική του στάση προς την Ελλάδα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει προτείνει συμβιβαστικές λύσεις στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που έδειξαν πρόθυμες να δεχθούν μετανάστες στα εδάφη τους υπό το καθεστώς των ευρωπαϊκών κανόνων.

"Η αλληλεγγύη δεν αρχίζει με την ανταλλαγή προσβολών. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πρέπει επίσης να δεχθούν πρόσφυγες, αλλά λιγότερους απ’ όσους η Γερμανία", ενώ παράλληλα ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά τον Β' ΠΠ, θα πρέπει να ωθήσει τις χώρες της γηραιάς ηπείρου σε αύξηση των στρατιωτικών τους δαπανών: "Θα πρέπει να δαπανήσουμε πολύ περισσότερα κεφάλαια, για να δημιουργήσουμε κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δομές".

Ως τελικό στόχο θέτει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, καθώς θεωρεί ότι τα κεφάλαια που δαπανούν ξεχωριστά οι 28 χώρες της ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες τους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνολικά, με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.   

Τέλος, ο Wolfgang Schaeuble θεωρεί ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν θα σταθεροποιηθεί αν δεν υπάρξει ισχυρότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)