to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 22.02.2018

Διεθνή

Ο Σάντερς επικρίνει τη Χίλαρι για την ανοχή της έναντι της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές του 2016

Ο Μπέρνι Σάντερς επικρίνει την Χίλαρι Κλίντον τονίζοντας ότι η ίδια, δεν έκανε κάτι προκειμένου να σταματήσει την ρωσική επίθεση, στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο


 Τζεφ Γουίβερ, υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας την περίοδο εκείνη, σε συνέντευξή του στο “Politico” είπε ότι δεν βλέπει αποδείξεις που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ για την απαγγελία κατηγοριών κατά Ρώσων την προηγούμενη εβδομάδα κι αναφορικά με την δράση τους, ως προς την υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς.

Οι δηλώσεις αυτές, δείχνουν ότι ο Σάντερς, που θεωρείται φαβορί για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020, βρίσκεται σε θέση άμυνας για τις ερωτήσεις που καλείται ν’ απαντήσει, αναφορικά με τον ίδιο και τα όσα περιλαμβάνονται στις κατηγορίες κατά των Ρώσων που έχουν απαγγελθεί από τον Μάλερ. Ο Σάντερς, επικρίνει επίσης, την στάση του Ντόναλντ Τραμπ, που δεν παραδέχεται ότι οι Ρώσοι βοήθησαν την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ ο ίδιος, φαίνεται να υιοθετεί μια παρόμοια στάση.

Στην προσπάθεια τους αυτή, τόσο ο Σάντερς, όσο και ο υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας, Γουίβερ, έχουν προχωρήσει σε μια σειρά ανακοινώσεων οι οποίες φέρονται να μην έχουν επιβεβαιωθεί από τις πραγματικές εξελίξεις, ενώ κινούνται στην ίδια λογική με τις κινήσεις του Τραμπ και των υποστηρικτών του, για την υποβάθμιση της αξιοπιστίας της έρευνας του ειδικού ανακριτή. “Η πραγματική ερώτηση που πρέπει να γίνει εντοπίζεται στο τι έπραξε η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον για την εμπλοκή των Ρώσων; Είχαν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό, από αυτές που είχαμε εμείς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βερμόντ (Vermont Public Radio).

Μετά μια επικοινωνία που είχε με το “Politico” ο Σάντερς, εξέδωσε μία μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία χαρακτήρισε την ρωσική εμπλοκή “ως μια άμεση επίθεση στα δημοκρατικά συστήματα, που είναι πλήρως αντίθετα με την αυταρχική εθνικιστική κλεπτοκρατία του Βλαντιμίρ Πούτιν και των υποστηρικτών του, στην ρωσική ολιγαρχία. Η ολιγαρχία αυτή, πρέπει να καταδικάζεται χωρίς όρους,” τόνιζε η ανακοίνωση.

Ο Σάντερς δήλωσε ότι η προεκλογική του εκστρατεία αντάλλαξε πληροφορίες με την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον κι αναφορικά με το “τρολάρισμα” που δέχονταν από αναρτήσεις σελίδας στο Facebook, πίσω από την οποία υπήρχαν υποψίες ότι βρίσκονταν Ρώσοι. Ωστόσο, ο Γουίβερ αργότερα παραδέχτηκε ότι ο γερουσιαστής από το Βερμόντ δεν είχε λάβει αρχική γνώση για το τι συνέβαινε. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι ο Σάντερς στήριξε την δήλωσή του σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο από ειδησεογραφικό μέσο που σχετίζεται με το NBC στο Σαν Ντιέγκο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, ένας εθελοντής είχε πραγματοποιήσει δική του έρευνα και πήγε τα ευρήματά του, στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον τον Σεπτέμβριο (2016). Ωστόσο, τον ισχυρισμό αυτό, αρνείται πρώην στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον. “Κάποιος που ήταν στην προεκλογική μου εκστρατεία, το έλεγξε και πήγε στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον και είπε, ‘Ξέρετε, νομίζω ότι αυτοί πρέπει να είναι Ρώσοι,’” είπε ο Σάντερς. Τόσο ο ίδιος, όσο κι ο Γουίβερ δεν επιβεβαίωσαν τα όσα αναφέρονταν στο δημοσίευμα, πριν τα χρησιμοποιήσουν σαν γεγονότα.

Η ανακοίνωση του Σάντερς, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, αποδόθηκε “σ’ έναν βοηθό του” με την διευκρίνηση ότι χρησιμοποιήθηκε η φράση “προεκλογική εκστρατεία” με την ευρεία έννοια, συμπεριλαμβάνοντας τα μέλη της επίσημης εκστρατείας, αλλά και τους ανεπίσημους εθελοντές και υποστηρικτές που βοήθησαν τον Σάντερς, το 2016.

Παράλληλα, ο Σάντερς, άφησε να εννοηθεί ότι είχε τουλάχιστον μια επιφανειακή ενημέρωση σχετικά με τα όσα αναφέρει ο Μάλερ στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά των 13 Ρώσων, την προηγούμενη εβδομάδα: “Τα όσα αναφέρει ο Μάλερ, τα αναφέρει με περισσότερες λεπτομέρειες, από αυτές που γνωρίζαμε προγενέστερα. Ωστόσο, δεν πρόκειται ακριβώς, για νέα στοιχεία,” υποστήριξε ο Σάντερς.

Από την πλευρά του, ένα πρώην στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, δήλωσε ότι η αναφορά του Σάντερς, σύμφωνα με την οποία, η προεκλογική του εκστρατεία, προσέγγισε την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον για πιθανή εμπλοκή των Ρώσων, αποτελεί ανοησία. “Κανένας από την προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς δεν επικοινώνησε μαζί μας για κάτι τέτοιο, ούτε τον Σεπτέμβριο, ούτε τον Απρίλιο, αλλά ούτε και τον Μάιο.”

Ο Σάντερς στην ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέφερε ότι είχε παρατηρήσει “πολλά περίεργα πράγματα” στην διάρκεια των παραπάνω μηνών, το 2016. “Υποστήριξαν την δική μου προεκλογική εκστρατεία; Όχι. Επιτίθενται στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και χρησιμοποιούν τους υποστηρικτές μου κατά της Κλίντον,” είπε χαρακτηριστικά ο Σάντερς στην ραδιοφωνική συνέντευξη.

Σε ερώτηση γιατί ο Σάντερς επικρίνει την Κλίντον για μη παρέμβασή της (στην εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με την ρωσική εμπλοκή, στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα) ο Γουίβερ απάντησε: “Δεν το γνωρίζω. Η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον είχε περισσότερες πληροφορίες.”

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς τους Σάντερς, ότι υποστηρικτές του είχαν ενημερώσει την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον για πιθανή εμπλοκή των Ρώσων, ο Γουίβερ υποστήριξε ότι ο Σάντερς “μιλάει γενικά.” “Ότι γνωρίζει, το γνωρίζει από δημοσιεύματα,” συμπλήρωσε ο ίδιος για τον Σάντερς.

Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ, υποστηρίζει σθεναρά ότι δεν επωφελήθηκε από την εμπλοκή των Ρώσων στην περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας. “Δεν γνώριζα εάν οι Ρώσοι προωθούσαν την προεκλογική μου εκστρατεία και σίγουρα δεν την προωθούσαν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς.

Ο ίδιος, έχει ασκήσει κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, για την στάση του να μην παραδέχεται την ρωσική επίθεση στις εκλογές του 2016, όπως αυτή διαφαίνεται από τις απαγγελίες κατηγοριών που έκανε ο Μάλερ, αλλά κι ερευνάται από επιτροπές του Κογκρέσου.

Στις κατηγορίες που απήγγειλε ο Μάλερ αναφέρεται ότι οι 13 Ρώσοι “συμμετείχαν στην διεξαγωγή επιχειρήσεων με αρχικό στόχο την διάδοση επιβλαβών πληροφοριών για την Χίλαρι Κλίντον, την δυσφήμιση υποψηφίων όπως, ο Τεντ Κρουζ κι ο Μαρκ Ρούμπιο, αλλά και την υποστήριξη του Μπέρνι Σάντερς, αλλά και του (τότε) προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.”

Μεταξύ του αποδεικτικού υλικού που έχει συμπεριληφθεί στις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί είναι κι ένα μήνυμα από την επόμενη ημέρα της νίκης των Σάντερς και Τραμπ στον προκριματικό εκλογικό κύκλο στου Νιου Χάμσαϊρ. “Οι ειδικοί έχουν λάβει οδηγίες για την δημοσιοποίηση υλικού με έμφαση ‘στην πολιτική των ΗΠΑ’, αλλά και ‘ν’ αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για την άσκηση κριτικής στην Χίλαρι, αλλά και τους υπόλοιπους (εκτός του Σάντερς και του Τραμπ – τους υποστηρίζουμε.),” αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI, Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους. Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ. Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο χρόνος πιέζει για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου και της ποινικής διαδικασίας, πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Παράλληλα, με την έρευνα Μάλερ διεξάγονται τρεις έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων). Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγή: “Politico”

Μετάφραση: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)