to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 04.12.2018

Πολιτισμός

Η παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Ρήγου «Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση»

Τα νέα μέσα και οι αλλαγές που επιφέρουν στη δημοσιότητα, το δημοσιογραφικό επάγγελμα, την πολιτική και την πολιτική επικοινωνία, πραγματεύεται το βιβλίο της επίκουρης καθηγήτριας του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίνας Ρήγου, με τίτλο «Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση. Νέα μέσα, δημοσιότητα και πολιτική».


Το βιβλίο εστιάζει στην αλλαγή από την αρχικά πολλά υποσχόμενη οικουμενική και φιλελεύθερη διάσταση των μέσων, στη μετατροπή τους σε μέσα ελέγχου και επιτήρησης.    Η συγγραφέας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της, μίλησε για την «ιστορική συνύπαρξη του καλού και του κακού» που επιβεβαιώνεται μέσα από την αποκάλυψη των υποθέσεων Σνόουντεν, Κέιμπριτζ Αναλύτικα (Cambridge Analytica) και τον ρόλο που έπαιξαν σε αυτές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στη διάδοση των fake news μέσω αυτών.

   Στις νομικές πλευρές της ψηφιακής επανάστασης στάθηκε ο Κωνσταντίνος Μενιουδάκος, επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Παράλληλα, συμφώνησε με την ανησυχία που εκφράζεται στο βιβλίο για την αποδοχή από την κοινωνία της συνθήκης της παρακολούθησης.

   Τα εύσημα για την «προσιτή ορολογία» στην ακριβή περιγραφή των μηχανισμών που καθημερινά διαφεύγουν της προσοχής μας, έδωσε από την πλευρά του ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας.

   Για το βιβλίο μίλησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, ο οποίος στάθηκε στις συνέπειες στη δημοκρατική διαδικασία από τη διάδοση ανακριβών ειδήσεων μέσα από τα νέα μέσα. (αναλυτικά η ομιλία εδώ)

   Το βιβλίο καταφέρνει να περιγράψει πώς η ελευθερία έκφρασης νοθεύεται μέσα από τη συγκέντρωση του ελέγχου της πληροφορίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χαραλάμπη, καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, ο οποίος το προλογίζει.

   Το βιβλίο «Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση. Νέα μέσα, δημοσιότητα και πολιτική», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι. Σιδέρης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)