to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:36 | 16.08.2023

Διεθνή

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της ισπανικής Βουλής - Πόσες ψήφοι χρειάζονται για σχηματισμό κυβέρνησης

To PSOE του Σάντσεθ, που μαζί με το αριστερό Sumar, διαθέτουν 152 έδρες, θα χρειαστούν τις 14 κοινοβουλευτικές ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya -- ERC) και του πιο σκληροπυρηνικού Junts προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή που αποτελείται από 350 έδρες


Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε σήμερα (16/8) ότι προτίθεται να ζητήσει την υποστήριξη της Βουλής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έπειτα από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου κατά τις οποίες το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους χωρίς να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του σοσιαλιστικού κόμματός του, PSOE. Είπε πως το κόμμα του, που ήρθε δεύτερο σε αριθμό ψήφων, θα επιδιώξει πρώτα να εκλέξει αύριο, Πέμπτη, τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο Σάντσεθ δεν διευκρίνισε ποια κόμματα θα συμμετέχουν στον πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά έχει δηλώσει ότι πρόθεσή του είναι να συνεργασθεί με τη συμμαχία Sumar της ισπανικής αριστεράς η οποία περιλαμβάνει το Podemos.

To PSOE του Σάντσεθ, που μαζί με το Sumar, διαθέτουν 152 έδρες, θα χρειαστούν τις 14 κοινοβουλευτικές ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya -- ERC) και του πιο σκληροπυρηνικού Junts προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή που αποτελείται από 350 έδρες.

Αν και το ERC έχει δείξει προθυμία να καταλήξει σε συμφωνία, το Junts επιμένει στα αιτήματά του να δοθεί άδεια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και αμνηστία για όλους τους αυτονομιστές που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε σχέση με την αποτυχημένη προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της περιφέρειας το 2017. Αυτή περιλαμβάνει τον εξόριστο ηγέτη του Κάρλες Πουτζντεμόν, την έκδοση του οποίου από το Βέλγιο επιδιώκουν οι ισπανικές αρχές.

Σε μια χειρονομία προς τους αυτονομιστές, οι Σοσιαλιστές πρότειναν τη Φρανσίνα Αρμενγκόλ ως πρόεδρο της Βουλής. Η Αρμενγκόλ ήταν πρόεδρος της περιφέρειας των Βαλεαρίδων Νήσων από το 2015 έως το 2023, όπου κυβέρνησε σε συνασπισμό με εθνικιστικά κόμματα περιλαμβανομένης της τοπικής εκδοχής του ERC.

To Junts δεν έχει πει ακόμη αν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Αρμενγκόλ την Πέμπτη.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, PP, κέρδισε περισσότερες έδρες από τους Σοσιαλιστές, αλλά δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία και μέχρι στιγμής δεν διαθέτει αρκετή υποστήριξη προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Απέτυχε μέχρι στιγμής να πείσει το κεντροδεξιό Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα PNV να το υποστηρίξει, ακόμη και μετά την προσπάθεια του ακροδεξιού Vox να ανοίξει τον δρόμο σε άλλα κόμματα να υποστηρίξουν το PP αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα επιμείνει να συμμετάσχει σε έναν δεξιό συνασπισμό.

Το PNV και το Coalicion Canaria, που έχει μία έδρα, είχαν πει προηγουμένως ότι δεν θα υποστήριζαν μια κυβέρνηση που θα περιελάμβανε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα μετά τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβε την εξουσία το 2018 και από το 2020 ηγήθηκε κυβέρνησης μειοψηφίας με το αριστερό κόμμα Podemos.

Πληροφορίες: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)